Δεντροφυτεύσεις στον Στόλο Κυνουρίας στα χνάρια του μακαριστού Μητροπολίτη Μαντινείας

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κυρός Αλέξανδρος στις αρχές Δεκεμβρίου είχε παραγγείλει 170 ελαιόδεντρα για να τα φυτέψει σε εκτάσεις της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου στις Αλαταριές, πλησίον του Μετοχίου του Αγίου Χαραλάμπους, στον Στόλο Κυνουρίας.

Η αγάπη του για τη γη ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα και σε κάθε ευκαιρία το τόνιζε. Άλλοτε με δενδοφυτεύσεις, με καθαρισμούς μοναστηριακών γαιών, με ξελάσεις, με παγγοινιές, με συγκομιδές διαφόρων προϊόντων, όπως πατάτες, ντομάτες, ελιές, σταφύλια και φρούτα.

Έδινε το παράδειγμα και τόνιζε πως ανεβαίνει στο τρακτέρ και κάνει όλες αυτές τις αγροτικές εργασίες, για να δώσει το καλό παράδειγμα.

Χαρακτηριστικά δήλωνε στους δημοσιογράφους: «Πρέπει να επιστρέψουμε στη γη. Η γη είναι η μάνα μας. Από αυτήν πλασθήκαμε και σε αυτήν θα καταλήξουμε. Εγκαταλείψαμε τη γη και συγκεντρωθήκαμε στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αν επιστρέψουμε στην ύπαιθρο, στα χωριά μας, και τα αγαπήσουμε, θα βρουν δουλειά οι άνεργοι, θα δώσουμε ζωή στον εγκαταλελειμμένο τόπο μας, θα αποφορτιστούν οι μεγάλες πόλεις, η ανεργία θα μειωθεί και μπορεί να εξαλειφτεί ακόμη… Τα καλά θα είναι πολλαπλά… Ό,τι κάνω, το κάνω για να παρακινήσω και για παραδειγματισμό, όχι γιατί είμαι τρελός ή για το φαίνεσθαι… Παράλληλα, με αυτούς τους αγώνες μας περιφρουρούμε και αξιοποιούμε τη μοναστηριακή περιουσία, η οποία κατά το μεγαλύτερο μέρος της καταπατήθηκε, χάθηκε και την ρήμαξαν. Επιπλέον, από την παραγωγή ή από τα εισοδήματα βοηθούμε τα Ιδρύματά μας και τους ανήμπορους αδελφούς μας…».

Έτσι, την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς, Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023, ομάδα 30 εθελοντών κληρικών και λαϊκών, συνεργατών του μακαριστού Αρχιερέως, κατόπιν ευλογίας του Τοποτηρητή της Ιεράς Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας, Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, πραγματοποίησαν τη δενδροφύτευση των ελαιοδένδρων, όπως ακριβώς είχε προγραμματίσει ο μακαριστός Μητροπολίτης.

Ο π. Ιωάννης Σουρλίγγας, ως συντονιστής των εθελοντικών δράσεων, μετέφερε εκ μέρους του Τοποτηρητή κ. Ευσταθίου προς όλους τους εθελοντές τις ευχές του, τις ευχαριστίες του και τον έπαινο της εθελοντικής προσφοράς.

Χρήστος Μπίτας