Χρηματοδότηση για την αποκατάσταση ναών εξασφάλισε η Μητρόπολη Σφακίων

Στην αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών προσκυνηματικού τουρισμού προχωράει ο δήμος Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, μετά και τη σχετική σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Μητρόπολη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στη δράση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία».

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Αποκατάσταση και ανάδειξη Ιερών Ναών Ιεράς Μητρόπολης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων» συνολικού προϋπολογισμού 750.633,37 ευρώ, εκ των οποίων 563.973,37 αφορούν προσκυνηματικούς προορισμούς της περιοχής του Δήμου Αγίου Βασιλείου και 186.660 ευρώ του Δήμου Σφακίων. Το έργο αφορά την αποκατάσταση και ανάδειξη ναών της Μητρόπολης και συγκεκριμένα: «Ι. Ναού Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στην Δρίμισκο, Ι. Ναός Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου στα Κεραμέ, Ι. Ναός Αγ. Χαραλάμπους στην Μύρθιο, Ι. Ναός Μιχαήλ Αρχαγγέλου ή Αστρατηγού στην Ορνέ, Ι. Ναός Παναγίας στα Σακτούρια, Ι. Ναός ‘Αγιου Παύλου στην Αγία Ρουμέλη και Ι. Ναός Παναγία στην Αγία Ρουμέλη».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη, «θα προχωρήσουμε στην αποκατάσταση των ναών, καθώς και την ανάδειξη του εσωτερικού τους, με σκοπό την προστασία τους από μελλοντικές φθορές των τοιχογραφιών και παράλληλα να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα και προσβασιμότητα των χώρων για τις θρησκευτικές ανάγκες των προσκυνητών». Όπως τόνισε: «Το συγκεκριμένο έργο, δεδομένου ότι οι περισσότεροι ναοί βρίσκονται κοντά σε τουριστικά θέρετρα τα οποία αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών, θα ενισχύσει την ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού, θα αναδείξει την πλούσια θρησκευτική πολιτιστική κληρονομιά μας και θα συμβάλει στον εμπλουτισμό και διαφοροποίηση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας, αυξάνοντας το ενδιαφέρον των επισκεπτών, γενικότερα, για την πολιτιστική αξία των θρησκευτικών μας μνημείων. Η δράση αυτή, όπως ο εναλλακτικός τουρισμός, η ανάδειξη των ορεινών μας όγκων, συνάδουν με την στρατηγική επιλογή μας για την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ