Χριστούγεννα στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Την Πέμπτη, 25ην Δεκεμβρίου 2020/ 7ην Ιανουαρίου 2021, εορτάστηκε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, σύμφωνα με την Τυπική Διάταξη της Εκκλησίας και το Προσκυνηματικό Καθεστώς, η εορτή της του Χριστού Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, τόπο της κατά σάρκα Γεννήσεως του Χριστού.

Παραμονή της εορτής

Ο εορτασμός των Χριστουγέννων άρχισε από την παραμονή, Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου/ 6 Ιανουαρίου 2021.

Την πρωί η Πατριαρχική Συνοδεία ξεκίνησε από το Πατριαρχείο για την Πύλη του Δαυίδ. Ο Μακαριώτατος και τα μέλη της συνοδείας του, λίγα φέτος, λόγω των μέτρων κατά του ιού covid-19, με αυτοκινητοπομπή έφθασαν στην Μονή του Προφήτου Ηλιού.

Ο Επιστάτης της Μονής μοναχός Αχίλλιος και η συνοδεία του, υποδέχθηκαν τον Μακαριώτατο και παρέθεσαν δεξίωση στο ηγουμενείο, παρουσία του Δημάρχου Μπετζάλλας και των Ισραηλινών Στρατιωτικών Αρχών και του κ. Σεζάρ Μαρτζήε.

Από εκεί παρέλαβαν την Πατριαρχική συνοδεία πέντε Ισραηλινοί ιππείς, προπορευόμενοι έως τον Τάφο της Ραχήλ, όπου Παλαιστίνιοι μοτοσυκλετιστές συνόδευσαν την Πατριαρχική Συνοδεία έως την πλατεία της Βασιλικής της Γεννήσεως, όπου και υποδέχτηκε το Μακαριώτατον ο Σκευοφύλακας του Προσκυνήματος Βηθλεέμ Αρχιμανδρίτης Πολύκαρπος εκ μέρους του Πατριαρχικού Επιτρόπου Βηθλεέμ Αρχιεπισκόπου Ιορδάνου κ. Θεοφυλάκτου.

Στη συνεχεία άρχισε η πορεία εισόδου στην Βασιλική ψάλοντας «Χριστός Γεννάται δοξάσατε» και «Η Γέννησίς σου Χριστέ ο Θεός ημών». Η Πατριαρχική Συνοδεία διά μέσου της Βασιλικής, αποκλειστικό δικαίωμα των Ορθοδόξων, του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα κ. Ευαγγέλου Βλιώρα έφτασε στο Καθολικό και μέσω της νότιας Πύλης στο Σπήλαιο για προσκύνηση. Ακολούθησε η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών, ο Εσπερινός και η θεία Λειτουργία του μεγάλου Βασιλείου, με τη συμμετοχή των επιτρεπομένων από τα μέτρα του covid-19 πιστών.

Η κυριώνυμος μέρα της εορτής των Χριστουγέννων

Η πανήγυρις για την κυριώνυμο μέρα της εορτής των Χριστουγέννων άρχισε από το βράδυ της παραμονής.

Στις 22:30 μ.μ. της Παραμονής, ο χοροστατών Αρχιερεύς Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος κ. Ησύχιος κατήλθε από το μοναστήρι στην υποδοχή πριν την Πύλη του Βαπτιστηρίου και προεξήρχε του Όρθρου στο Καθολικό. Κατά την ώρα των Καταβασιών (23:30 μ.μ.) προσήλθε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος.

Μετά το Ιερό Ευαγγέλιο αναγνώστηκε το Μήνυμα των Χριστουγέννων του Πατριάρχου Ιεροσολύμων, στα Ελληνικά από τον Γέρων Αρχιγραμματέα Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχο και στα Αραβικά από τον εκπρόσωπο του Πατριαρχείου π. Ήσσα Μούσλεχ.

Μετά την προσκύνηση στο Αστέρι και την Φάτνη άρχισε η λιτανεία με την περιφορά στα πέντε κλίτη της Βασιλικής, από τον Ιεροδιάκονο Συμεών και τον κ. Βασίλειο Γκοτσόπουλο, δεξιά Ελληνικά και από την χορωδία της Κοινότητος Βηθλεέμ αριστερά στα Αραβικά.

Μετά το πέρας της λιτανείας τελέστηκε ο Όρθρος και η θεία Λειτουργία του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στο ιερό Βήμα της Βηθλεέμ, προεξάρχοντος του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Αρχιεπισκόπων Γεράσων κ. Θεοφάνους, Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου, Πέλλης κ. Φιλουμένου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελενουπόλεως κ. Ιωακείμ, Αγιοταφιτών Ιερομονάχων και διακόνων, ψαλλόντων και πάλι του Ιεροδιακόνου Συμεών και του κ. Βασιλείου Γκοτσοπούλου και της χορωδίας του προσκυνήματος της Βηθλεέμ, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα κ. Βλιώρα και των συγγενών του.

Στο Σπήλαιον της Γεννήσεως του Κυρίου τέλεσε παράλληλα την θεία Λειτουργία ο Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος κ. Ησύχιος.

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας παρατέθηκε κέρασμα στο ηγουμενείο.