Δεν επίκειται επίσκεψη Βαρθολομαίου στα Σκόπια – Τι δηλώνουν πηγές της Ι.Μ. Μπιγκόρσκι στο OrthodoxTimes

της Έφης Ευθυμίου

Καμία δήλωση αναφορικά με επικείμενη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στα Σκόπια και χορήγηση του Τόμου Αυτοκεφαλίας δεν έγινε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλου στην Ιερά Μονή Μπιγκόρσκι της γειτονικής χώρας.

Τα παραπάνω δηλώνουν στο orthodoxtimes.gr πηγές της Μονής, ύστερα από την αναστάτωση που προκλήθηκε εξαιτίας δημοσιεύματος ιστοσελίδας των Σκοπίων.

Συγκεκριμένα, το εν λόγω δημοσίευμα ανέφερε πως κατα την επίσκεψή του στο Μοναστήρι, ο κ. Κύριλλος ανέφερε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί αυτό το έτος τη Βόρεια Μακεδονία και θα παραδώσει προσωπικά τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας στον Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανο.

Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν ελέχθη, ούτε από τον Μητροπολίτη Ίμβρου αλλά ούτε και από κάποιον Ιεράρχη της Βόρειας Μακεδονίας, όπως διαβεβαιώνουν στο orthodoxtimes.gr πηγές της Μονής Μπιγκόρσκι.

Μάλιστα, αυτό μπορεί να διαπιστωθεί εάν παρατηρήσει κανείς το βίντεο με τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Δεβρών και Κιτσαβίδος κ. Τιμόθεου και του Μητροπολίτη Ίμβρου κ. Κύριλλου.

Στο βίντεο ακούγεται ο κ. Τιμόθεος να δηλώνει “(…) αναμένουμε τον Παναγιώτατο να έρθει στην Αχρίδα και να μας χορηγήσει τον Τόμο, που είναι η πολυαναμενόμενη στιγμή που ο ορθόδοξος λαός μας περιμένει από τον Οικουμενικό Πατριάρχη (…)”, και μετά οι δηλώσεις του να διακόπτονται από τα χειροκροτήματα των παρισταμένων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, “εκτός από αυτές τις δηλώσεις, τίποτα σχετικό (με τον Τόμο) δεν λέχθηκε πουθενά και από οποιονδήποτε”.

(Παρακολουθήστε το βίντεο με τις δηλώσεις του Μητροπολίτη κ. Τιμοθέου στο 4:00:33)