Ευχαριστίες του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος για την “αναγνώριση του Αυτοκεφάλου” μετά την περιοδεία του Βολοκολάμσκ

Της Έφης Ευθυμίου

Ευχές, ευχαριστίες και υποσχέσεις για κατ’ ιδίαν συνάντηση στο προσεχές μέλλον, έδωσαν ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος και ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδας κ. Στέφανος.

Όπως μας ενημερώνει η ιστοσελίδα του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, οι δύο Ιεράρχες μίλησαν τηλεφωνικώς, μετά από την ολοκλήρωση της επίσκεψης υψηλόβαθμης αποστολής της Εκκλησίας της Ρωσίας στα Σκόπια, με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΤΕΕΣ, Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιο.

Στη μεταξύ τους τηλεφωνική συνομιλία -και σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρει το ΤΕΕΣ- ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του εκ μέρους της “Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την αναγνώριση του κανονικού αυτοκεφάλου από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία”.

Επίσης, ο κ. Στέφανος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Πατριάρχη για το ενδιαφέρον του και εξέφρασε την ελπίδα για συνάντηση μαζί του σύντομα.

Από την πλευρά του ο κ. Κύριλλος εξέφρασε την “μεγάλη του ευαρέσκεια για την αποκατάσταση της κανονικής κοινωνίας (σ.σ. της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος) με τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες και τη λήψη του καθεστώς του Αυτοκεφάλου”.

Μάλιστα, διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος ότι θα έχει την ολόπλευρη υποστήριξη του Πατριαρχείου Μόσχας, ενώ τον παρακάλεσε να “προσεύχεται για τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς”.

Την Πέμπτη εξάλλου, πραγματοποιήθηκε ιστορικό συλλείτουργο στην Ιερά Μονή Λεσνόφ (που βρίσκεται μεταξύ των πόλεων Κράτοβο και Ζλέτοβο στη Βόρεια Μακεδονία), του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιου και του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος κ. Στεφάνου.

Πρόκειται για το πρώτο συλλείτουργο μεταξύ ιεραρχών της Εκκλησίας της Ρωσίας και της Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας από το 1962, “όταν στον ιερό ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Αχρίδας συλλειτούργησαν οι Πατριάρχες Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Αλέξιος Α΄, Σερβίας Γερμανός και ο αρχιεπίσκοπος Μακεδονίας Δοσίθεος”.

Στο συλλείτουργο που τελέστηκε χθες, συμμετείχαν ακόμη ο σύμβουλος του Πατριάρχη Μόσχας πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασόφ, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΤΕΕΣ πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ, ο προϊστάμενος του μετοχίου της Ρωσικής Εκκλησίας στη Σόφια Αρχιμανδρίτης Βασσιανός Ζμέεφ, ο βοηθός του προέδρου του ΤΕΕΣ ιερέας Αλέξανδρος Γερσόφ, οι οποίοι συνόδευαν τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ, καθώς και κληρικοί της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρουμανίας και ο καθηγούμενος της μονής π. Δαμασκηνός Μπογκντανόφσκι.

Η σημασία των δηλώσεων του Πατριάρχη Μόσχας και του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος

Η δήλωση του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλου δεν προκαλεί έκπληξη. Από μήνες μάλιστα είχε χαιρετίσει τη “χορήγηση Αυτοκεφάλου στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος από το Πατριαρχείο Σερβίας”, παραβλέποντας σαφώς ότι το δικαίωμα χορήγησης Αυτοκεφάλου ανήκει αποκλειστικά -εδώ και αιώνες- στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ερωτήματα προκαλεί ωστόσο η στάση του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος κ. Στεφάνου, ο οποίος τον Ιούνιο είχε σπεύσει να διευκρινίσει ότι “η χορήγηση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας θα έλθει από το Οικουμενικό Πατριαρχείο”, καθώς και ότι η κίνηση του Πατριαρχείου Σερβίας για “χορήγηση Αυτοκεφάλου¨”, αφορούσε σε ένα “επίσημο έγγραφο, ένα είδος σύστασης με το οποίο η Εκκλησία μας παρουσιάζεται ως έτοιμη και άξια για να της χορηγηθεί Αυτοκεφαλία”.

Έδειχνε με τον τρόπο αυτόν, πως αντιλαμβάνεται ότι εάν υπάρχει ένας τρόπος η Εκκλησία του να λάβει την Αυτοκεφαλία, αυτός είναι από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στο συλλείτουργο που τελέστηκε με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανο στο Φανάρι την Πεντηκοστή τον κάλεσε να εμπιστευτεί τη Μητέρα Εκκλησία. “Η πορεία σας από εδώ και στο εξής, εξαρτάται αποκλειστικά από τη δική σας συμπεριφορά και επιλογές”, είχε δηλώσει με νόημα ο Οικουμενικός Πατριάρχης, με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος να υπόσχεται ότι “ακούραστα θα εργαστούμε για την προκοπή μας και υπομονετικά θα περιμένουμε εκείνη την ευπρόσδεκτη στιγμή” (σ.σ. της χορήγησης Αυτοκεφάλου).

Η Εκκλησία της Σερβίας, εδώ και καιρό συντασσόμενη -είτε σιωπηρά είτε ανοιχτά- με την πλευρά της Ρωσικής Εκκλησίας, ήταν αυτή που πρώτη ανακίνησε το θέμα της Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας, ανακοινώνοντας δια στόματος ιεράρχη της στις αρχές Μαίου, ότι το Πατριαρχείο Σερβίας εμφανίζεται έτοιμο να δώσει λύσει στο πρόβλημα της Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, προλαβαίνοντας τις εξελίξεις, προχώρησε στην αναγνώριση της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, δεχόμενος σε ευχαριστιακή κοινωνία “την ιεραρχία, τον κλήρο και τον λαό της Εκκλησίας αυτής, υπό τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο”.

Στη σχετική ανακοίνωση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθίσταται σαφές ότι αποκλείεται ο όρος “μακεδονική” και οποιοδήποτε άλλο παράγωγο της λέξης “Μακεδονία”, αναγνωρίζοντας το όνομα της Εκκλησίας ως “Αρχιεπισκοπή Αχρίδος”, ενώ διευκρίνισε πως επαφίεται στην Εκκλησία της Σερβίας να ρυθμίσει τα διοικητικά της ζητήματα με την Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας.

Φωτό: mospat.ru