Εγκαίνια 3ης Έκθεσης Παιδικού Χριστιανικού Βιβλίου στη Βέροια

Τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου το απόγευμα στο Παύλειο Πολιστιστικό Κέντρο στη Βέροια πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της 3ης Έκθεσης Παιδικού Χριστιανικού Βιβλίου που διοργανώνει για ακόμη μία χρονιά η Αποστολική Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας.

Σκοπός της Έκθεσης Παιδικού Χριστιανικού Βιβλίου είναι να προταθεί στα παιδιά να αξιοποιήσουν τις επικείμενες εορτές των Χριστουγέννων συντροφιά με τον θαυμαστό κόσμο των βιβλίων που στην εποχή μας βάλλεται από την εύκολη και ανεξέλεγκτη πρόσβαση σε άπειρες και συχνά ακατάλληλες πληροφορίες του διαδικτύου.

Στην αρχή τελέστηκε Αγιασμός από τον Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα και στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο υπεύθυνος και συντονιστής της έκθεσης, Πρωτοπρ. Νεκτάριος Σαββίδης, υπεύθυνος του Γραφείου Εξωτερικής Ιεραποστολής της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα λειτουργίας της έκθεσης.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η παιδαγωγός κ. Χάρις Δημητρακούδη, η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Ας ξαναζωντανέψουμε τη φιλία μας με τα βιβλία».

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων ευχαρίστησε την εκλεκτή ομιλήτρια και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους όσοι θα κοπιάσουν αυτές τις ημέρες και θα υποδεχθούν τους μαθητές των σχολικών μονάδων της επαρχίας, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

Με ιδιαίτερη χαρά εγκαινιάσαμε με τον Αγιασμό που τελέσαμε πριν από λίγο την τρίτη Έκθεση παιδι­κού χριστιανικού βιβλίου, την οποία πραγ­ματοποιεί η Ιερά Μη­τρόπολή μας, με σκοπό να γνω­ρίσει στα παι­διά μας, μικρότερα και μεγα­λυ­τερα, ωραία βιβλία κατάλ­ληλα για την ηλικία τους, που θα τους προσφέρουν γνώσεις και ψυχα­γωγία.

Η περίοδος αυτή των εορτών και των σχολικών διακοπών αποτελεί μία καλή ευκαιρία για να διαβά­σουν τα παιδιά μας και εξωσχολικά βιβλία, τα οποία είναι απαραίτητα για πρόοδό τους σε πολλά επίπεδα. Βεβαίως στην πατρίδα μας κυκλο­φορούν πολλά βιβλία και ανάμεσά τους πολλά τα οποία απευθύνονται σε παιδιά. Δυστυχώς όμως δεν είναι όλα κατάλληλα για τα παι­διά, που βρίσκονται σε μία ευαί­σθητη ηλικία και επηρεάζονται από ο,τι βλέπουν και από ο,τι δια­βάζουν, και συχνά επιδιώκουν να μιμηθούν τους ήρωές τους.

Η έκθεση παιδικού χριστιανικού βιβλίου της Μητροπόλεώς μας δίδει και στους γονείς και στα παιδιά τη δυνατότητα να δούν και να επιλέξουν κάποιο ή κάποια από τα πολλά βιβλία που εκτίθενται, ανάλογα με την ηλικία τους, και να περάσουν διαβάζοντάς τα εποικο­δο­μητικά και ψυχαγωγικά τον χρο­νο τους ή ενδεχομένως να τα χαρίσουν σε φίλους και συμμα­θητές τους.

Δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι η ανάγνωση καλών βιβλίων δεν είναι χρήσιμη μόνο για να περνούν τα παιδιά μας την ελεύθερη ώρα τους, αλλά τα βοηθά και στο να εκφράζονται και τα ίδια με ωραίο τρόπο και να πλουτίζουν τις γνω­σεις τους. Κάνουν όμως και κάτι ακόμη, διδάσκουν μέσα από τις ιστορίες και τις αφηγήσεις τους με εύληπτο και όμορφο τρόπο αλή­θειες της πίστεώς μας αλλά και αρετές και συμπεριφορές, οι οποίες παρακινούν έμμεσα τα παιδιά μας να τις ακολουθήσουν.

Καταλαβαίνουμε όλοι ότι το όφε­λος από την ανάγνωση τέτοιων βιβλίων είναι πολλαπλό για τα παιδιά, και αυτός είναι και ο λόγος αυτής της δράσεως της Ιεράς μας Μητροπόλεως, της Εκθέσεως δη­λαδή παιδικού χριστιανικού βι­βλίου, η οποία πραγματοποιείται φέτος για τρίτη χρονιά.

Απόψε έχουμε όμως τη χαρά, μαζί με τα εγκαίνια της Εκθέσεώς μας, να έχουμε κοντά μας ως ομιλήτρια την θεολόγο και παιδαγωγό κ. Χάρη Δημητρακού­δη, η οποία δια­θέτει μεγάλη εμπειρία σε θέματα οικογενείας και ανατροφής των παιδιών. Θα έχουμε, λοιπόν, τη χαρά να ακούσουμε όσα ωραία και ενδιαφέροντα θα μας πεί και από­ψε.

Σας ευχαριστώ πολύ για την αποδοχή της προσκλήσεώς μας και αναμένουμε όλοι να ακούσουμε όσα θα μας πείτε.