Δοξολογία στον Άγιο Νικόλαο Νέας Υόρκης για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας (ΦΩΤΟ)

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος υποδέχθηκε την Προεδρική Φρουρά της Ελληνικής Δημοκρατίας, στη Δοξολογία που τελέστηκε για τον εορτασμό της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Η λειτουργία, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12 Απριλίου στον Άγιο Νικόλαο στη Νέα Υόρκη, είναι η πρώτη από τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για την 203η επέτειο της ελευθερίας και ανεξαρτησίας της Ελλάδας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Μετά από τη Δοξολογία, στο Bowling Green, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς, απηύθυνε χαιρετισμό σε όσους στεκόντουσαν με θάρρος στην ξαφνική καταρρακτώδη νεροποντή για να τιμήσουν την έπαρση των σημαιών των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Ο φετινός εορτασμός επίσης αναγνώρισε και την 50η επέτειο της παράνομης τουρκικής κατοχής στην Κύπρο.

Στις δηλώσεις του κατά τη Δοξολογία, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος μίλησε για τους ήρωες τόσο του 1821 όσο και της 11ης Σεπτεμβρίου 2002. “Σήμερα, ψάλλουμε τη Δοξολογία των Ευχαριστιών και επαινούμε τους Ήρωες του 1821. Ψάλλουμε το θάρρος τους και θυμόμαστε το κουράγιο τους, διότι σε αυτή τη φάλαγγα του Τάγματος των Ευζώνων, βλέπουμε τη ζωντανή τους μνήμη. Προσευχόμαστε για την αιώνια μνήμη εκείνων που για χάρη της Πίστης και της Πατρίδας μας, πολέμησαν γενναία και έπεσαν στη μάχη ηρωικά.

Και το κάνουμε αυτό σε αυτόν τον χώρο, στο Εθνικό Μνημείο του Αγίου Νικολάου, που έχει ιδιαίτερη σημασία για όλους μας. Διότι ο χώρος του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου, ο οποίος ξαναχτίστηκε μετά από τη φριχτή και βίαιη επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου -μια ημέρα που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ- ήταν γεμάτος με τους δικούς του ήρωες. Εκείνους τους γενναίους πυροσβέστες, αστυνομικούς και τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν και έσπευσαν εκεί όπου ακόμη και οι Άγγελοι φοβούνταν να πάνε- τους θυμόμαστε όλους, στους τοίχους αυτής της Εκκλησίας, όπως οι θυσίες τους είναι χαραγμένες στις καρδιές μας”.

Μεταξύ των Ελλήνων και Αμερικανών Ιεραρχών, Ελληνοκυπρίων αξιωματούχων, κληρικών και μελών της κοινότητας, παρευρέθηκαν οι Μητροπολίτες Βέροιας Παντελεήμων, Κοζάνης Παύλος, Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Κοζάνης, Επίσκοπος Αμφίπολης Χριστόφορος, Επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας, Διοκλείας Νεκταριος, ο προϊστάμενος του Αγίου Νικολάου π. Ανδρέας Βυθούλκας, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στις ΗΠΑ Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στις ΗΠΑ Μιχάλης Φιρίλλας, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ελληνικού Κοινοβουλίου Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελλήνων του Εξωτερικού (από τη Νέα Δημοκρατία) Φίλιππος Φόρτομας, ο Θεόφιλος Ξανθόπουλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Μιλένα Αποστολάκη από το ΠΑΣΟΚ, η Νίνα Κασσιμάτη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης (αντιπρόεδρος του ΕΛΚ και μέλος του Ευρωπαϊκού ΚΟινοβουλίου με τη ΝΔ), ο επικεφαλής της παρέλασης και υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου Αλέξης Βαφείδης, ο Δήμαρχος Χίου και επίτιμος επικεφαλής της παρέλασης Δρ Ιωάννης Μανάφης, και η γενική διευθύντρια της Βουλής των Ελλήνων, Μαργαρίτα Φλούδα.

Επίσης παρευρέθηκαν το δ.σ. της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, Μιχάλης Πσαρός και Δημήτριος Παπακώστας, οι συμπροεδρεύοντες της Παρέλασης για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας Φίλιπ Κρίστοφερ και Ν. Καστάνας, η εκτελεστική διευθύντρια του Leadership 100 Πολέτ Πούλος, ο ανώτατος αντιπρόεδρος του ΑΧΕΠΑ Σάββας Τσιβίκος, και η Μις Ελληνική Ανεξαρτησία Κατερίνα Καρανδρίκος.

Η εξασφάλιση της συμμετοχής των Ευζώνων στην παρέλαση στη Νέα Υόρκη, έγινε υπό την ηγεσία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, την αφοσιωμένη διαχείριση του Άρχοντος Πήτερ Βλήτα, και με τη βοήθεια των πιστών στην περιοχή. Οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν την όμορφη ψαλμωδία από τη Βυζαντινή Χορωδία υπό τον πρωτοψάλτη Δημήτρη Κατσικλή.

Αμέσως μετά τη Δοξολογία, ο Σεβασμιώτατος ηγήθηκε της πομπής στο Bowling Green για την ετήσια τελετή έπαρσης της σημαίας που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης.

Συμμετείχαν νεανικά συγκροτήματα και χορευτές από τη Σχολή Α. Φάντης του Καθεδρικού Ναού Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν, την Εκκλησία της Αναστάσεως στο Μπρουκβιλ στο Λονγκ Άιλαντ, από την ενοριακή σχολή τίμιου σταυρού Δημητρίου και Γεωργίας Καλοϊδή στο Μπρούκλιν, και από το Ελληνικό Σχολείο του Πλάτωνα στο Μπρούκλιν.

Φωτό: Δημήτριος Πανάγος / Brittainy Newman