Διαψεύδει η Τιχανόβσκαγια τα δημοσιεύματα για τον «Τόμο Αυτοκεφαλίας» στη Λευκορωσία

Του Κώστα Ονισένκο

Το φως της δημοσιότητας από ορισμένα ΜΜΕ, είδαν αναφορές σχετικά με το ότι η Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια, η επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, δήλωσε ότι θα απευθυνθεί στο Οικουμενικό Πατριάρχη για να ζητήσει Τόμο Αυτοκεφαλίας για την Εκκλησία της Λευκορωσίας.

«Αυτό είναι ψέμα» λέει στο OrthodoxTimes η εκπρόσωπος Τύπου της Τιχανόβσκαγια, Άννα Κρασούλινα. Σύμφωνα με την Κρασούλινα κάτι τέτοιο δεν συνέβη και δεν θα μπορούσε να συμβεί καθώς η παρέμβαση σε θέματα Εκκλησίας και δογμάτων είναι εντελώς αντίθεση σε αυτά που πρεσβεύει η Τιχανόβσκα για το δημοκρατικό κίνημα των Λευκορώσων που αγωνίζονται κατά του καθεστώτος Λουκασένκο.

«Η Τιχανόβσκαγια, ως ηγέτης του δημοκρατικού κινήματος της Λευκορωσίας, βλέπει την ελευθερία της πίστης και της έκφρασης ανεξάρτητα από τα δόγματα. Οι Εκκλησίες, σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικοί εταίροι της κοινωνίας των πολιτών, στις οποίες πρέπει να εγγυηθεί το δικαίωμα συμμετοχής στις δημόσιες διαδικασίες, με βάσει τις διδαχές και τα πιστεύω τους» ανέφερε η Κρασούλινα.

«Οι δικές μας αρχές αφενός πρεσβεύουν την ανεξαρτησία της Εκκλησίας από το κράτος και αφετέρου αποκλείουν ακόμα και θεωρητικά οποιαδήποτε επιρροή του κράτους στην ορθόδοξη Εκκλησία ή σε άλλο δόγμα» τόνισε η Κρασούλινα, προσθέτοντας ότι ακριβώς ο Λουκασένκο και το καθεστώς του είναι εκείνοι που επιχειρούν να σπείρουν τη διχόνοια και την διαίρεση στο λαό της Λευκορωσίας χρησιμοποιώντας τέτοια εργαλεία.

«Ο κοινός μας στόχος δεν έχει να κάνει με ποιο δόγμα ή Εκκλησία ακολουθεί ένας πιστός, αλλά η διασφάλιση του δικαιώματός του να το κάνει. Η δουλειά του κράτους δηλαδή δεν είναι το να ανακατεύεται με τα προσωπικά θέματα των πολιτών, αλλά να διασφαλίζει το δικαίωμα επιλογής στον καθένα», επισήμανε στο OrthodoxTimes η εκπρόσωπος Τύπου της Τιχανόβσκαγια, Άννα Κρασούλινα.