Διαδικτυακή συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής με τον κλήρο για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Πηγή: goarch

Χθες και σήμερα, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος πραγματοποίησε την πρώτη από μια σειρά online συναντήσεων με αξιότιμους κληρικούς από τη Μητρόπολη Βοστώνης και τη Μητρόπολη Νιού Τζέρσι με σκοπό την περαιτέρω διερεύνηση των προτεινόμενων αναθεωρήσεων του Συντάγματος της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Σε ένα συνεχές πνεύμα διαλόγου, έγιναν κυρίως συζητήσεις με πάνω από 150 κληρικούς που συμμετείχαν κατά τη διάρκεια των περίπου μιάμιση ωρών της διαδικτυακής συνάντησης. Οι κληρικοί απηύθυναν ερωτήσεις, σχόλια και προσωπικές ιδέες απευθείας στον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος διευκρίνισε και ανέπτυξε με λεπτομέρειες το όραμά του σχετικά με την αναθεώρηση και το Σύνταγμα.

Στόχος των αναθεωρήσεων, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, είναι ο συντονισμός και όχι ο συγκεντρωτισμός της διαχείρισης των πόρων, προκειμένου να διευρυνθεί η συνεργασία, να προωθηθεί η μεγαλύτερη λογοδοσία και η αποτελεσματικότητα και να εξαλειφθούν τα πρωτόκολλα και τα έξοδα για τους κληρικούς και τους πιστούς/ πιστές σε εθνικό επίπεδο. Για παράδειγμα, η ομοιόμορφη προστασία των οικογενειών των κληρικών κατά τη διάρκεια των μετεγκαταστάσεων ή η δημιουργία ενός τυποποιημένου πρωτοκόλλου για τις Εγκυκλίους είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που εκκρεμούν και θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα από μια πιο ενοποιημένη Εκκλησία σε εθνικό επίπεδο. Ως εκ τούτου, η Εκκλησία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις, όπως η αλλαγή των δημογραφικών στοιχείων και η ανάγκη για πραγματοποίηση αποστολών στις Ηνωμένες Πολιτείες, για τις οποίες το ισχύον Σύνταγμα δεν έχει διατάξεις.

Επιβεβαιώνοντας τον αναπόσπαστο και αναντικατάστατο ρόλο της τοπικής ηγεσίας, ο Αρχιεπίσκοπος δεν πρότεινε αλλαγές στις αρμοδιότητες των τοπικών ιεραρχών, αν και αποσκοπεί σε μια πιο κανονική δομή με σκοπό πιο διευρυμένη συμμετοχή και δράσεις της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου.

Ο Αρχιεπίσκοπος σκοπεύει να συναντηθεί προσωπικά με την αδελφότητα των κληρικών της Μητρόπολης του Σικάγου στις 7 Ιουλίου 2023. Επίσης, θα πραγματοποιήσει παρόμοιες συναντήσεις σε κάθε μία από τις υπόλοιπες Μητροπόλεις κατά τους επόμενους μήνες.

Κληρικοί και πιστοί έχουν τη δυνατότητα να παρευρίσκονται σε συναθροίσεις που θα πραγματοποιούνται στην περιοχή τους. Περισσότερες πληροφορίες για την υποβολή ερωτήσεων και σχολίων είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της Αρχιεπισκοπής που αφορά ειδικά την αναθεώρηση του Συντάγματος: charter.goarch.org