Δήλωση με νόημα από τον Αρχιεπίσκοπο Ζόρια για τον νέο Πατριάρχη της Σερβίας

των Έφης Ευθυμίου – Κώστα Ονισένκο

Σε μια ιδιαίτερα σημαντική δήλωση με νόημα, αναφορικά με την εκλογή του Μητροπολίτη Ζάγκρεμπ Πορφυρίου ως Πατριάρχη Σερβίας, προχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Τσερνίγιφ και Νίζνας, Ευστράτιος Ζόρια.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ζόρια, υψηλόβαθμος ιεράρχης της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας και εκ των στενών συνεργατών του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφανίου, μετά από την εκλογή του νέου Πατριάρχη Σερβίας σχολίασε την είδηση με ανάρτησή του από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Ο Αρχιεπίσκοπος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναφορικά με την επιχειρηματολογία ορισμένων ότι ο νέος Σέρβος Πατριάρχης είναι υποστηρικτής της Μόσχας.

Έφερε ως παράδειγμα ότι ορισμένοι θεωρούσαν και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο “βασικό σύμμαχο της Μόσχας”, όπως και την Κύπρο αλλά και την Ελλάδα.

Ειδικότερα σχολίασε:

Σε εκείνους που επιχειρηματολογούν ότι ο νέος Σέρβος Πατριάρχης είναι “υποστηρικτής της Μόσχας” και οι “Σέρβοι σύμμαχοι της Ρωσίας”, προσπαθούν να αποδείξουν ότι “δεν πρέπει” να χαιρετίσουν τον νεοεκλεγέντα πατριάρχη και να του ευχηθούν όλα τα καλά, θα απαντήσω:

– Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που θεωρούσαν τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο ως “βασικό σύμμαχο της Μόσχας”

– Δεν πέρασε πολύς καιρός που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα υπήρχε το μεγαλύτερο ποσοστό αποδοχής του Πούτιν ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. , περίπου στο 60%

– Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που ισχυρίζονταν ότι “η Κύπρος είναι σύμμαχος της Μόσχας” και ότι “εκεί υπάρχουν πολλά ρωσικά χρήματα και επιρροή”

Τώρα όλοι χαιρόμαστε της υποστήριξης της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας, της Κύπρου και της Ελλάδας. Και αυτή δεν προέκυψε “ξαφνικά”.

Και θα μπορούσαμε και στη συνέχεια να θρηνούμε, και στον καθένα που δεν είναι σύμμαχός μας, να βλέπουμε αποκλειστικά έναν εχθρό.

Η κάθε μακρά πορεία ξεκινάει από ένα βήμα. Και καλύτερα να είναι ένα βήμα προς τον άλλον.

Ιακ. 4,6 ὁ Θεὸς ὑπερηφάνοις ἀντιτάσσεται, ταπεινοῖς δὲ δίδωσι χάριν”.