Δηλώσεις στήριξης του Πούτιν από Κύριλλο και Τύχων μεσούσης της κρίσης με τη Wagner

Της Έφης Ευθυμίου

Με ξεχωριστές δηλώσεις του, ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος και ο Μητροπολίτης Πσκωβ και Πόρχοφ Τύχων, δήλωναν τη στήριξη τους στον Πρόεδρο Πούτιν, καλώντας μάλιστα τους πιστούς να πράξουν το ίδιο.

Ειδικότερα, το Σάββατο, και ενώ η ανταρσία της Wagner βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, στην ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Μόσχας εμφανίστηκε δήλωση του Πατριάρχη κ. Κύριλλου.

Στην ανακοίνωση ο κ. Κύριλλος δήλωνε τη στήριξή του στον “αρχηγό του ρωσικού κράτους (σ.σ. τον Πρόεδρο Πούτιν) με στόχο την αποτροπή αναταραχών στη χώρα μας, καλώντας όλους τους ιεράρχες, κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς, να υψώσουν τις προσευχές τους για να διαφυλάξει ο Κύριος την ειρήνη και την ενότητα, οι οποίες βρίσκονται σε κίνδυνο”.

Πρόσθεσε ακόμη ότι “σήμερα, όταν τα αδέλφια μας πολεμούν και πεθαίνουν στα μέτωπα, εκπληρώνοντας ανιδιοτελώς το καθήκον τους, όταν οι εχθροί καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να καταστρέψουν τη Ρωσία, κάθε προσπάθεια να σπείρουν διχόνοια στη χώρα, είναι το μεγαλύτερο έγκλημα που δεν έχει καμία δικαιολογία”.

Είναι χαρακτηριστικό για άλλη μία φορά, πως για τον επικεφαλής της Ρωσικής Εκκλησίας, η εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί ένα “ανιδιοτελές καθήκον”, καθώς και ότι η ευθυγράμμιση της Εκκλησίας με τη στρατηγική του Κρεμλίνου, είναι πλήρης.

Αντίστοιχη ήταν η δήλωση του Μητροπολίτη Πσκωβ και Πόρχοφ, Τύχωνα. Ο κ. Τυχών, σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της Μητρόπολης στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης VKontakte, τόνισε πως “οι Ρώσοι πρέπει να συσπειρωθούν γύρω από τον πρόεδρο Πούτιν για να αποτρέψουν έναν διχασμό που είναι μοιραίος για τη χώρα και τον λαό”.

“Διατηρώντας την πίστη και τις πεποιθήσεις σας, αφήστε στην άκρη τη διαμάχη και τη διχόνοια, και να είστε σε ενότητα με εκείνους που η Πρόνοια του Θεού έχει βάλει να κυβερνούν τη Ρωσία”, τονίζεται στην ανακοίνωση, υποδηλώνοντας ουσιαστικά ότι ο Πούτιν κυβερνά τη Ρωσία με πρόνοια του Θεού.

“Ανεξαρτήτως από το πώς αποκαλείται αυτό το πρόσωπο στην ιστορία: Μέγας Δούκας, Τσάρος, Αυτοκράτορας ή πρόεδρος της Κρατικής Επιτροπής Άμυνας και Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της ΕΣΣΔ… Σήμερα, ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν φέρει αυτό το βάρος, τον σταυρό και την ευθύνη”, καταλήγει η ανακοίνωση του Μητροπολίτη κ. Τύχωνα.