Δοξολογία στο Κιέβο για τη β΄ επέτειο της Ενωτικής Συνόδου του 2018

Δοξολογία ετελέσθη σήμερα το μεσημέρι στην Αγία Σοφία Κιέβου για την δεύτερη επέτειο της Ενωτικής Συνόδου του 2018. Η Δοξολογία έλαβε χώρα αμέσως μετά την τακτική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ομίλησε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, ακολούθως απηύθυνε χαιρετισμό του Οικουμενικού Πατριάρχου ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και στη συνέχεια μίλησε ο πρώην Πρόεδρος της χώρας κ. Πέτρο Ποροσένκο.

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας από την πλευρά του δήλωσε ότι “καταφέραμε όλοι μαζί να δώσουμε μια νέα προοπτική και να δείξουμε την ενότητα της τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πριν από δύο χρόνια.

Η δημιουργία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας ήταν μια νέα αρχή, καθώς έγινε η 15η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η υιοθέτηση του Χάρτη άνοιξε τον δρόμο για την υπογραφή του Τόμου της Αυτοκεφαλίας, η οποία παραχωρήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο την ημέρα των Θεοφανείων, στις 6 Ιανουαρίου 2019”.

Πρόσθεσε πως πρωταρχική πρόκληση παραμένει η διατήρηση της ενότητας “και να μην αφήσουμε χώρο για τον διάβολο να καταστρέψει ό,τι επιτεύχθηκε με πολλές κοινές προσπάθειες”.

Μάλιστα, σημείωσε πως η ανάπτυξη αλλά και οι προκλήσεις της τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας είναι αξιοσημείωτες, και ο Προκαθήμενος Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος, στη διάρκεια αυτών των δύο ετών έχει επιδείξει την κατάλληλη ωριμότητα και αποφασιστικότητα για τη διασφάλιση της βέλτιστης οργάνωσης της Ορθόδοξης Εκκκλησίας της Ουκρανίας με τα κατάλληλα βήματα.

Η αναγνώριση της Εκκλησίας από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, τις Ορθόδοξες Εκκλησίες της Ελλάδας και της Κύπρου, είναι ένα καλό σημάδι και δείχνουν ότι υπάρχουν ελπίδες για την αναγνώριση της στο μέλλον από άλλες Εκκλησίες”.

Παραδέχεται ωστόσο ότι μένουν πολλά ακόμη να γίνουν, και αυτό θα επιτευχθεί μόνο με την ένωση των δυνάμεων και θα είναι δυνατό με τη συνεργασία όλων σας, υπό την ηγεσία του Μητροπολίτη Επιφανίου.

Είναι πραγματικά μια πολύ συναισθηματική στιγμή κάθε φορά που μαζευόμαστε σε αυτό το ιερό και ιστορικό μέρος, την Εκκλησία της Αγίας του Θεού Σοφίας, και ευχαριστούμε για άλλη μία φορά τον Θεό και ζητούμε την ειρήνη Του και να μας ελευθερώσει από την σκλαβιά της πανδημίας”.