Εγκαίνια νέου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στο Καράκ της Ιορδανίας

Με την ευλογία του Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου Γ’, ο Αρχιεπίσκοπος Κυριακουπόλεως κ. Χριστοφόρος, εγκαινίασε την Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2022, το νέο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο του Ελληνορθοδόξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στο Καράκ της Ιορδανίας.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού κ. Haifa Al-Najjar, του Περιφερειάρχη του Καράκ κ. Muhammad Al-Fayez, των βουλευτών της περιφερείας κ. Ayman Madanat και κ. Salem Al-Damour, του ηγουμένου Αρχιμανδρίτη π. Saba Hourani, και ορισμένων σημαινουσών προσωπικοτήτων της πόλης και ιερέων.

Μετά την εκφώνηση του Βασιλικού Ύμνου, η τελετή ξεκίνησε με προσευχή για τον Πατέρα Youhanna Hamati και ακολούθησε video για τα επιτεύγματα των σχολείων του Πατριαρχείου στην Ιορδανία, και ομάδα μαθητών έψαλλε τον σχολικό ύμνο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κυριακουπόλεως κ. Χριστοφόρος καλωσόρισε τους παρευρισκoμένους, λέγοντας τα εξής:
«Σήμερον, πραγματοποιείται ένα όνειρον διά τους κατοίκους της περιφερείας, να ιδρύσουν ένα πρότυπον σχολείον, εντός του οποίου θα ενσωματώνουν την αρετήν ομού με την μάθησιν και την επιστήμην, και να εργάζονται διά να δημιουργήσουν μίαν ικανήν και αποτελεσματικήν εκπαιδευτικήν ομάδα, η οποία θα αντανακλά το ολοκληρωμένον όραμα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων διά την αναγέννησιν των σχολείων μας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Κυριακουπόλεως ευχαρίστησε επίσης τους συντελεστές όλων των προσπαθειών, οι οποίες τελεσφόρησαν το έργο αυτό και οι οποίες είναι πολλές, επισημαίνοντας τη συνεργασία με το Ίδρυμα Talal Abu-Ghazaleh, και ειδικότερα ευχαρίστησε τον πρώην Υπουργόν κ. Sami Halasa και την οικογένειά του για τη γενναιόδωρη δωρεά προς το έργο της ιδρύσεως του νέου σχολείου και την επίβλεψη του έργου.

Στο τέλος της ομιλίας ανακοινώθηκε η έκπτωση 50% στα δίδακτρα των εγγεγραμμένων μαθητών του νέου σχολείου για το τρέχον έτος, με τη συνεργασία της Εκκλησίας, υπό τις συνθήκες των δύσκολων οικονομικών δεδομένων.

Η κ. Lynn Madanat, Γενική Διευθύντρια των Σχολών του Πατριαρχείου στην Ιορδανία, είπε ότι: «Βρίσκεστε στον τόπο, ο οποίος έχει τις ρίζες του στη γη, αρχαίος στην πρωτοτυπία του και ιδιαίτερος στην αποστολήν του· και γιατί όχι; είναι η ιδία γη, την οποία οι γονείς έχουν χαρίσει στα παιδιά τους για την εκπαίδευση», τονίζοντας πως η σωστή σκέψη, ο σωστός σχεδιασμός και η σκληρή εργασία οδήγησαν στη σημερινή και ευλογημένη ημέρα.

Και πρόσθεσε: “Όλοι μας, οι υπεύθυνοι του σχολείου, μαζί με τους γονείς, είμαστε συνεργάτες αυτής της μεγάλης εμπιστοσύνης και ευθύνης έναντι των παιδιών της πατρίδας μας της Ιορδανίας».

Ο κ. Sami Halasa στην προσφώνησή του είπε:

«Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να είμαι ανάμεσά σας σήμερα και σε αυτόν τον τόπο, στην περιοχή Al-Rawda, από την οποία διατηρώ ευχάριστες παιδικές αναμνήσεις με τον παππού μου, Salama Al-Halasa, ο οποίος δημιούργησε το πρώτο γεωργικό έργο στη βόρεια συνοικία του στην επαρχία Καράκ το 1957, και ήταν ένας από τους πρώτους που φύτευσαν το δέντρο της ευλογημένης ελαίας εδώ. Πριν είκοσι χρόνια ο μακαριστός Πατήρ μου μαζί με τον θείο μου, στον οποίο εύχομαι έτη πολλά, δώρισαν μία έκταση πέντε στρεμμάτων γης, οικόπεδο το οποίο περιέχει τους τάφους του παππού και της προμάμμης μου, στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για εκπαιδευτικούς σκοπούς, πιστεύοντας στη σημασία της εκπαίδευσης για την κοινωνία και τις μελλοντικής γενεάς, ώστε να δημιουργηθεί μία ικανή κοινωνία, η οποία θα βασίζεται στον σεβασμό και τη μόρφωση».

Σημειωτέον, στο νέο Σχολείο άνοιξαν οι πρώτες τρεις τάξεις του Δημοτικού, εκτός από το Νηπιαγωγείο, και το έργο συνεχίζεται για την υλοποίηση των υπολοίπων τάξεων μέχρι τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων