Δοξολογία για την υποδοχή της Ιεράς Εικόνος Υπεραγίας Θεοτόκου «Ελπίς Χριστιανών» στην Κομοτηνή

Την Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021, και στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων για την συμπλήρωση των 200 ετών από της ενάρξεως της Επαναστάσεως του 1821, τελέστηκε η Δοξολογία επί τη υποδοχή της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της Υπεραγίας της Θεοτόκου «Ελπίς Χριστιανών» (16ου αιώνος) εκ του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής και του αντιγράφου του Λαβάρου της Επαναστάσεως εκ της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας, το οποίο μετέφερε ο Καθηγούμενος της Μονής, Αρχιμανδρίτης Ευσέβιος, με την κανονική άδεια του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής.

Στην Δοξολογία χοροστάτησε ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, συγχοροστατούντων του Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου και επιχώριου Μητροπολίτη.

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία Εσπερίδα στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής με θέμα «Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας Κωνστάντιος και η προσφορά του εις τον Αγώνα του 1821», όπου απηύθυνε χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος.

Την Εσπερίδα προλόγισε η Καθηγήτρια κα Μαρία Τζιάτζη, Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ., με ομιλητές τους, τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, με θέμα «Κληρικοί της Θράκης και η Επανάσταση του 1821», Φωκίωνα Π. Κοτζαγεώργη, Αναπληρωτή Καθηγητή Α.Π.Θ., με θέμα «Η Επανάσταση του 1821 στη Χαλκιδική» και Γεώργιο Χρ. Τσιγάρα, Αναπληρωτή Καθηγητή του Δ.Π.Θ., με θέμα «Η Επανάσταση του 1821 και ο Μητροπολίτης Μαρωνείας Κωνστάντιος».