Ειδική έκδοση για τον Οικουμενικό Πατριάρχη παρουσιάζει η Εκκλησία της Ουκρανίας

του Κώστα Ονισένκο

Ειδική έκδοση για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα κυκλοφορήσει στην Ουκρανία με αφορμή την επίσκεψή του στη χώρα.

Το βιβλίο, που ονομάζεται “Βαρθολομαίος Α’: 30 έτη Πατριαρχικής Υπηρεσίας υπό το πρίσμα της Ουκρανίας”, είναι αφιερωμένο σε μια διπλή επέτειο, στην επέτειο των 30 ετών της Πατριαρχικής Υπηρεσίας του Βαρθολομαίου και στην επέτειο των 30 ετών της ανεξαρτησίας του ουκρανικού κράτους.

Αυτές οι -φαινομενικά ανεξάρτητες- επέτειοι απέκτησαν πρόσφατα μια σημαδιακή διασύνδεση μεταξύ τους, όταν ο Παναγιώτατος φροντίζοντας για την ενότητα της ορθοδοξίας στην Ουκρανία, συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία της Τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Οι συγγραφείς του βιβλίου χρησιμοποίησαν ελληνόφωνες και αγγλόφωνες πηγές, σχεδόν άγνωστες στους Ουκρανούς, προκειμένου να διηγηθούν στους αναγνώστες τη νεότερη ιστορία των σχέσεων μεταξύ του Κιέβου και της Κωνσταντινούπολης και για να δείξουν τη σημασία των πράξεων του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη για τους σημερινούς Ουκρανούς.

Ακόμη, η συγκεκριμένη έκδοση αναμένεται να συμβάλλει στο ήδη αυξημένο ενδιαφέρον των Ουκρανών για την ανάπτυξη της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία και την ενίσχυση των σχέσεων με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει αύριο 18 Αυγούστου στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα στο Κίεβο. Η εκδήλωση πραγματοποιείται από το Σταυροπήγιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία και το Ίδρυμα μνήμης του Μακαριότατου Μητροπολίτη Βολοδίμηρου.

Επικεφαλής της συντακτικής ομάδας της έκδοσης είναι ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουκρανία, Επίσκοπος Κομάνων Μιχαήλ και ο Μητροπολίτης Περιάσλαβ της Εκκλησίας της Ουκρανίας, Ολεξάντρ (Ντραμπίνκο).