Δεν θα είναι υποψήφιος για τον Πατριαρχικό θρόνο ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως

«Ανακοινώνω και δηλώνω ότι δεν επιθυμώ και δεν θα δεχθώ να συμπεριληφθώ ως υποψήφιος για τον Πατριαρχικό Θρόνο κατά τις διαδικασίες της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», δήλωσε ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαος, απορρίπτοντας κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο υποψηφιότητας για τον πατριαρχικό θρόνο στις επικείμενες διαδικασίες της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Απευθυνόμενος σε κληρικούς και λαϊκούς, ο Μητροπολίτης κατήγγειλε τις εικασίες των μέσων ενημέρωσης γύρω από τη διαδικασία διαδοχής, ακόμη και πριν από την ολοκλήρωση της κηδείας του μακαριστού Πατριάρχη. Επέκρινε τις εικασίες ατόμων τα οποία χαρακτήρισε ως «ειδικούς» σε εκκλησιαστικά θέματα, λέγοντας ότι είναι σχισματικοί κι έχουν σχέση με την κρατική ασφάλεια.

«Πριν τεθεί η σορός του Πατριάρχη για προσκύνημα, τα μέσα ενημέρωσης άρχισαν τον σκανδαλοθηρικό τους λόγο σχετικά με τη διαδοχή στον βουλγαρικό πατριαρχικό θρόνο. Αυτές οι συζητήσεις, συχνά συνοδευόμενες από παμφόλυγες με σκοπό τον εντυπωσιασμό και με πολλά υπονοούμενα, περιλαμβάνουν άτομα που δηλώνουν “ειδικά” στις εκκλησιαστικές υποθέσεις, ορισμένα από τα οποία έχουν προηγουμένως συσχετιστεί με σχισματικές ομάδες και κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας. Η αδικαιολόγητη εστίασή τους στην πρόβλεψη του διαδόχου του Πατριάρχη Μαξίμου το 2013 κατέδειξε μια τάση κατά την οποία κάνουν αβάσιμες εικασίες. Τώρα, αυτά τα ίδια άτομα έχουν ξαναρχίσει τον διχαστικό και ιερόσυλο λόγο τους, προσπαθώντας για άλλη μια φορά να προβλέψουν τον μελλοντικό προκαθήμενο της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», είπε ο Μητροπολίτης.

Επίσης, τόνισε ότι δεν γνώριζαν τίποτα ούτε το 2013, κάτι το οποίο συμβαίνει και τώρα, καθώς η επιλογή των εκκλησιαστικών προκαθήμενων, σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, ορίζεται από τον Θεό. Παρά τις συνεχείς «συκοφαντίες και την εχθρότητά τους προς την Ορθόδοξη Εκκλησία», ο Μητροπολίτης Νικόλαος προτρέπει σε συγχώρεση, αλλά παρότρυνε από πλευρά τους να κάνουν μια ενδοσκόπηση σχετικά με τα όσα λένε και πράττουν.

Ως εκ τούτου, ο Μητροπολίτης δήλωσε κατηγορηματικά την άρνησή του να είναι υποψήφιος για τον πατριαρχικό θρόνο και δεσμεύτηκε να ενημερώσει σχετικά τα υπόλοιπα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

«Ανακοινώνω και δηλώνω ότι δεν επιθυμώ και δεν θα δεχθώ να συμπεριληφθώ ως υποψήφιος για τον Πατριαρχικό Θρόνο στις διαδικασίες της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», δήλωσε ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως Νικόλαος.

Προέτρεψε τους πιστούς και τις πιστές να τηρήσουν 40 ημέρες ταπεινής προσευχής για την ψυχή του μακαριστού Πατριάρχη Νεόφυτου, ζητώντας τη μεσολάβηση του Κυρίου για την αιώνια ανάπαυσή του μεταξύ των δικαίων.

Υπενθυμίζεται ότι, υπό τις νέες συνθήκες, ο νέος Πατριάρχης Βουλγαρίας και Μητροπολίτης Σόφιας θα εκλεγεί μεταξύ οκτώ Μητροπολιτών της Βουλγαρικής Εκκλησίας.

Επομένως, οι οχτώ μεταξύ των οποίων θα εκλεγεί ο νέος Πατριάρχης Βουλγαρίας είναι οι εξής:

Μητροπολίτης ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλίας κ. Ιωσήφ
Μητροπολίτης Μεγάλου Τυρνόβου (Βέλικο Ταρνόβο) κ. Γρηγόριος
Μητροπολίτης Πλεύνης (Πλέβεν) κ. Ιγνάτιος
Μητροπολίτης Λόβτσου (Λόβετς) κ. Γαβριήλ
Μητροπολίτης Βάρνας και Μεγάλης Πρεσλάβης κ. Ιωάννης
Μητροπολίτης Ρούσε (Τσερβένου) κ. Ναούμ
Μητροπολίτης Βράτζης κ. Γρηγόριος
Μητροπολίτης Βιδινίου κ. Δανιήλ.