Δύο χρόνια από την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφανίου

Του Κώστα Ονισένκο

Σε γιορτινή λειτουργία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος, με αφορμή την δεύτερη επέτειο από την ενθρόνισή του.

Σαν σήμερα, στις 3 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η ενθρόνιση του προκαθήμενου της Ουκρανικής Εκκλησίας στον καθεδρικό της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο, κατά τη διάρκεια μιας λαμπρής τελετής, με ιδιαίτερη θρησκευτική αλλά και ιστορική αξία.

Στα δύο χρόνια ύπαρξης της Ουκρανικής Εκκλησίας, τέσσερις Τοπικές Εκκλησίες την έχουν αναγνωρίσει ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- εξετάζεται η άμεσα αναγνώριση από τουλάστον δύο ακόμα Εκκλησίες.

Παρά τις προσπάθειες υπονόμευσης εκ μέρους της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία, ενορίες και ιερείς περνούν στην νέα Εκκλησία, γεγονός που αναμένεται να επισπευσθεί με το τέλος των περιορισμών λόγω της πανδημίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις κοινωνιολογικές μελέτες, ο Επιφάνιος είναι ο θρησκευτικός ηγέτης με την μεγαλύτερη θετική αποδοχή εκ μέρους των Ουκρανών. Ο Επιφάνιος και οι ιερείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ακολουθώντας περισσότερο τις ελληνικές παραδόσεις έναντι των ρωσικών, έχουν καταφέρει να κάνουν την Εκκλησία περισσότερο ελκυστική για τους απλούς ανθρώπους και κυρίως για τους νεότερους.

“Παρά το γεγονός ότι δεν πέρασε πολύς καιρός, έχουν γίνει ήδη πολλά για την εγκαθίδριση της ουκρανικής ορθοδοξίας. Από την ανατολή μέχρι τη δύση, από τον βορρά μέχρι τον νότο, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας είναι ανοιχτή για τον κάθε άνθρωπο, την αναγνωρίζουν άλλες Τοπικές Εκκλησίες – Αδερφές, την στηρίζει η Οικουμενική Εκκλησία – Μητέρα. Ωστόσο, το πιο σημαντικό επίτευγμα – είναι η ενότητα και η ακεραιότητα της πνευματικής μας οικογένειας”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Ουκρανικής Εκκλησίας για την ενθρόνιση του Επιφάνιου.