Δυτικοί, Ρώσοι και στη μέση η Εκκλησία

alphanews.live

Οι ζυμώσεις στο παρασκήνιο έχουν ξεκινήσει. Μέχρι να βγει λευκός καπνός για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, θα δουν πολλά τα μάτια μας.

Αρχιερείς από όλο τον Ορθόδοξο κόσμο, αγιορείτικα μοναστήρια και πολιτικοί επιδίδονται σε μαθηματικά. Για τους μη μυημένους στη διαδικασία, θα τα εξηγήσω απλά πώς εκλέγεται ο νέος Αρχιεπίσκοπος, όπως προβλέπει ο νέος καταστατικός χάρτης που εγκρίθηκε το 2010.

Ο λαός αναδεικνύει τους εκλέκτορες. Οι εκλέκτορες καθορίζουν το τριπρόσωπο. Το τριπρόσωπο ψηφίζει έναν και τον εκλέγει Αρχιεπίσκοπο. Απλή διαδικασία που είναι μείγμα λαϊκής βούλησης και συμμετοχής Αρχιερέων.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ξεκάθαρα έχουν – όσο μπορεί ο καθένας να επηρεάσει- προσπαθήσει να δώσουν γραμμή υπέρ μιας δυτικόστροφης υποψηφιότητας.

Τα μπλοκ είναι δύο. Οι φιλοδυτικοί και οι φιλορώσοι. Οι ρωσικής επιρροής που καταδίκασαν την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.

Σημειώστε: Λεμεσού Αθανάσιος, Ταμασού Ησαϊας και Μόρφου Νεόφυτος. Το μπλοκ που αγαπά Κρεμλίνο συμπληρώνεται με τους Κύκκου, Αμαθούντος (πνευματικοπαίδι του Λεμεσού), Λήδρας και Νεαπόλεως.

Από την άλλη, όσοι είναι κοντά στο πνεύμα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου και πιο κοντά στις θέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, συνιστούν το φιλοδυτικό μπλοκ. Οι Μητροπολίτες Κωσταντίας Βασίλειος, Πάφου Γεώργιος και Κιτίου Νεκτάριος ηγούνται μιας ομάδας που υιοθετεί αντι-ρωσική στάση και προωθούνται από το Φανάρι, την Αθήνα και την Αλεξάνδρεια.

Αν ψήφιζαν κυβερνήσεις και μοναστήρια

Αν ψήφιζε μόνο ο λαός της Κύπρου, το πιθανότερο θα ήταν να εκλέγονταν Αρχιεπίσκοπος ο Λεμεσού Αθανάσιος, που θεωρείται και ο πιο λαοφιλής. Το ίδιο αν ψήφιζε και το… Βατοπαίδι αφού ο Λεμεσού και ο ηγούμενος Εφραίμ προέρχονται από την ίδια εκκλησιαστική μήτρα.

Πληροφορούμαι πως παρασκηνιακά ο ηγούμενος Εφραίμ πιέζει με κάθε τρόπο για τον Λεμεσού Αθανάσιο, αν και διαρρηγνύει τα ιμάτιά του σε κυβερνητικούς παράγοντες πως σχέση με τη Μόσχα δεν έχει πια.

Αν ψήφιζε η ελληνική κυβέρνηση είναι προφανές πως θα εκλέγονταν ένας από το φιλοδυτικό μπλοκ. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προς ώρας κρατά τις ισορροπίες και δεν κλίνει υπέρ ή κατά μιας πλευράς.

Μητροπολίτης του Πατριαρχείου, ο οποίος γνωρίζει άριστα πρόσωπα και καταστάσεις τα είπε όλα με μια φράση του: «Η περίπτωση της Εκκλησίας της Κύπρου μας διδάσκει δύο πράγματα. Πρώτον πως ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος θα δυσκολευτεί πολύ για να αφήσει την κληρονομιά του προκατόχου του και δεύτερον πως Έλληνες και Κύπριοι αρχιερείς έχουν ένα κοινό σημειο: δεν έχουν καμία στρατηγική κι όταν έρθει η ώρα των εκλογών τρέχουν την τελευταία στιγμή…».

“Μελχισεδέκ”