Εγκαίνια Καθολικού Ιεράς Μονής Παντοκράτορος στη Ρουμανία από τον Μητροπολίτη Βεροίας

Κατά το χρονικό διάστημα από 24 έως και 27 Σεπτεμβρίου ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων επισκέφθηκε την Ιερά Επισκοπή Αλεξανδρείας και Τελεορμάν του Πατριαρχείου Ρουμανίας, προκειμένου να τελέσει τα εγκαίνια του νέου Καθολικού της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος που τιμάται επ’ ονόματι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του επιχώριου Επισκόπου κ. Γαλακτίωνος και της αδελφότητος της Ιεράς Μονής και κατόπιν εγκρίσεως της ΔΙΣ της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου το απόγευμα έγινε η επίσημη υποδοχή από τον Επίσκοπο Αλεξανδρείας και Τελεορμάν κ. Γαλακτίωνα των ιερών λειψάνων της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής που έφερε ο Αρχιμανδρίτης κ. Ελισσαίος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σιμωνόπετρας από το Άγιο Όρος και του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτη, που μετέφεραν νωρίτερα οι πατέρες της Μονής Παντοκράτορος.

Το Σάββατο το πρωί ο Μητροπολίτης Βεροίας μετά της συνοδείας του επισκέφθηκαν το Πατριαρχείο Ρουμανίας όπου έγιναν δεκτοί από τον Πατριάρχη Ρουμανίας κ. Δανιήλ. Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως ο Μητροπολίτης Βεροίας επέδωσε στον Πατριάρχη Ρουμανίας τον Σταυρό των ΚΕ΄ Παυλείων εις έκφραση ευγνωμοσύνης για την αποστολή από τον Μακαριώτατο Αρχιερέων εκπροσώπων στις εκδηλώσεις των Παυλείων όλα τα χρόνια της διοργανώσεώς των. Ακολούθησε ξενάγηση στο Πατριαρχείο και Ιερές Μονές του Βουκουρεστίου.

Την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, εορτή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, ο Μητροπολίτης Βεροίας προεξήρχε στην ακολουθία των εγκαινίων του πανηγυρίζοντος Καθολικού της Μονής και εν συνεχεία προεξήρχε στο πολυαρχιερετικό συλλείτουργο που τελέστηκε στον αύλειο χώρο της Μονής και κήρυξε το θείο Λόγο. Κατά το συλλείτουργο έλαβαν μέρος 16 Αρχιερείς από το Πατριαρχείο Ρουμανίας και Βουλγαρίας.

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Βεροίας, κατά παράκληση της Αδελφότητας, τίμησε τους ευεγέτες – κτίτορες της Μονής Γεώργιο και Δομινίκα. Επίσης ο Μητροπολίτης Βεροίας τίμησε τον Καθηγούμενο της Μονής Παντοκράτορος Πρωτοσύγκελλο π. Σεβαστιανό καθώς και τον Πρωτοσύγκελλο π. Σεραφείμ.

Τις υπόλοιπες ημέρες της παραμονής του Μητροπολίτη Βεροίας στη Ρουμανία πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε προσκυνήματα της περιοχής.

Τον Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα συνόδευαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Αθηναγόρας Μπίρδας, ο Αρχιμ. Σωσίπατρος Πιτούλιας, ο Αρχιμ. Γρηγόριος Μάζα, ο Αρχιδιάκονος π. Παντελεήμων Παπαεμμανουήλ και ο Μοναχός Γεράσιμος Μπεκές.

Αντιφώνηση κατά την υποδοχή

«Ο δεχόμενος υμάς εμέ δέχεται και ο εμέ δεχόμενος δέχεται τον αποστείλαντά με».

Με αυτά τα αισθήματα, τα οποία δημιουργούν στην ψυχή μας οι λόγοι του Κυρίου μας, αισθήματα χαράς, συγκινήσεως αλλά και ευ­γνω­μοσύνης, ευρισκόμεθα σήμερα εδώ, στην Ιερά Μονή Παντοκράτο­ρος, μεταφέροντας με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ρου­μανίας κ.κ. Δανιήλ από τη Βέροια το σεπτό και χαριτόβρυτο και θαυματουργό λείψανο του αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου.

Δοξάζουμε και ευλογούμε το προσκυνητό όνομα του Θεού, ο οποίος μας αξίωσε να ανταπο­κρι­θούμε στις επανειλημμένες προ­σ­κλη­σεις του Αγίου Καθηγουμένου και της Ιεράς Αδελφότητος της Μονής και να πραγματοποιήσουμε την υπόσχεσή μας, επισκεπτόμενοι τον ιερό αυτό τόπο της προσευχής και της ασκήσεως, στον οποίο νυχθημερόν υμνείται το όνομα του Θεού και αναπαύονται οι ψυχές των ευλαβών προσκυνητών.

Ευχαριστούμε από καρδίας τον Πανιερώτατο Επίσκοπο Αλε­ξαν­δρείας και Τελεορμάν κύριο Γαλακτίωνα και τον πανοσιολο­γιώτατο καθηγούμενο της Ιεράς αυτής Μονής, π. Σεβαστιανό για την ευγενή και ιδιαιτέρως τιμητι­κη πρόσκλησή τους να συμπρο­σευχηθούμε μαζί τους και με τους πατέρες της Ιεράς Μονής, αλλά και τη χορεία των αγίων ιεραρχών, τον ευσεβή κλήρο και τον φιλόθεο λαό και να συμπανηγυρίσουμε τη μεγάλη ημέρα των εγκαινίων του νέου ιερού ναού.

Σας ευχαριστούμε θερμότατα, γιατί με την πρόσκλησή σας μας δώσατε την ευκαιρία να σας φέρου­με τη χάρη και την ευλογία του αγίου μεγαλομάρτυρος Δημη­τρίου, ενός οικουμενικού αγίου, του οποίου η ευλογία διεδίδετο ανέκαθεν σε όλη την οικουμένη διά του μύρου το οποίο ανέβλυζε από την ιερά σορό του και πλημ­μύριζε τη λάρνακα και τον ναό του στη Θεσσαλονίκη.

Αποτελεί εξ άλλου ευλογημένη συγκυρία το γεγονός ότι το ιερό λείψανο του αγίου μεγαλομάρ­τυρος Δημητρίου του μυροβλύτου συνευρίσκεται σήμερα εδώ με το ιερό και θαυματουργό λείψανο, το άφθαρτο χέρι, της αγίας και ισα­ποστόλου Μαρίας της Μαγδα­λη­νης, το οποίο μετέφερε ως ευλογία πνευματική ο πανοσιολογιώτατος καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους π. Ελισσαίος.

Συνευρίσκεται ο μυροβλύτης άγιος Δημήτριος μαζί με τη μυρο­φόρο αγία Μαρία τη Μαγδαληνή, για να προσφέρουν τα μύρα τους στον πνευματικό αυτό κήπο του Κυρίου μας, του οποίου η μυστική χάρη είναι, κατά τον ιερό συγγρα­φέα του Άσματος των Ασμάτων, «οσμή μύρων υπέρ πάντα τα αρώματα» και «μύρον εκκενωθέν» το «όνομά» του.

Και η συνάντησή τους δεν είναι συμπτωματική. Γιατί και οι δύο άγιοι υπήρξαν κήρυκες του ευαγ­γελίου του Χριστού στα πέρατα της οικουμένης. Και αν η αγία Μαρία η Μαγδαληνή δεν δίστασε να φθάσει μέχρι τη Ρώμη και να κηρύξει ενώπιον του Ρωμαίου αυτοκρά­τορος Τιβερίου τον Χριστό ως τον αληθινό Θεό, ο άγιος μεγαλομάρ­τυς Δημήτριος έδωσε την ευλογία του στον νεαρό μαθητή του, τον άγιο Νέστορα, για να ομολογήσει και αυτός τον Χριστό ενώπιον του αυτοκράτορος Μαξιμιανού νικώ­ντας τον εκλεκτό του Λυαίο.

Συνευρίσκεται ο μυροβλύτης άγιος Δημήτριος με τη μυροφόρο αγία Μαρία τη Μαγδαληνή, αλλά δεν είναι μόνοι. Στην ιερά τους ομήγυρη είναι παρών και ο ηγα­πημένος μαθητής του Κυρίου, ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, ο αγνός και παρθένος, προς τιμήν του οποίου η ευλάβεια των πατέ­ρων της Ιεράς αυτής Αδελφότητος ανήγειρε τον νέο ιερό ναό, τον οποίο θα καθιερώσουμε την προ­σεχή Κυριακή.

Και η συνεύρεση τους δεν είναι τυχαία. Μαζί με τον άγιο Ιωάννη στάθηκε η αγία Μαρία η Μαγδα­ληνή κάτω από τον Σταυρό του πεφιλημένου διδασκάλου της, και ύστερα διαδοχικά επισκέφθηκαν τον τάφο του και διαδοχικά τον συνάντησαν Αναστημένο. Αλλά και αργότερα συναντήθηκαν στην Έφεσο, όπου η αγία Μαρία η Μαγ­δαληνή συμμετείχε στο κήρυγμα του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, ο οποίος και ενεταφίασε το πάντι­μο σώμα της μετά την κοίμησή της.

Αλλά ούτε και η συνεύρεση του αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου με τον ευαγγελιστή Ιωάννη είναι τυχαία. Νέος και εκείνος, όπως και ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, ακολούθησε τον Χριστό, και για χάρη του τήρησε την αγνότητα και την παρθενία και της ψυχής και του σώματός του, και έδωσε τη μαρτυρία του ευαγγελίου του όχι μόνο στους νέους της γενετείρας του, της Θεσσαλονίκης, όπου δίδα­σκε στην Καταφυγή, αλλά και σε όλο τον κόσμο διά των απείρων θαυμάτων του και της ακενώτου ροής του μύρου από τη σεπτή σορό του.

Αυτή την ουράνια συνεύρεση που πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στο καθολικό της Ιεράς αυτής Μονής, που όπως κάθε ναός απο­τελεί θεία αυλή και ουράνιο σκη­νωμα, και την οποία σείς με πολλή αγάπη και θερμουργό ζήλο αποκα­ταστήσατε και ανακαινίσατε για να αποτελεί κατοικητήριο ιερό του Παντοκράτορος Κυρίου, τόπο απο­κα­λύψεως του Θεού στους αν­θρω­πους, απολαμβάνουμε και εμείς χάρη στην φιλόφρονα προσ­κλη­ση σας, για την οποία και σας ευχα­ριστούμε για άλλη μία φορά από καρδίας και, υποβάλλοντας νοερά τα σέβη μας στον Μακαριώ­τατο Πατριάρχη Ρουμα­νίας κ.κ. Δανιήλ, προγευόμεθα τη χαρά της μεταξύ μας επικοινωνίας αλλά και της λαμπράς ημέρας των εγκαι­νίων.

Ομιλία Εγκαινίων 26 Σεπτεμβρίου 2021

«Εγκαίνια τιμάσθαι, παλαιός νο­μος, και καλώς έχων». Και ο νόμος αυτός, η συνήθεια δηλαδή αυτή, που μας υπενθυμίζει ο λόγος του μεγάλου πατρός της Εκκλησίας μας, αγίου Γρηγορίου του Θεολό­γου, αρχιεπισκόπου Κωνσταντι­νου­πόλεως, να τιμούμε τα εγκαί­νια, βρίσκει την εφαρμογή του και κατά τη σημερινή μεγάλη ημέρα των εγκαινίων του περικαλλούς αυτού ναού, του αφιερωμένου στον πρώτο Θεολόγο, στον άγιο Ιωάννη τον ευαγγελιστή, επιστή­θιο φίλο, παρθένο και ηγαπημένο μαθητή του Κυρίου, και μάλιστα κατά την ημέρα, κατά την οποία η Εκ­κλησία μας εορτάζει τη μετάστασή του.

Την ιερή αυτή συνήθεια να τιμού­με και να πανηγυρίζουμε τα εγκαί­νια ακολουθώντας ο καθηγού­με­νος της Ιεράς αυτής Μονής, πανο­σιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Σεβαστιανός, και ο θεοφιλώς ποι­μαίνων την Ιερά Μητρόπολη Αλε­ξανδρείας και Τελεορμάν, Πανιε­ρω­τατος Μητροπολίτης κ. Γαλα­κτίων, προσεκάλεσαν με τη σεπτή ευλογία του Μακαριωτάτου Πατρι­άρχου Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ πληθύν αγίων Αρχιερέων, καθηγουμένων και κληρικών, για να συνεορτά­σου­με την όντως μεγάλη αυτή ημέρα των εγκαινίων τόσο για την Εκκλησία όσο και για την Ιερά Μονή του Παντοκράτορος και τους εν αυτή ενασκουμένους πατέρες, οι οποίοι βλέπουν σήμερα τους κο­πους τους να τελεσφορούν.

Και μπορούν να σεμνύνονται και να καυχώνται εν Κυρίω, διότι με την αγάπη προς τον Θεό και προς τον μοναχισμό και με τις ακαταπό­νητες προσπάθειές τους επέτυχαν αυτό το θαύμα που θαυμάζουμε όλοι σήμερα. Επέτυχαν να αναστή­σουν και να ανακαινίσουν την εγκαταλελειμένη μέχρι προ τινος Ιερά αυτή Μονή και να ανοικο­δομήσουν τον ναό προς τιμήν του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, τον οποίο εγκαινιάσαμε σήμερα.

Και δεν είναι το μοναδικό θαύμα που επέτυχαν. Επέτυχαν να συγκε­ντρώσουν και πλήθος ανθρώπων, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν σε όλο τον κόσμο εξαι­τίας του κορωνοιού, όχι μόνο από την περιοχή αλλά και από όλη τη Ρουμανία και το εξωτερικό, για να συνεορτάσουμε και να συνευφρανθούμε μαζί τους την ιστορική αυτή ημέρα των εγκαι­νίων. Και το πλήθος των συμπρο­σευχηθέντων σήμερα αρχιερέων, κληρικών και λαικών αποτελεί απόδειξη της αγάπης των πατέρων της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος, διότι η αγάπη πάντοτε ελκύει τους ανθρώπους, και η δική τους αγάπη μαζί με την αγάπη του ευαγγε­λιστού της αγάπης, του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, τον οποίο τιμούμε σήμερα, είλκυσε και όλους εμάς. Αυτή η αγάπη, που εκφρά­σθηκε μέσα από την ευγενή και πρόφρονα πρόσκληση του Πανιε­ρω­τάτου Αγίου Αλεξανδρείας και Τελεορμάν κ. Γαλακτίωνος και του Αγίου Καθηγουμένου, είλκυσε και την ελαχιστότητά μου και μου έδωσε τη μεγάλη χαρά να συλλει­τουργήσω με τόσους προσφιλείς και αγαπητούς εν Χριστώ αδελ­φούς κατά τη σημερινή εόρτιο ημέρα.

Με τα σημερινά εγκαίνια του ναού του αγίου Ιωάννου του Θεο­λόγου άνοιξε και επίσημα μία πύλη του ουρανού, μία πύλη που θα δέχεται όχι μόνο τους πατέρες της Ιεράς Μονής αλλά και όλους τους ευλαβείς προσκυνητές. Άνοιξε μία δίοδος προς τον ουρανό, από την οποία δεν θα ακούεται μόνο η φωνή του Παντοκράτορος, όπως την άκουσε ο άγιος Ιωάννης ο Θεο­λόγος στο σπήλαιο της Αποκαλύ­ψεως, και θα κατέρχεται η θεία χάρη, που θα αγιάζει διά των ιερών μυστηριών τους πιστούς, αλλά και διά της προσευχής θα αναβιβάζει τους πιστούς προς τον ουρανό.

Διότι γη και ουρανός είναι συγ­χρόνως ο ναός του Θεού. Είναι ένα τμήμα της γης, όπου ιστάμεθα εμείς οι ταπεινοί και χοικοί αν­θρω­ποι, το οποίο η χάρη του Θεού μεταβάλλει σε ουρανό. Εδώ είναι ο Σταυρός και το μνήμα του Κυρίου μας, η Αγία Τράπεζα, που καθα­γιάσθηκε σήμερα με την τελετή των εγκαινίων, αλλά και η άνω Ιερουσαλήμ, εφόσον Χερουβείμ και Σεραφείμ υπερίπτανται και συμ­ψάλλουν μαζί μας.

Γη και ουρανός, εφόσον εντός της Αγίας Τραπέζης εναπετέθησαν μαρ­­τυρικά λείψανα και ενώπιον μας ευρίσκεται το θαυματουργό και άφθαρτο χέρι της αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, της μυροφόρου και τμήμα του ιερού και χαρι­τοβρύτου λειψάνου του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Δημη­τρίου του μυροβλύτου, τα οποία μεταφέραμε προς ευλογία και προσκύνηση κατά τη χαρμόσυνη αυτή ημέρα, κατόπιν παρακλήσεως του καθηγουμένου της Μονής και με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ρουμανίας, ο καθη­γού­μενος της Ιεράς Μονής Σίμω­νος Πέτρας και η ελαχιστότης μου.

Χαίρει, λοιπόν, και αγάλλεται γη και ουρανός σήμερα για τον εγκαι­νιασθέντα ναό. Χαίρει και αγάλ­λεται ο επιστήθιος φίλος, παρ­θένος και ηγαπημένος μαθητής του Κυρίου, ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, στον οποίο είναι αφιε­ρωμένος ο εγκαινιασθείς ναός, για την παρουσία των ιερών λειψάνων της αγίας μυροφόρου Μαγδαληνής και του αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του μυροβλύτου, γιατί και οι τρεις αγάπησαν περιπαθώς τον Χριστό, του αφιέρωσαν τη ζωή τους από τη νεότητά τους, του προσέφεραν τους κόπους και τους αγώνες τους «εις οσμήν ευωδίας πνευματικής» και έλαβαν από Εκείνον τη χάρη και την ευλογία των θαυμάτων «εις αγάπης αντέ­κτισιν».

Χαίρει όμως, αδελφοί μου, ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και για την παρουσία όλων σας στη λαμ­πρη αυτή εορτή και πανήγυρη και περιίπταται και μας ευλογεί, και να είστε βέβαιοι ότι στο εξής θα προ­στατεύει και θα ευλογεί ακόμη περισσότερο όχι μόνο τους πατέρες της Μονής αλλά και τους ευλαβείς προσκυνητές της, όλους εσάς, και ολόκληρη την περιοχή.

Γι᾽ αυτό αποτελεί ιδιαίτερη ευλο­γία για κάθε περιοχή, για κάθε το­πο, αλλά και για την περιοχή σας ιδιαιτέρως η Ιερά αυτή Μονή του Παντοκράτορος, την οποία, με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πα­τριάρ­χου Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ και τη μέριμνα του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Αλεξανδρείας και Τελεορμάν κ. Γαλακτίωνος, ανε­και­νισαν ο καθηγούμενός της και η συνοδεία των πατέρων, διότι κάθε μονή είναι θεία παρεμβολή μέσα στον κόσμο, είναι τόπος της παρου­σίας και της χάριτος του Θεού. Είναι τόπος προσευχής, στον οποίο οι μοναχοί δεν προσεύχονται μόνο για τη δική τους σωτηρία, αλλά και υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας και υπέρ των μηδέποτε προσευχομένων. Είναι τόπος ψυχι­κης αναπαύσεως και πνευματικής ανατάσεως, γιατί η ησυχία όχι μόνο από τον θόρυβο του κόσμου αλλά και από τον θόρυβο που δημιουργούν στην ψυχή τα πάθη και η αμαρτία, προσφέρει ανάπαυ­ση και πνευματική ανάταση σε όσους εγκαταβιώνουν εδώ, αλλά και όσους έρχονται ως προσκυ­νη­τες, έρχονται να προσευχηθούν και να ζήσουν έστω και για λίγο μέσα στο ιερό αυτό περιβάλλον και να λάβουν ενίσχυση για να συνεχί­σουν τη ζωή και τον αγώνα τους.

Και είναι η ιδιαίτερη και η ευ­λογία την οποία λάβαμε όλοι ση­μερα, καθώς η χάρη του Θεού είναι πλεονάζουσα μέσα στον καθαγια­ζόμενο ναό και είναι ζώσα η παρουσία των αγίων μαρτύρων, των οποίων τα ιερά λείψανα ενα­πετέθησαν στην Αγία Τράπεζα, αλλά και του αγίου μεγαλομάρ­τυρος Δημητρίου του μυροβλύτου και της αγίας Μαρίας της Μαγδα­ληνής και μυροφόρου, τα οποία έχουμε ενώπιόν μας.

Γι᾽ αυτό και οφείλουμε να εκ­φράσουμε από καρδίας την ευγνω­μοσύνη και τις ευχαριστίες μας προς τον Πανιερώτατο Άγιο Αλε­ξαν­δρείας και Τελεορμάν κ. Γαλακτίωνα και τον Άγιο Καθη­γού­μενο π. Σεβαστιανό, οι οποίοι μας προσεκά­λεσαν με πολλή αγάπη να συμμετά­σχου­με και να συλλειτουργήσουμε κατά την ημέρα αυτή των εγκαινίων και της εορτής του μεγάλου αγίου της Εκκλησίας μας, του αγίου Ιωάν­νου του Θεολόγου και ευαγγε­λι­στού, και να συμπανηγυρίσουμε και να συνευφρανθούμε μαζί τους και με όλους τους προσφιλείς εν Χριστώ αδελφούς Αρχιερείς και τον ευσεβή κλήρο και λαό.

Ανταποδίδοντας την αγάπη τους ευχόμεθα, αδελφοί μου, ταπεινά η χάρη του Θεού, η ευλογία του Παντοκρά­τορος Κυρίου και οι πρεσβείες του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και οι ευχές των αγίων Μυροφόρων, να προστα­τεύουν και να ενισχύουν την Ιερά αυτή Μονή, τον Άγιο Καθηγού­μενο και τους ενασκουμένους αδελφούς, ώστε να εγκαινίζουν διαρκώς με τη χάρη του παναγίου Πνεύματος τον έσω άνθρωπο προς δόξαν Θεού αλλά και προς σωτηρία και τη δική τους αλλά και των ανθρώπων, και να είναι πλούσια η ευλογία στους δωρητές και ευεργέτες του υπερλάμπρου αυτού ναού.