Δοξολογία από τον Μητροπολίτη Σύμης για την 76η επέτειο της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου

Η 7η Μαρτίου είναι ημέρα Εθνικής Μνήμης για τα Δωδεκάνησα, την πανάρχαια αυτή κοιτίδα του Ελληνισμού στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου, αφού πριν από 76 χρόνια και μετά από έξι και πλέον αιώνες σκληρής δουλείας, τα Νησιά την 7η Μαρτίου 1948 ενσωματώνονται στην Μητέρα Ελλάδα.

Στην Σύμη, την έδρα της Ι. Μητροπόλεως, ώρα 10:00 ετελέσθη πανηγυρική Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό του Τιμίου Προδρόμου χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ. Χρυσοστόμου, πλαισιουμένου εκ του ι. Κλήρου της Σύμης.

Παρόντες όλοι οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Σύμης κ. Ελευθέριο Παπακαλοδούκα, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Φίλιππο Δερμιτζάκη και Μέλη αυτού. Εκπρόσωπος της Δ.Α.Ν. Σύμης ο Διοικητής, Συνταγματάρχης κ. Παναγιώτης Βρανάς, του 549 ΤΕ ο Διοικητής Αντισυνταγματάρχης κ. Στυλιανός Φωκάς, Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί. Εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας παρέστη ο Αστυνόμος κ. Δημοσθένης Κοτσιλαράς και του Λιμενικού Σώματος η Λιμενάρχης Σύμης, κ. Δέσποινα Χουχουρέλου, και οι Εκπρόσωποι των λοιπών τοπικών Φορέων και Συλλόγων. Παρέστησαν επίσης, Εκπαιδευτικοί των Σχολείων της Νήσου, οι Μαθητές μας, Τμήμα της Ενώσεως Γυναικών Σύμης με επικεφαλής την Πρόεδρο κ. Σεβαστή Νικόλη και ομάδα Ναυτοπροσκόπων. Μετά την Απόλυση της Δοξολογίας τον Πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε η Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σύμης κ. Αλεξάνδρα Κρητικού.

Αμέσως μετά ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αγωνιστών του Έθνους ενώπιον του Μνημείου και κατατέθηκαν στεφάνια από τους προαναφερομένους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών.

Ακολούθησε η παρέλαση, αρχίζοντας με τους Ναυτοπροσκόπους, τους μαθητές των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών Σχολείων και του Πανορμιτείου Γυμνασίου και των Λυκείων του Νησιού, καθώς και τα Μέλη της Ενώσεως Γυναικών Σύμης με τις παραδοσιακές φορεσιές του Νησιού μας. Έκλεισαν τέλος οι Αξιωματικοί και Στρατιώτες της Δ.Α.Ν. Σύμης, καθώς και οι περήφανοι Συμαίοι Εθνοφύλακες.