Δήλωση-πρόκληση του Κύριλλου: Η Ρωσία δεν επιτέθηκε ποτέ σε κανέναν

«Δεν θέλουμε να πολεμούμε με κανέναν. Η Ρωσία δεν επιτέθηκε ποτέ σε κανέναν», δήλωσε σε κήρυγμά του χθες ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος, συνεχίζοντας αμετανόητος να στηρίζει με κάθε του κήρυγμα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο αμάχων Ορθοδόξων Ουκρανών.

Στο κήρυγμά του στις 3 Μαΐου, ο Πατριάρχης Μόσχας ζήτησε από τους πιστούς να προσεύχονται «για το ρωσικό κράτος, για τη χώρα μας, έτσι ώστε να ιερά μας σύνορα να είναι απόρθητα, ώστε να έχουμε πάντα αρκετή σοφία, δύναμη και τιμή για να τα προστατεύσουμε εάν χρειαστεί».

Και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε να πολεμήσουμε κανέναν. Η Ρωσία δεν επιτέθηκε ποτέ σε κανέναν. Είναι εκπληκτικό ότι μια μεγάλη και ισχυρή χώρα δεν επιτέθηκε ποτέ σε κανέναν – μόνο υπερασπίστηκε τα σύνορά της. Να δώσει ο Θεός μέχρι το τέλος του αιώνα, η χώρα μας να είναι έτσι –ισχυρή, δυνατή και ταυτόχρονα να έχει την αγάπη του Θεού».

«Με τις προσευχές όλων, ολόκληρης της Εκκλησίας, όσων έφυγαν στον ουρανό και όσοι βρίσκονται στη γη, είθε ο Κύριος να προστατεύει τη ρωσική γη από εσωτερικές διαμάχες και από την εισβολή ξένων», πρόσθεσε ο Πατριάρχης Μόσχας.

Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που από άμβωνος «ευλογεί» και υπερασπίζεται τις ενέργειες της ρωσικής πολιτικής ηγεσίας σε αυτόν τον πόλεμο, και παρά τις εκκλήσεις άλλων ομοδόξων (και μη) να συμβάλλει στη λήξη του πολέμου.

Πριν από λίγες εβδομάδες, είχε καλέσει τους Ρώσους να συσπειρωθούν γύρω από τις αρχές καθώς η Μόσχα συνεχίζει τη στρατιωτική επέμβασή της στην Ουκρανία.

“Ας μας βοηθήσει ο Κύριος να ενωθούμε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την πατρίδα μας, και γύρω από τις αρχές”, είπε ο 75χρονος Κύριλλος στη διάρκεια μιας λειτουργίας στη Μόσχα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Κύριλλος είπε πως αν ο πληθυσμός συσπειρωθεί γύρω από τις αρχές “θα υπάρξει αυθεντική αλληλεγγύη και η ικανότητα να απωθηθούν οι εχθροί, εξωτερικοί και εσωτερικοί…”.

Νωρίτερα, κάλεσε τους Ρώσους στρατιώτες να υπερασπιστούν τη χώρα τους «όπως μόνο οι Ρώσοι μπορούν». Στο συγκεκριμένο κήρυγμα τότε, είχε δηλώσει μάλιστα πως «“η Ρωσία ήταν μια ειρηνόφιλη χώρα, που είχε υποφέρει πολύ από τον πόλεμο”.

Και συνέχισε στο κήρυγμα του λέγοντας: “Σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκουμε τον πόλεμο ή οτιδήποτε που θα μπορούσε να πλήξει άλλους.

Αλλά έχουμε μεγαλώσει μέσα από όλη την ιστορία μας να ώστε να αγαπάμε την πατρίδα μας. Και θα είμαστε έτοιμοι να την υπερασπιστούμε, έτσι όπως μόνο οι Ρώσοι μπορούν”.

Και ασφαλώς, θυμόμαστε όλοι την εικόνα που δώρισε ο Πατριάρχης Μόσχας στον αρχηγό της ρωσικής εθνοφρουράς για να χαρίσει «μια γοργή νίκη» έναντι των Ουκρανών.