Διαδικτυακή ομιλία του Μητροπολίτη Βεροίας: Όγκον αποθέμενοι πάντα (ΒΙΝΤΕΟ)

Την Πέμπτη 22 Ιουνίου το απόγευμα ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων πραγματοποίησε διαδικτυακή ομιλία στη σειρά των εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος» και ανέπτυξε το θέμα: «Ὄγκον ἀποθέμενοι πάντα».

Ο διαδικτυακός «Επισκοπικός Λόγος» μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 7:00 μ.μ. στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook, στο κανάλι στο Youtube καθώς και στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Παύλειος Λόγος 90.2 FM».

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων στη διαδικτυακή ομιλία του ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων:

Στο αποστολικό ανάγνωσμα της Κυριακής των αγίων Πάντων ο πρωτοκορυφαίος απόστολος Παύλος μας δίδει μία εικόνα της εν ουρανοίς θριαμβευούσης Εκκλησίας, όπου οι δια πίστεως αγιασθέντες αναμένουν όλους εμάς για να απολαύσουν μαζί μας τη βασιλεία του Θεού.

Δεν περιορίζεται όμως μόνο στην εικόνα, αλλά την συνοδεύει και με μία προτροπή και πρόσκληση προς όλους μας. τι λέγει, λοιπόν, ο μέγας απόστολος : «Τοιγαρούν και ημείς τοσούτον έχοντες περικείμενον ημίν νέφος μαρτύρων, όγκον αποθέμενοι πάντα και την ευπερίστατον αμαρτίαν δι’ υπομονής τρέχωμεν τον προκείμενον ημίν αγώνα».

Βλέποντας, λέγει, το νέφος των μαρτύρων, ας πετάξουμε από πάνω μας κάθε βάρος και ας απαλλαγούμε από την αμαρτία η οποία μας περιβάλλει από παντού και ας τρέχουμε ο καθένας μας με υπομονή τον αγώνα που έχει μπροστά του.

Τι εννοεί ο πρωτοκορυφαίος απόστολος όταν μας ζητά να πετάξουμε από πάνω μας κάθε βάρος ; ποιο είναι το βάρος που μας εμποδίζει στην πορεία μας προς τον ουρανό και προς τη σωτηρία μας ; Είναι, λένε, οι πατέρες το θέλημά μας. Αυτό σαν βάρος δεμένο στα πόδια μας μας εμποδίζει να βαδίζουμε την οδό των εντολών του Θεού η οποία μας οδηγεί στη σωτηρία. γι’ αυτό και ο τρόπος που έχουμε για να απαλλαγούμε από αυτό το βάρος είναι να νεκρώσουμε το θέλημά μας.

Η νέκρωση του θελήματός μας ονομάζεται από τον όσιο Συμεών τον νέο Θεολόγο ζωοποιός νέκρωση, γιατί δίδει στον άνθρωπο τη ζωή, την αιώνιο ζωή. αν νεκρώσουμε το θέλημά μας, ζούμε στον κόσμο αλλά είναι σαν να μην ζούμε σε αυτόν.