Δεν απειλείται προς το παρόν το Μοναστήρι του Αρχιεπισκόπου στη Ζάλτσα

Δεν απειλούνται προς το παρόν από την καταστροφική φωτιά στην Ζάλτσα Βοιωτίας τα σπίτια των μόνιμων κατοίκων και το µοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων, δηµιούργηµα του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυµου.

Το μοναστήρι βρίσκεται σκαρφαλωµένο σε απότοµο βράχο στη Ζάλτσα Βοιωτίας.

Εκεί όπου ο Αρχιεπίσκοπος περνά τους καλοκαιρινούς μήνες διαβάζοντας, γράφοντας άρθρα, συγκεντρώνοντας υλικό για τα επόµενα βιβλία του και µεταµορφώνεται σε έναν πραγµατικό αγρότη και κτηνοτρόφο.

Το µοναστήρι, το οποίο ανήκει στη Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας και όχι στον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο, το έφτιαξε και το αναστήλωσε το 1994 ο κ. Ιερώνυμος όταν ήταν ακόµη Μητροπολίτης Θηβών. Είναι χαρακτηριστικό πως έξω από το κελί του έχει βάλει και την επιγραφή «σήµερον εµού, αύριο ετέρου και ουδέποτε τινός».

Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής προς το παρόν η φωτιά κατακαίει ορεινούς όγκους της περιοχής της Ζάλτσας και δεν έχει φτάσει στα σπίτια που βρίσκονται στην παραλία ούτε στους βοηθητικούς χώρους του μοναστηριού που βρίσκονται στην παραλία.

«Αν δεν υπάρξει σύντομα επέμβαση της πυροσβεστικής τότε ενδεχομένως η φωτιά να φτάσει στα σπίτια που βρίσκονται στην παραλία», επισημαίνει κάτοικος της περιοχής στο orthodoxtimes.gr.

Ο Αρχιεπίσκοπος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τον περιφερειάρχη Στ. Ελλάδας κ. Σπανό, όσο και με άτομα της περιοχής και της μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας ενημερώνεται για την εξέλιξη της φωτιάς.