Διαγωνισμός για το 1821 από το Τάμα του Εθνους

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν νέοι και νέες ηλικίας έως 30 ετών, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει έως τις 28/2 να υποβάλλουν τις εργασίες τους (ταινίες ή άρθρα)

Σε μια σημαντική πρωτοβουλία προβαίνει άμεσα το «Ίδρυμα Προάσπισης Ηθικών και Πνευματικών Αξιών: Οι Φίλοι του Τάματος του Έθνους», προκειμένου να τιμήσει εμπράκτως ένα τόσο σπουδαίο για την πατρίδα μας γεγονός, όπως είναι η συμπλήρωση των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Το εν λόγω ίδρυμα ανακοινώνει την προκήρυξη διαγωνισμού με την αθλοθέτηση χρηματικών επάθλων συνολικής αξίας 10.000 ευρώ.

Με αυτή την ανακοίνωσή του το εν λόγω ίδρυμα απευθύνεται σε όλους τους διευθυντές των δημοτικών σχολείων, των γυμνασίων, των λυκείων, αλλά και στους φοιτητές των σχολών της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, τόσο στους πτυχιούχους αλλά και σε όσους βρίσκονται στο στάδιο της μετεκπαίδευσης -και οι οποίοι διακρίνονται για τον ζήλο τους στον τομέα της επιμόρφωσης- τόσο στην ελληνική επικράτεια, στην Κύπρο καθώς και σε αμιγή ελληνικά σχολεία τα οποία βρίσκονται και λειτουργούν στο εξωτερικό και στις ανά την υφήλιο ελληνικές κοινότητες.

Επίσης, με την ανακοίνωσή του το Ίδρυμα απευθύνεται και σε όλο τον ελληνικό λαό, σε όλα τα παιδιά των Ελλήνων αλλά και τους μετέχοντες της ελληνικής παιδείας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωσή του.

Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται είτε να ετοιμάσουν μια κινηματογραφική ταινία, είτε να γράψουν ένα άρθρο. Σχετικά με την ταινία ισχύουν τα εξής: Μια μικρού μήκους ταινία, διάρκειας έως δεκαπέντε λεπτών, η οποία θα έχει ως θέμα την ιστορία μας από το 1453 έως και το 1821. Περισσότερη επικέντρωση θα πρέπει να δοθεί στην Επανάσταση του 1821 και με ιδιαίτερη αναφορά στο «Τάμα των Ηρώων του 1821». Ως προς την παραγωγή αυτής της ταινίας οι συμμετέχοντες μπορούν να ακολουθήσουν ελεύθερη τεχνοτροπία, με την χρησιμοποίηση είτε κινούμενων σχεδίων (animation), είτε με την παρουσία ηθοποιών.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η ταινία που θα αποσπάσει το πρώτο βραβείο θα χρησιμοποιηθεί ως οπτική και ακουστική εισαγωγή στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος και σε άλλα ΜΜΕ, ενώ θα χρησιμοποιηθεί και ως εμβατήριο στις εκδηλώσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν για το «Τάμα του Έθνους». Η καλύτερη ταινία θα βραβευθεί με το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ. Θα υπάρξει ακόμη βραβείο δεύτερης καλύτερης ταινίας που θα συνοδεύεται από το ποσό των 2.000 ευρώ, όπως και βραβείο τρίτης καλύτερης ταινίας με τον νικητή ή την νικήτρια να κερδίζει το ποσό των 1.000 ευρώ.

Ο ΝΑΟΣ

Ως προς το θέμα της συγγραφής άρθρου οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γράψουν ένα περιληπτικό κείμενο, που θα έχει έκταση έως και τρεις σελίδες και συνολικά 1500 λέξεις σχετικά με την αναγκαιότητα πραγματοποίησης του ναού του «Τάματος των Ηρώων του 1821».

Όπως είναι γνωστόν την υπόσχεση για την ανέγερση του ναού -ως έμπρακτη εκπλήρωση αυτού του τάματος- είχε δώσει στην Παναγία ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, από την στιγμή που οι Έλληνες αφού θα είχαν επικρατήσει των Τούρκων με την βοήθεια της Παναγίας, θα αποκτούσαν εν συνεχεία την ανεξαρτησία τους.

Το ίδιο αίτημα για την οικοδόμηση αυτού του ναού είχε συνυπογράψει τόσο ο Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος κυβερνήτης του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, όσο και οι υπόλοιποι ήρωες-αγωνιστές της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Το πρώτο βραβείο θα συνοδεύεται από το ποσό των 1.700 ευρώ, το δεύτερο από 1.300 ευρώ, ενώ στον τρίτο νικητή θα δοθούν 1.000 ευρώ. Και τα τρία άρθρα που θα βραβευθούν πρόκειται να δημοσιευθούν στον πρόλογο του πανηγυρικού τεύχους του περιοδικού «Φωτεινή Γραμμή», το οποίο θα εκδοθεί τον Μάρτιο του 2021. Αξίζει να τονιστεί επίσης ότι το εν λόγω περιοδικό αποστέλλεται δωρεάν σε 60.000 συνδρομητές σε όλες τις χώρες του πλανήτη.

Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτόν τον διαγωνισμό έχουν νέοι και νέες ηλικίας έως και 30 ετών, ενώ οι ενδιαφερόμενοι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν τις εργασίες τους έως και την 28η Φεβρουαρίου 2021.

Οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας, υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους μεταξύ άλλων: «Η αθλοθέτηση αυτή είναι μία ακόμη θυσία μας για την Εθνική Παλιγγενεσία, για την οποία ξοδεύουμε τον με απερίγραπτες σωματικές και ψυχικές αλγηδόνες μόχθον του βίου μας, τον οποίο τον υπολογίζουμε ως κόρη οφθαλμού ακόμη και πιο σπουδαίο από το δίλεπτο της χήρας, αλλά ευχαρίστως τον προορίζουμε για το κοινό καλό, προς δόξα Θεού.

Πρέπει πάση θυσία να ανορθωθεί το κατατρωθέν ηθικόν και εθνικό σθένος των Ελλήνων. Πρέπει να επαναλαμβάνουμε και εμείς τον Θούριο των αγωνιστών του 1821: Γιά του Χριστού την πίστη την αγία και της Πατρίδος την ελευθερία, για αυτά τα δύο πολεμώ. Και αν δεν τα αποκτήσω, τὶ με ωφελεί και αν ζήσω; Και να έχουμε επίσης ως Θούριον μας την φράση του Ιωάννη Πολέμη: “Μη φοβηθείς αυτόν, που στήριξε στην Πίστη επάνω την Ελπίδα. Τον είδα στη ζωή να μάχεται μα πάντα ανίκητο τον είδα”. Ὅσοι πιστοὶ προσέλθετε!».

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Επί τη ευκαιρία του εορτασμού της 200ης επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας το εν λόγω Ίδρυμα προέβη και σε άλλη μια αξιέπαινη πρωτοβουλία: τύπωσε και διαθέτει υψηλής αξίας και ιστορικής αξίας πλαστικοποιημένους χάρτες. Στον πρώτο απεικονίζονται οι κατά τόπους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης, ενώ στον δεύτερο είναι αποτυπωμένες οι προσωπογραφίες των ηρώων του 1821. Οι ενδιαφερόμενοι τόσο για τα θέματα του διαγωνισμού, όσο και για την αγορά των παραπάνω χαρτών μπορούν να επικοινωνούν, προκειμένου να λάβουν την οποιαδήποτε πληροφορία στο τηλέφωνο: 2103254321.

Σωτήριος Λέτσιος

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”