Δεν έχει αντίρρηση στη χρήση ιατρικής κάνναβης η Ουκρανική Εκκλησία

του Κώστα Ονισένκο

Στο επίμαχο θέμα της χρήσης της κάνναβης ως φαρμάκου για ορισμένους ασθενείς αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Επιφάνιος δήλωσε ότι το συγκεκριμένο υλικό, εφόσον ληφθεί ανάλογη απόφαση από το ουκρανικό κράτος, θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο και αυστηρά ως φάρμακο και να μην χρησιμοποιηθεί αργότερα μια τέτοια απόφαση ως πρόσχημα για να επεκταθεί η χρήση ναρκωτικών στην Ουκρανία.

“Στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας δηλώσαμε ως εκκλησίες, ότι εφόσον αυτό επιτραπεί, να μην οδηγήσει σε βλαβερές συνέπειες. Ότι δηλαδή με το πρόσχημα νομιμοποίησης για ιατρικούς σκοπούς, να μην δοθεί μελλοντικά τη δυνατότητα να επεκταθεί η χρήση ναρκωτικών” είπε ο προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Το ζήτημα της χρήσης της ιατρικής κάνναβης έχει τεθεί επιτακτικά το τελευταίο διάστημα στην Ουκρανία. Ενδεικτικά, ήταν ένα από τα ερωτήματα που απηύθυνε ο πρόεδρος Ζελένσκι στο ερωτηματολόγιο που μοιράστηκε στους ψηφοφόρους κατά τη διάρκεια των πρόσφατων τοπικών εκλογών.