Δεν έχουν τέλος οι επιθέσεις της Ρωσικής Εκκλησίας εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη

© Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Του Κώστα Ονισένκο

Σε μια ακόμα φραστική επίθεση κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου προχώρησε ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Μιλώντας στην εκπομπή του «Εκκλησία και κόσμος», η οποία προβάλλεται στο κρατικό κανάλι «Россия-24», ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουκρανία λέγοντας «Θα ήθελα σχετικά με αυτή την επίσκεψη, να θυμίσω τα λόγια του Ευαγγελίου κατά Ιωάννη: “Εκείνος που δεν μπαίνει από την πόρτα στη μάντρα των προβάτων, αλλά πηδάει μέσα απ’ αλλού, είναι κλέφτης και ληστής. Αυτός όμως που μπαίνει από την πόρτα είναι ο βοσκός των προβάτων”», είπε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας, προφανώς εννοώντας ως «κλέφτη» και «ληστή» τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ δήλωσε ότι «αυτή η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με την πρόσκληση της κρατικής ηγεσίας και με την πρόσκληση των σχισματικών. Αλλά οι περισσότεροι πιστοί όχι μόνο αγνόησαν αυτή την επίσκεψη αλλά και έδειξαν με εμφανή τρόπο ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν είναι πάστορας για αυτούς».

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας χαρακτήρισε την επίσκεψη ως «παράλογη και ντροπιαστική κατάσταση, και για αυτήν την κατάσταση φταίει μόνο ένας άνθρωπος – ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος», αγνοώντας το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί υποδέχθηκαν με τεράστια αγάπη τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Ουκρανία .

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας χαρακτηρίζει τους εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ουκρανίας «σχισματικούς, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την χορήγηση του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας, δεν διαφέρει από την αντίστοιχη διαδικασία που τηρήθηκε για την απόκτηση Αυτοκεφαλίας από άλλες Εκκλησίες, μεταξύ των οποίων και το Πατριαρχείο Μόσχας.