«Διπλωματική» ανακοίνωση και ευχολόγια από την Αγιορείτικη Κοινότητα για τον πόλεμο στην Ουκρανία

της Έφης Ευθυμίου

Ανακοίνωση για τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία «από το 2014 μεταξύ αδελφών ενωμένων από αιώνες με κοινή πίστη και ιστορία στον Χριστό», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, εξέδωσε η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους.

Στην ανακοίνωση, δεν επισημαίνεται η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από τρεις μήνες, αλλά αναφέρεται ότι ο πόλεμος, ξεκίνησε το 2014 στην Ουκρανία και συνεχίζεται «και έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ακόμη το γεγονός ότι η ανακοίνωση έρχεται λίγες μόνο ημέρες πριν από την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Άγιο Όρος, και ενώ πληθαίνουν τα δημοσιεύματα αλλά και οι καταγγελίες από αγιορείτες ηγουμένους, για τη διείσδυση της Ρωσίας στην Αθωνική Πολιτεία.

Γνωστοποιεί δε ότι εδώ και καιρό έχει προτρέψει τις μονές του Αγίου Όρους να εντείνουν τις προσευχές για την κατάπαυση του πολέμου, εκφράζοντας «μετά συνοχής καρδίας την βαθειά λύπη (της κοινότητας) για την απώλεια τόσων αδελφών μας και τη συμπαράστασή μας στα θύματα της σύγκρουσης».

Τέλος, τονίζει πως το Άγιο Όρος, προσεύχεται νυχθημερώς υπέρ της ειρήνης σε όλο τον κόσμο, και «στις ως άνω εμπόλεμες περιοχές ειδικότερα», η οποία ειρήνη θα επιτευχθεί με την επιστροφή στο πνεύμα του Ευαγγελίου και με την ειλικρινή μετάνοια όλων, «ώστε να βασιλεύσει η αγάπη, η αλήθεια και η δικαιοσύνη».

Διαβάστε την ανακοίνωση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους

Η Ιερά Κοινότης του Αγίου Όρους, εξ αφορμής του από του έτους 2014 αρξαμένου πολέμου εις την Ουκρανίαν, μεταξύ αδελφών ηνωμένων απ’ αιώνος με κοινήν εν Χριστώ πίστιν και ιστορίαν, από καιρού έχει προτρέψει τα εν Αγίω Όρει Ιερά Καθιδρύματα ίνα εντείνουν τας δεήσεις και προσευχάς προς κατάπαυσιν αυτού.

Συνεχιζομένου δε και ενταθέντος επ᾽ εσχάτων αυτού, εκφράζει μετά συνοχής καρδίας την βαθείαν λύπην αυτής διά τας απωλείας τόσων αδελφών ημών και την συμπαράστασιν αυτής εις τα θύματα της συγκρούσεως.

Το Άγιον Όρος, ως υπερχιλιετής μοναχική πολιτεία, ακολουθώντας τα από τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν διά του Ευαγγελίου και της Εκκλησίας παραδοθέντα κελεύσματα περί της μεταξύ ημών των ανθρώπων αγάπης και φιλαδελφίας, προσεύχεται νυχθημερόν και αδιαλείπτως υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου και των ως άνω εμπολέμων περιοχών ειδικώτερον.

Ειρήνη η οποία θα επιτευχθή παρά του «Θεού του όντος ειρήνη και Πατρός οικτιρμών» με την επιστροφήν εις το πνεύμα του Ευαγγελίου και με ειλικρινή μετάνοιαν όλων, ώστε να βασιλεύση η αγάπη, η αλήθεια και η δικαιοσύνη.

Είθε η Προστάτις και Έφορος του Ιερού ημών Τόπου Υπεραγία Θεοτόκος, τας πρεσβείας της Οποίας, ως και πάντων των αγίων, επικαλούμεθα, να μεσιτεύση προς τον Αναστάντα Χριστόν διά την επικράτησιν της πολυποθήτου ειρήνης.