Δεν αναγνωρίζει τον Μητροπολίτη Σίο ως τοποτηρητή στην Εκκλησία της Γεωργίας ο Αρχιεπίσκοπος Ζήνων

Μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη αναφορικά με την κατάσταση στην Εκκλησία της Γεωργίας, έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Μεγάλης Βρετανίας του Πατριαρχείου Γεωργίας κ. Ζήνων, δηλώνοντας ότι δεν αναγνωρίζει τον Μητροπολίτη Σίο ως “τοποτηρητή” και αποδοκιμάζει τις ενέργειες που σχετίζονται με τον διορισμό του.

Μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου στο τηλεοπτικό δίκτυο Formula News, ο Αρχιεπίσκοπος Ζήνωνας αποκάλυψε ότι το 2017 είχε συντάξει και απέστειλε επιστολή προς όλους τους συνοδικούς αρχιερείς, με την οποία αναφερόταν στον διορισμό του Μητροπολίτη Σίο ως “τοποτηρητή”, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί “δυαρχία” στην Εκκλησία της Γεωργίας.

Όπως επισημαίνει η σελίδα “Εκκλησιαστικά νέα της Γεωργίας” αρκετοί ήταν οι αρχιερείς που συμφωνούσαν με τον Αρχιεπίσκοπο Ζήνωνα, αλλά δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν τη θέση τους δημοσίως, “διότι υπήρχαν περιπτώσεις εκβιασμού και απειλών”.

Στην επιστολή του ο Σεβασμιώτατος κ. Ζήνων αναφέρει: «Εδώ βλέπουμε την εκλογή του διαδόχου, κάτι που έρχεται σε αντίθεση όχι μόνο με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Γεωργίας, αλλά και με τους Ιερούς Κανόνες της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Επισημαίνεται ότι η εκλογή του Μητροπολίτη Σίο ως «τοποτηρητή» αποτέλεσε μονομερή απόφαση του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Γεωργίας, του Καθολικού-Πατριάρχη κ. Ηλία, χωρίς την συγκατάθεση της Ιεράς Συνόδου.

Σύμφωνα με την σελίδα “Εκκλησιαστικά νέα της Γεωργίας”, μεγάλη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι αυτή η αυθαίρετη απόφαση του Πατριάρχη Ηλία έγινε ένα μήνα μετά από την επίσημη επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Ρωσικής Εκκλησίας, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα, για την οποία ως επίσημος λόγος δηλώθηκε «η μεταφορά των ιερών λειψάνων και εικόνων».

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ζήνων στη συνέντευξή του στο «Formula News» σημείωσε πως «σύμφωνα με τις κανονικές αρχές της Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Σίο θα μπορέσει να ενεργεί ως «τοποτηρητής», μόνο όταν θα χηρεύσει ο Θρόνος. Μέχρι τότε η κάθε ενέργεια του Μητροπολίτη Σίο ως «τοποτηρητή», θα είναι αντικανονική».

Στην ερώτηση αν μπορεί κάποιος να αντικαταστήσει τον Πατριάρχη Ηλία όσο αυτός βρίσκεται εν ζωή, τονίζει ότι αυτό “αποτελεί ουτοπία και μη σοβαρή δήλωση. Εδώ δεν είναι το θέμα μόνο της τοπικής Εκκλησίας της Γεωργίας. Η Εκκλησία της Γεωργίας αποτελεί μέρος της Καθολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και σε αυτήν την Οικουμενική Ορθόδοξη Εκκλησία πρώτο και κανονικό λόγο και την πρώτη θέση κατέχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως».

Ενώ στο ερώτημα ποιον θα ψηφίσει όταν θα γίνουν εκλογές, είπε πως δεν βλέπει το νόημα να πει τώρα, αλλά «εάν ζω τότε, σας υπόσχομαι ότι εξ αρχής θα δηλώσω δημόσια ποιον θα ψηφίσω».

Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος δήλωσε αναφορικά με τον σημερινό ρόλο του Μητροπολίτη Σίο, ότι είναι χωρεπίσκοπος, ενώ μετά την κένωση του πατριαρχικού θρόνου θα ενεργήσει ως «τοποτηρητής», αλλά τόνισε πως αυτό δεν σημαίνει ότι θα εκλεγεί ως νέος Καθολικός-Πατριάρχης πάσης Γεωργίας.