Δέηση για βροχή και λιτάνευση θαυματουργού εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ιταλία

Την Κυριακή, 24 Ιουλίου 2022, οι ιερείς και οι πιστοί της Ορθοδόξου Ενορίας του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά του Θαυματουργού της Ιεράς Μητροπόλεως Ιταλίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στο Σαν Λορέντζο ντι Σεντελιάνο έκαναν δέηση προς τον Θεό, την Παναγία και όλους τους Αγίους για να βρουν έλεος και βοήθεια σ’ αυτούς τους καιρούς της μεγάλης δοκιμασίας, της ανομβρίας που χτύπησε τη βορειοανατολική Ιταλία, προκαλώντας τεράστια πυρκαγιά στο οροπέδιο Καρστ μεταξύ Μονφαλκόνε και Τεργέστης.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ξεκίνησε λιτάνευση της Θαυματουργού Εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου “του Σημείου”, από το πάρκο της Ορθόδοξης Εκκλησίας ως το Μνημείο της Μαντονίνα, στην έξοδο της πόλης.

Στη διαδρομή αυτή, η θαυματουργή εικόνα, που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, λιτανεύτηκε προς προσευχή και προσκύνηση μέσα από όλα τα σταυροδρόμια της μικρής πόλης, με 12 στάσεις, μια εκ των οποίων μπροστά στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Μια ειδική ακολουθία τελέστηκε στο Μνημείο της Μαντονίνα, κατά τη διάρκεια της οποίας οι παρόντες ζήτησαν το έλεος της Υπεραγίας Θεοτόκου και του Υιού της, ώστε να μας δώσουν τη βροχή που τόσο καιρό περιμένουμε και να σταματήσουν τις εναντίον μας συμφορές.

Επιστρέφοντας στο κέντρο της πόλης τελέστηκε Δοξολογία και έγινε και πάλι δέηση για ειρηνική βροχή και τέλος στις συμφορές.

Ο αιδεσιμώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Πέτρος Πάρβου, εφημέριος της Ορθοδόξου ενορίας, στην ομιλία του μετά το τέλος της Δοξολογίας, είπε: “Η μόνη μας ελπίδα είναι η Παναγία που, με τις δεήσεις της προς τον Υιό της και Θεό μας Ιησού Χριστό, μπορεί να σταματήσει την πληγή αυτή που μαίνεται εναντίον μας.”

Ο π. Πέτρος θύμισε το πόσο σημαντική είναι η αποστολή της Ορθοδοξίας για το περιβάλλον και απηύθυνε μια σημαντική έκκληση στους νέους, επικαλούμενος τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος τους καλεί “να αντιληφθούν το νόημα μιας ζωής πιστών Χριστιανών και σύγχρονων ανθρώπων”. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει λάβει τον τίτλο του “Πράσινου Πατριάρχη”. Ως εκ τούτου ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος θεωρείται πλέον σημαντικός θρησκευτικός εκπρόσωπος επί περιβαλλοντικών θεμάτων και “πράσινος” θρησκευτικός ηγέτης στον κόσμο.

Επιπλέον, κατ’ επέκταση, η θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπέρ της περιβαλλοντικής ευθύνης εκφράζεται με τα ακόλουθα λόγια του: “Είναι κοινό πιστεύω ότι στην εποχή μας το φυσικό περιβάλλον απειλείται περισσότερο από ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας. Το μέγεθος αυτής της απειλής αποδεικνύεται από το γεγονός ότι αυτό που διακυβεύεται δεν είναι πλέον η ποιότητα ζωής, αλλά η προστασία της στον πλανήτη μας. Για πρώτη φορά στην ιστορία, ο άνθρωπος είναι σε θέση να καταστρέψει τη ζωή πάνω στη γη. Τα πυρηνικά όπλα είναι το σύμβολο του Προμηθεϊκού Τιτανισμού του ανθρώπου, η απτή έκφραση του ‘συμπλέγματος παντοδυναμίας’ του σύγχρονου ‘ανθρωποθεού’”.

Τα λόγια του Πατριάρχη μάς προσκαλούν να αναλογιστούμε και να αναλάβουμε δράση και μας θυμίζουν ότι χρειάζεται να γυρίσουμε σε ευχαριστήρια προσευχή για το κάθε τι και να αποκηρύξουμε την ψευδή αυτοκαταστροφική αυτονομία του σύγχρονου ανθρώπου.

Η θαυματουργή εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου “του Σημείου” (του Κουρσκ) ανακαλύφθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1295 στο δάσος, όχι μακριά από την πόλη του Κουρσκ (Ρωσία). Τη βρήκε ένας κυνηγός με το πρόσωπό της στο έδαφος στις ρίζες μιας γέρικης βελανιδιάς. Όταν σήκωσε την εικόνα, ξεπήδησε από το έδαφος μια πηγή καθαρού νερού. Και προς το παρόν η πηγή αυτή βρίσκεται ακόμα σ’ εκείνο το μέρος. Ο κυνηγός έχτισε ένα μικρό ξύλινο εκκλησάκι προς τιμήν της εικόνας που ανακάλυψε. Από τότε πολλοί άνθρωποι έχουν έρθει να τιμήσουν την εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου “του Σημείου”, που επίσης ονομάζεται “του Κουρσκ”. Πολλά θαύματα έχουν γίνει χάρη στην εικόνα. Ο ίδιος ο Άγιος Σεραφείμ του Σαρώφ θεραπεύτηκε μπροστά σε αυτή την εικόνα.

Η σειρά των θαυμάτων δε σταμάτησε μέσα στους αιώνες, αλλά έχει φτάσει και ως τις μέρες μας και τώρα οι πιστοί προσεύχονται στην Υπεραγία Θεοτόκο και τον Σωτήρα μας Ιησού Χριστό για έλεος, άφεση αμαρτιών και απαλλαγή από τα βάσανά τους.

Το 2015, με τη θεμελίωση της Ορθοδόξου Ενορίας του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά του Θαυματουργού στο Σαν Λορέντζο ντι Σεντελιάνο, ένα αντίγραφο αυτής της εικόνας που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα και έχει επίσης αποδειχθεί θαυματουργό, δόθηκε ως ευλογία στην Ενορία και από τότε πολλά θαύματα έχουν γίνει στο μικρό Σεντελιάνο.