Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ: Με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού τεστ η είσοδος στους ναούς

© Χρήστος Μπόνης / Εκκλησία της Ελλάδας

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το ΦΕΚ με τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, με τις προβλεπόμενες διατάξεις για την είσοδο στους ναούς.

Υποχρεωτική είναι πλέον η επίδειξη -κατά την είσοδο στον ναό- πιστοποιητικού εμβολιασμού, νόσησης ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού τεστ για κορονοϊό.

Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι τα μέτρα θα τηρούνται “με ευθύνη των οικείων θρησκευτικών αρχών”.

Η εφαρμογή τους θα αφορά στο διάστημα από τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου μέχρι και τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου.

Η μη τήρηση των μέτρων, προβλέπει την επιβολή διοικητικού προστίμου στον κατά νόμο υπεύθυνο του χώρου λατρείας ή, απουσία αυτού, στον παριστάμενο λειτουργό, 1.500 ευρώ.

Την είδηση είχε προαναγγείλει στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι “οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ.

Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία”.

Υπενθυμίζεται ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος σε πρόσφατη εγκύκλιο της (4 Νοεμβρίου), είχε απευθύνει έκκληση προς πιστούς και κληρικούς για την τήρηση των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού.

Καλούσε δε “προτρέπουσα πατρικώς” τους πιστούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, να προσέρχονται στους ναούς, αφού έχουν επιβληθεί είτε σε μοριακό (PCR) ή σε rapid test, ενώ προτρέπει και σε εμβολιασμό.

Για τους ιερείς, τους ψάλτες και τους νεωκόρους, η υποχρέωση είναι για τη διενέργεια δύο τεστ την εβδομάδα, με τον έλεγχο να γίνεται από τα εκκλησιαστικά συμβούλια.

Δείτε τι προβλέπουν τα νέα μέτρα

Τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, καθώς και προσέλευση προσώπων για κατ’ ιδίαν προσευχή σε όλους ανεξαιρέτως τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας με τήρηση των μέτρων του πίνακα Α.

x Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

x Τα πρόσωπα εισέρχονται προς τον σκοπό συμμετοχής σε κάθε είδους θρησκευτική τελετή κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, ή

[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή

[γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.