Εγκαίνια Ιερού Ναού Αγ. Τριάδος Στούπας Δυτ. Μάνης

Την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021 τελέσθηκαν τα εγκαίνια του νέου Ι. Ναού Αγίας Τριάδος Στούπας στη Δυτική Μάνη υπό των Μητροπολιτών Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ’ και Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου.

Ο συγκεκριμένος ναός θεμελιώθηκε το 2003 από τον αείμνηστο ιερέα π. Νικόλαο Πρέκα, (πρώην λιμενικός), καταγομένου από την Αμοργό και εγκατεστημένου μετά την χειροτονία του στη Στούπα, με την συμπαράσταση πολλών ευεργετών και δωρητών, μεταξύ των οποίων και του κ. Παναγιώτου Ρήγα, διδασκάλου, ο οποίος και παρέστη στην τελετή των εγκαινίων, άγων το 102ο έτος της ηλικίας του.

Ιδιαίτερα, η συμμετοχή του Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου από την ηρωική Μακεδονία στην ηρωική Μάνη, προσέδωκε μεγάλη ευλογία στην όλη ιερή τελετουργία.

Το απόγευμα, στον αύλειο χώρο του Ναού μετά την υποδοχή των ιερών λειψάνων του εγκαινισμού, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου, ο οποίος και μίλησε τονίζοντας, στο σπουδαίο πατερικό θείο κήρυγμά του, την πνευματική ωφέλεια των ψυχών μας με την αδιάκοπη παρουσία των αγίων.

Η κυρίως ημέρα των Εγκαινίων (Κυριακή 26.9.21) πάλι με την συμμετοχή του Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου αφού τελέσθηκε ο Όρθρος, όπου εψάλησαν τα καθιερωμένα (του Αναστασίμου Όρθρου, των Εγκαινίων, του εορταζομένου αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και της Αγίας Τριάδος (του Ναού)), ακολούθησε η τελετή των Εγκαινίων ως προδιαγράφεται στο τυπικό της Εκκλησίας, ερμηνεύοντος του Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ’ ορισμένα κύρια σημεία της όλης τελετής. Μετά το πέρας και της Θ. Λειτουργίας τελέσθηκε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου π. Νικολάου Πρέκα, του πρώτου εφημερίου του Ναού και υπέρ αναπαύσεως πάντων των ευεργετών, δωρητών και επιτρόπων.

Στο Αναλόγιο έψαλε η χορωδία του καθηγητού κ. Κυριάκου Κισκηρέα, ενώ η όλη τελετουργία μεταδόθηκε από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της «Πειραικής Εκκλησίας» ευγενική προσφορά του Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ προς την Ι. Μητρόπολη Μάνης. Η συμμετοχή των ιερέων και των πιστών υπήρξε λίαν συγκινητική, ο δε νυν εφημέριος π. Σταύρος Λουκαρέας είχε μεριμνήσει σε άριστο βαθμό την όλη τελετή, προσέτι δε, ο καθηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας Γιάτρισσας π. Χρυσόστομος Πανταζής επεμελήθηκε λίαν ιεροπρεπώς του Εγκαινισμού του Ναού.

Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι τα ιερά λείψανα (απότμημα αυτών) τα οποία και τέθηκαν στο «φυτό» της Αγίας Τραπέζης ήταν: Των αγίων Ιερομαρτύρων Ελευθερίου, Μερκουρίου, Προκοπίου, Τρύφωνος και αγ. Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων. Τα δε αντιμήνσια προερχόντουσαν από την Ι. Μονή Τατάρνης, φιλοτεχνηθέντα από αδελφό της ως άνω Ι. Μονής, ο οποίος είχε την έμπνευση του έργου του από πρωτότυπο αντιμήνσιο του Επισκόπου Λιτζάς και Αγράφων Ιακώβου (†1652) που σώζεται στην Ι. Μονή.

Ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ στον κύριο λόγο του, αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιο για την αποδοχή της προσκλήσεως τόνισε και τα εξής: «Τα εγκαίνια ενός ορθοδόξου χριστιανικού Ναού είναι ένα ευσεβέστατο και ευλαβέστατο ιστορικό γεγονός. Μοναδικό και ανεπανάληπτο. Ναι, τω όντι είναι μεγάλο πνευματικό γεγονός τα Εγκαίνια ενός Ναού. Και τούτο, καθ’ ο, τι εγκαινιάζεται ένας «οίκος του Θεού» και αγιάζεται συνάμα ο τόπος τούτος με την θεία Χάρι. Ο ναός εικονίζει τον εν Τριάδι Θεόν.

Βέβαια ο Θεός δεν κατοικεί σε ωρισμένο χώρο ως Αχώρητος και Πανταχού Παρών. Ο Θεός «ουκ εν χειροποιήτοις ναοίς κατοικεί ουδέ υπό χειρών ανθρώπων θεραπεύεται προσδεόμενός τινός» (Πραξ. 17, 24-25) και ακόμη «Πνεύμα ο Θεός και τους προσκυνούντας Αυτόν εν πνεύματι και αληθεία δεί προσκυνείν» (Ιω. 4,24). Παρ’ ότι ο Θεός δεν έχει ανάγκη κατοικίας, εν τούτοις, ο άνθρωπος έχει ανάγκη τόπου συνάξεως προς ομαδική εκδήλωση των προς τον Θεόν αισθημάτων του και προς τέλεση της ευαρέστου λογικής λατρείας.

Έτσι ο Ναός είναι τόπος συνάξεως προς λατρεία του αληθινού Θεού, του ζώντος Θεού. Είναι ευλογημένος χώρος, Άγιος χώρος και οίκος. Δεν ευχόμεθα συνεχώς «υπέρ του αγίου οίκου τούτου…»; Εδώ στο Ναό προσφέρουμε ύμνους, προσευχές, δοξολογίες, ευχαριστήριες ικεσίες. Εδώ προσφέρουμε τα δάκρυα μας στον Κύριο. Στα σκηνώματα του Θεού, εδώ στο Ναό η κατάθεση της χαράς και της λύπης. Εδώ είναι το πνευματικό μας καταφύγιο. Εδώ από την βάπτισή μας μέχρι την εξόδιο Ακολουθία. Εδώ προπαντός η συμμετοχή μας στη Θεία Ευχαριστία, η Μετάληψις των Αχράντων Μυστηρίων.

Γι’ αυτό και ένας ορθόδοξος Ναός από την αρχιτεκτονική του, την διακόσμηση, την αγιογράφηση, απ’ όλα τα μέρη του ναού, τον Νάρθηκα, τον κυρίως Ναό, το Ιερό Βήμα μέχρι και αυτό το Κωδωνοστάσιο, όλα διαπνέονται από το πνεύμα της ορθόδοξης πνευματικότητας και σκοπό έχουν την σωτηρία των ψυχών μας.

Έτσι ο ναός είναι σύμβολο των επιγείων και ουρανίων. Και μας διδάσκει τον πνευματικό μας αγώνα, τον αγιασμό μας, τον εσωτερικόν αγιασμό μας, την πορεία μας προς τον Παράδεισο. Οφείλουμε, λοιπόν, να προσέχουμε. Καμία ασέβεια – αταξία, αλλά φόβος Θεού, ιεροπρέπεια. Γιατί οι άγγελοί μας βλέπουν. Έτσι, να αγαπάμε τον ναό. Να ερχόμαστε στο ναό. Να είμαστε ευεργέτες του ναού. Να κτίζουμε ιερούς ναούς. Να μην αφαιρούμε τίποτα. Να προσθέτουμε στο Ναό. Να ευλογούμεθα από το ναό και προπαντός να γινόμαστε και μείς έμψυχοι ναοί του Παναγίου Πνεύματος στη ζωή μας».

Στην τελετή των Εγκαινίων παρεστήσαν οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Δυτικής Μάνης, κ.κ. Μπασάκος Παναγιώτης και Ανδροβιτσανέας Ευάγγελος, ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Δήμου Δυτ. Μάνης κ. Κισκήρας Χρήστος, ο Διοικητής του Α.Τ. Δυτ. Μάνης, Υπαστυνόμος Α’, Χρονόπουλος Παναγιώτης, εκπρόσωποι Συλλόγων, αντιπροσωπεία του Σχολείου της περιοχής, ο χορευτικός Σύλλογος «Λεύκιππος» του κ. Δημήτρη Μανημάνη και πλήθος κόσμου.