Ευχές του Μητροπολίτη Κιέβου στον Οικουμενικό Πατριάρχη για τα γενέθλιά του

Ο Μητροπολίτης Κιέβου κ. Επιφάνιος εξέφρασε τις θερμές ευχές του στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για τα 84α γενέθλιά του με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μιλώντας με θερμά λόγια για τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο Μητροπολίτης σημείωσε: “Είμαστε ευγνώμονες που, χάρη στην πατρική του φροντίδα η Ουκρανική Εκκλησία γύρισε σελίδα στις διαιρέσεις και τη μη κανονική υποδούλωση και έλαβε τον πολυαναμενόμενο Τόμο της Αυτοκεφαλίας και την αναγνώριση ως ισότιμη τοπική Εκκλησία”.

Ο Μητροπολίτης είπε επίσης: “Εκτιμούμε πολύ τη φροντίδα της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, η οποία εκφράζεται με την προσευχή για την Ουκρανία και το λαό μας και την ανθρωπιστική και υλική βοήθεια προς τα θύματα. Είμαστε ευγνώμονες για τη μαρτυρία της αλήθειας στον κόσμο και τη δημόσια έκθεση και καταδίκη της ρωσικής επιθετικότητας, την οποία ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει περιγράψει σαφώς ως κακό, ως “διαβολικό πόλεμο”.

Διαβάστε παρακάτω το μήνυμα του Μητροπολίτη Κιέβου κ. Επιφανίου

Στις 29 Φεβρουαρίου, σε αυτή την ξεχωριστή ημέρα, γεννήθηκε ένας μοναδικός άνθρωπος, τον οποίο όλοι γνωρίζουμε και σεβόμαστε σήμερα ως τον πρώτο μεταξύ των Ορθοδόξων Ιεραρχών, ως Προκαθήμενο του Αποστολικού Θρόνου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Χαιρετίζουμε εγκάρδια τον Παναγιώτατο με την ευκαιρία της 84ης επετείου από την έναρξη της επίγειας διαδρομής του! Εκ μέρους της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και εμού προσωπικά, εύχομαι ειλικρινά στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο καλή υγεία, αυξημένη πνευματική και σωματική δύναμη, επιτυχία στις πολλές προσπάθειές του και όλες τις ευλογίες του Θεού.

Είμαστε ειλικρινά ευγνώμονες στον Οικουμενικό Πατριάρχη για την αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης, την αποκατάσταση της πνευματικής σύνδεσης μεταξύ της θυγατρικής Εκκλησίας στο Κίεβο και της Κωνσταντινούπολης – της Μητέρας Εκκλησίας, μια σύνδεση που κανείς, όσο σκληρά και αν προσπαθεί, δεν μπορεί ούτε να σπάσει ούτε να αρνηθεί. Είμαστε ευγνώμονες που, χάρη στην πατρική του φροντίδα και θυσία, η Ουκρανική Εκκλησία γύρισε σελίδα στις διαιρέσεις και τη μη κανονική υποδούλωση και έλαβε τον πολυαναμενόμενο Τόμο της Αυτοκεφαλίας και την αναγνώριση ως ισότιμη τοπική Εκκλησία.

Είμαστε ευγνώμονες στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την ξεκάθαρη στάση του υπέρ της Ουκρανίας, η οποία βιώνει σήμερα τρομερές δοκιμασίες λόγω του πολέμου. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη φροντίδα της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, η οποία εκφράζεται με την προσευχή για την Ουκρανία και το λαό μας, καθώς και με την ανθρωπιστική και υλική βοήθεια προς τα θύματα. Είμαστε ευγνώμονες για τη μαρτυρία της αλήθειας στον κόσμο και τη δημόσια έκθεση και καταδίκη της ρωσικής επιθετικότητας, την οποία ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει περιγράψει σαφώς ως κακό, ως “διαβολικό πόλεμο”.

Οι ευχάριστες αναμνήσεις της ιστορικής επίσκεψης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία το 2021 θα παραμείνουν για πάντα στο μυαλό μας. Είμαστε ευγνώμονες που ο Παναγιώτατος βρήκε τον χρόνο και την ευκαιρία για την επίσκεψη αυτή και να προσευχηθεί στον Θεό μαζί με χιλιάδες Ουκρανούς πιστούς.

Είναι αδύνατον να απαριθμήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα όλες τις καλές πράξεις και τα επιτεύγματα αυτού του εξαιρετικού προσώπου που καταβάλλει απίστευτες προσπάθειες για να φέρει το φως της πίστης και της ελπίδας, να οικοδομήσει αδελφικές σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών, να φέρει τους πιστούς σε κοινωνία με την Εκκλησία και τον Θεό, να φροντίσει τους ανθρώπους και να επιστήσει την προσοχή στα παγκόσμια παγκόσμια προβλήματα… Έτη πολλά, Παναγιώτατε!

Μετάφραση Ιωάννα Γεωργακοπούλου