Διάλεξη του Παντελή Καλαϊτζίδη στο Πανεπιστήμιο Τάρτου Εσθονίας

Tη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, Δρ Παντελής Καλαϊτζίδης, θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Η Ορθόδοξη Πολιτική Θεολογία μεταξύ νεο-αυτοκρατορικών ψευδαισθήσεων και σύγχρονων προκλήσεων» στο Πανεπιστήμιο του Τάρτου (Εσθονία). Η διάλεξη θα αρχίσει στις 12:15 στην αίθουσα 307 του Πανεπιστημίου (στο κτήριο της οδού Ülikooli 18).

Η Ορθόδοξη πολιτική θεολογία συνδέεται συχνά με αυτοκρατορίες και με τη βυζαντινή ιδέα της «Συμφωνίας», η οποία, στον μεταμοντέρνο, μετα-εκκοσμικευμένο κόσμο μας, υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύεται από το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία και από άλλους αυταρχικούς ηγέτες, που ισχυρίζονται ότι συνεχίζουν τη γνήσια ορθόδοξη παράδοση. Ωστόσο, ο Ορθόδοξος κόσμος ζει εξίσου σε παγκοσμιοποιημένες κοινωνίες μας και προσβλέπει σε δημοκρατικές ελευθερίες, ειρήνη και δικαιοσύνη. Αντιμέτωποι με τις προκλήσεις του σημερινού κόσμου, οι Ορθόδοξοι δεν χρειάζονται έναν νέο αυτοκράτορα για να τους λύσει τα προβλήματα. Χρειάζονται περισσότερη αλήθεια, δικαιοσύνη, ελευθερία, υπευθυνότητα και μια δημόσια μαρτυρία πιστή στο Ευαγγέλιο. Το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς θα μεταφραστούν σε πράξη ο πλούτος της θεολογικής και εκκλησιαστικής παράδοσής τους, και ιδιαίτερα η Τριαδική θεολογία, η Χριστολογία και η ευχαριστιακή Εκκλησιολογία, σε μια πολιτική πράξη στην υπηρεσία ολόκληρης της κοινότητας και ιδιαίτερα των απόκληρων, των καταπιεσμένων και των θυμάτων της ιστορίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Τάρτου (Σχολή Θεολογίας και Θρησκευτικών Επιστημών) και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας στο πρόγραμμα «Η Ορθόδοξη Εκκλησία και οι σύγχρονες προκλήσεις» που εξετάζει φλέγοντα ζητήματα της σύγχρονης εποχής που απασχολούν τόσο τον Ορθόδοξο όσο και τον Δυτικό κόσμο, όπως η οικολογική κρίση και η οικοθεολογία, η πνευματικότητα και η «Νέα Εποχή», ο εθνικισμός, ο εθνοφυλετισμός και τα ιμπεριαλιστικά αφηγήματα, η ψυχολογία και η ψυχοθεραπεία. Τα μαθήματα έχουν ξεκινήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο και θα διαρκέσουν ως τον ερχόμενο Ιούνιο.

Δείτε την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Τάρτου για τη διάλεξη εδώ http://tinyurl.com/5an6uzvy.