Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη της Αδελφότητος του Παναγίου Τάφου στην Φραγκισκανική Αδελφότητα των Αγίων Τόπων

Συμφώνα με την ετήσια παράδοση της ανταλλαγής ευχών για τα Χριστούγεννα, ο Πατριάρχης Θεόφιλος ο Γ΄, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία της Αδελφότητος του Παναγίου Τάφου, επισκέφθηκε την Φραγκισκανική Αδελφότητα των Αγίων Τόπων, την Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021.

Μετά από σύντομη υποδοχή, ο Πατριάρχης εξέφρασε την βαθειά του εκτίμηση προς τον Κουστωδό της Αγίας Γης π. Francesco Patton, ο οποίος έχει αφοσιωθεί σθεναρά στις κοινές προσπάθειες των ηγετών της Εκκλησίας, για την υπεράσπιση του Χριστιανικού χαρακτήρα της Ιερουσαλήμ, «σε μία εποχή, που ο Χριστιανικός χαρακτήρας ήταν, και συνεχίζει να είναι, υπό ιδαίτερη απειλή».

Ο Πατριάρχης τόνισε: «Έχετε αυξήσει την ευαισθητοποίησιν διά την έλλειψιν σεβασμού, την οποίαν υφίστανται οι Χριστιανοί εις τας χείρας ριζοσπαστικών ατόμων και ομάδων. Είμεθα επίσης ευγνώμονες Ημίν διά την κοινήν μας σταθερότητα εις την διατήρησιν της ιστορικής μας ανεξαρτησίας και αυτονομίας εις την διοίκησιν των Παναγίων Προσκυνημάτων, ιδιαιτέρως δε του Παναγίου Τάφου, ο οποίος ευρίσκεται πάντοτε υπό απειλήν».

Στην ομιλία του, ο Πατριάρχης Θεόφιλος όχι μόνον ευχήθηκε στην Αδελφότητα μία χαρμόσυνη και ευλογημένη εορταστική περίοδο, αλλά και έρριψε φως στην πρόσφατη εκστρατεία, της οποίας ηγήθηκαν οι Αρχηγοί των Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ, και εισηγήθηκαν σε διεθνείς και τοπικές εφημερίδες, για να ευαισθητοποιήσουν το αναγνωστικό κοινό για την συνεχή απειλή εκ των Ισραηλινών ριζοσπαστών, ατόμων και ομάδων, εναντίον της Χριστιανικής παρουσίας, ιδιαίτερως δε στην Αγία Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Ο Πατριάρχης πρόσθεσε: «Το πρόσφατον άρθρον σας εις την «The Telegraph» εσημείωσεν τεράστιον αντίκτυπον, καθώς ενεφανίσθη ταυτοχρόνως με άρθρα του Αρχιεπισκόπου του Canterbury και του Αρχιεπισκόπου Hosam εις άλλας εφημερίδας. Αυτή ακριβώς είναι η συντονισμένη προσπάθεια που χρειαζόμεθα, διά να διασφαλίσωμεν ότι τα πιεστικά και σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζομεν θα παραμείνουν εν όψει του διεθνούς κοινού».

Ο π. Francesco Patton ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και την Αδελφότητα για την επίσκεψη, επεβεβαίωσε την συνεχή υποστήριξη της Φραγκισκανικής Αδελφότητος στην αποστολή των ηγετών της Εκκλησίας για την προστασία του χριστιανικού χαρακτήρος της Αγίας Πόλεως και ευχήθηκε σε όλους ειρηνικά και ευλογημένα Χριστούγεννα.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων