Δοξολογία για την 111η επέτειο των Ελευθερίων της πόλης από τον Μητροπολίτη Βεροίας

Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία εορτάζονται τα Ελευθέρια της Χαλάστρας, ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το θείο Λόγο στον Ιερό Ναό Αγίων Νεομαρτύρων Ιωάννου και Αθανασίου των Κουλακιωτών. Στο τέλος της θείας Λειτουργίας τέλεσε Δοξολογία για την 111η επέτειο των Ελευθερίων της πόλης.

Ακολούθησε τρισάγιο στο Ηρώο της πόλης, κατάθεση στεφάνων από τις τοπικές Αρχές καθώς και πανηγυρική επίκαιρη ομιλία. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με μαθητική παρέλαση.

Διαβάστε την ομιλία του Μητροπολίτη παρακάτω:

«Γνωρίζω υμίν το ευαγγέλιον το ευαγγελισθέν υπ᾽ εμού ότι ουκ έστιν κατ᾽ άνθρωπον».

Προς τους χριστιανούς της Γαλα­τίας απευθύνεται στο σημερινό αποστολικό ανάγνωσμα ο πρωτο­κο­ρυφαίος απόστολος Παύλος, ο ιδρυτής της τοπικής μας Εκκλη­σίας, και τους αποκαλύπτει μία μεγάλη αλήθεια.

Σας καθιστώ, λέγει, γνωστό ότι το ευαγγέλιο το οποίο σας κήρυξα δεν είναι ανθρώπινο δημιούργημα. Όσα σας είπα δεν είναι δικές μου σκέψεις και απόψεις. Όσα σας είπα είναι λόγος και αποκάλυψη του Θεού.

Γιατί τα λέγει αυτά ο μέγας από­στολος; Τα λέγει αφενός για να μην υπάρχει αμφιβολία για τη γνησιότητα του κηρύγματός του, επειδή ο απόστολος Παύλος δεν ανήκε στους δώδεκα μαθητές του Χριστού. Τα λέγει όμως αφετέρου και για να συνειδητοποιήσουν οι Γαλάτες ότι όσα κήρυξε και δίδαξε ο Χριστός, είναι αυτά τα οποία παρέδωσε στους αγίους μαθητές και αποστόλους του για να κηρύ­ξουν σε όλην την οικουμένη.

Γι᾽ αυτό και το Ευαγγέλιο και το κήρυγμα της Εκκλησίας είναι κη­ρυγ­μα αληθείας. Όσα κήρυξαν οι απόστολοι, όσα κηρύττει η Εκκλη­σία, συνεχίζοντας το έργο τους ανά τους αιώνες, ισχύουν πλήρως και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τα αμφισβητήσει ή να τα αλλοιώσει. Και όποιος τα πιστεύει και προσπα­θεί να ζει σύμφωνα με το Ευαγ­γέλιο του Χριστού, αυτός ζει μέσα στην αλήθεια του Χριστού, έχει τη βεβαιότητα ότι δεν θα παραστρα­τη­σει ούτε θα αποτύχει από τον στόχο και τον σκοπό της ζωής του, έχει και θα έχει την προστασία και τη χάρη του Χριστού, και με εμπι­στο­σύνη στην αγάπη του θα διανύ­σει τον χρόνο της ζωής του μέχρι να φθάσει στον τελικό προορισμό του, τη συνάντησή του με τον Θεό στον ουρανό.

Την αλήθεια αυτή για τη θεία προέλευση του Ευαγγελίου, το οποίο εκήρυτταν και κηρύττουν οι απόστολοι, οι άγιοι και η Εκκλησία μας, πίστευαν ακράδαντα και οι πατέρες μας. Γι᾽ αυτό και στα δυ­σκολα και σκοτεινά χρόνια της σκλα­βιάς έμειναν εδραίοι και αμε­τα­κίνητοι στην πίστη τους στον Χριστό, έμειναν εδραίοι και αμετα­κι­νητοι στην ελπίδα ότι ο Χριστός και η Υπεραγία Θεοτόκος θα τους βοηθήσουν να αποτινάξουν τον βαρύ και αλλόθρησκο ζυγό και να αποκτήσουν και πάλι την ελευθε­ρία τους.

Χωρίς αυτή τη βεβαιότητα, ότι η πίστη στον Χριστό είναι αληθινή, δεν θα μπορούσαν να αντέξουν ούτε τις πιέσεις, ούτε τους εκβια­σμούς, ούτε τους εκφοβισμούς, ούτε τα μαρτύρια στα οποία τους υπέβαλε ο κατακτητής. Θα υπέκυ­πταν και θα αφομοιωνόταν με αυτόν, για να μην υποφέρουν.

Όμως οι πατέρες μας κράτησαν την πίστη τους. Και προτίμησαν ακόμη και να θυσιάσουν τη ζωή τους, όπως έκαναν οι δύο άγιοι νεομάρτυρες και πολιούχοι της Χαλάστρας, ο άγιος Αθανάσιος και ο άγιος Ιωάννης οι Κουλακιώτες, παρά να αρνηθούν τον Χριστό και την πίστη τους.

Μαζί όμως με την πίστη τους διατήρησαν οι πατέρες μας και την ελληνική τους ταυτότητα, διατή­ρη­σαν και την εθνική τους αυτοσυ­νειδησία, διατήρησαν και τον πόθο και την ελπίδα τους να αποτινά­ξουν κάποια ημέρα τον τουρκικό ζυγό και να ζήσουν και πάλι ελεύ­θεροι.

Αυτή την ελευθερία εορτάζουμε και πανηγυρίζουμε και εμείς ση­μερα, ημέρα της απελευθερώσεως της πόλεώς μας, της Χαλάστρας, από τον τουρκικό ζυγό, ευχαριστώ­ντας και δοξάζοντας τον Θεό που μας την χάρισε, αλλά και τιμώντας και εκφράζοντας την ευγνωμοσύ­νη μας προς όλους εκείνους που αγωνίσθηκαν και θυσιάσθηκαν για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι και να μνημονεύουμε την υπέροχη θυσία τους και την προσφορά τους στην ελευθερία της πατρίδος μας.

Τιμώντας σήμερα τους πατέρες μας, όλους όσους αγωνίσθηκαν και έπεσαν στα πεδία των μαχών για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερίαν, ας εμπνευσθούμε από το ηρωικό παράδειγμά τους, ας εμπνευσθούμε από τους αγώνες τους, αλλά και από την πίστη τους στον Θεό και από την αγάπη τους προς την πα­τρίδα.

Και ας μην ξεχνούμε ότι πίστη στον Θεό και αγάπη στην πατρίδα δεν είναι ένα ξεπερασμένο σύνθη­μα, όπως κάποιοι δυστυχώς σήμε­ρα υποστηρίζουν, αλλά είναι ένας ακα­τάλυτος συνδυασμός στον οποίο οφείλει το Έθνος μας την επιβίωσή του και εμείς την ελευθε­ρία μας. Είναι ένας συνδυσμός απαραίτητος για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως Έλληνες σ᾽ αυ­τον τον αιματοβαμμένο και μαρτυ­ρικό τόπο που μας κληροδότησαν με τις θυσίες τους και με το αίμα τους οι πατέρες μας, και να συνε­χίσουμε ελεύθεροι να τους τιμούμε και να τους μνημονεύουμε.