Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Οσίου Νίκωνος

Το απόγευμα της Κυριακής 19 Μαρτίου 2023, στον Ι.Ν. Οσίου Νίκωνος Σπάρτης, τελέσθηκε ο Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου.

Λόγο πνευματικής οικοδομής εκφώνησε ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχ. Ευστάθιος Πορφύρης, ο οποίος αναφέρθηκε στο σύμβολο του Σταυρού και τη σημασία του για τη χριστιανική ζωή.

Κατακλείοντας τον Εσπερινό, ο Μητροπολίτης, μιλώντας για τον Ζωοποιό Σταυρό, ανέλυσε το κοντάκιο του Όρθρου της συγκεκριμένης ημέρας, που αναφέρει: «Τρεις σταυρούς επήξατο εν Γολγοθά ο Πιλάτος, δύο τοις ληστεύσασι, και ένα του Ζωοδότου, ον είδεν ο Άδης, και είπε τοις κάτω· Ω λειτουργοί μου και δυνάμεις μου τις ο εμπήξας ήλον τη καρδία μου; ξυλίνη με λόγχη εκέντησεν άφνω και διαρρήσομαι, τα ένδον μου πονώ, την κοιλίαν μου αλγώ, τα αισθητήριά μου, μαιμάσσει το πνεύμά μου, και αναγκάζομαι εξερεύξασθαι τον Αδάμ και τους εξ Αδάμ, ξύλω δοθέντας μοι· ξύλον γαρ τούτους εισάγει πάλιν εις τον Παράδεισον».

Η απόδοση του κοντακίου στα νέα ελληνικά είναι η εξής: ‘’Τρεις σταυρούς έμπηξε στον Γολγοθά ο Πιλάτος, δύο για τους ληστές και έναν για τον Ζωοδότη Κύριο. Αυτόν είδε ο Άδης και είπε στους κάτω: «Ω υπηρέτες μου και δυνάμεις μου, ποιος είναι αυτός που έμπηξε καρφί στην καρδιά μου; Με ξύλινη λόγχη με κέντησε και διαλύθηκα, τα εσωτερικά μου πονούν, η κοιλιά μου υποφέρει, τα αισθητήριά μου επίσης. Έχει πληγωθεί μέχρις αίματος το πνεύμα μου και αναγκάζομαι να ξεχύσω τον Αδάμ και τους απογόνους του, που μου δόθηκαν με την παράβαση στον Παράδεισο χάρη του ξύλου. Γιατί ένα άλλο ξύλο πάλι, το ξύλο του Σταυρού, τους ξαναβάζει στον Παράδεισο»’’.