Χρειάζεται χρόνος και δουλειά προκειμένου οι Ουκρανοί να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου

Του Κώστα Ονισένκο

Στο ημερολογιακό ζήτημα, που παραμένει επίκαιρο και απασχολεί την ουκρανική κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια, αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης του το Σάββατο.

Οι Ουκρανοί, όπως και οι Ρώσοι, γιορτάζουν τις θρησκευτικές εορτές με το παλαιό ημερολόγιο, δηλαδή γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου και αντίστοιχα και όλες οι άλλες γιορτές έχουν διαφορετική ημερομηνία.

Με τη δημιουργία της Αυτοκέφαλης Ουκρανικής Εκκλησία όλο και συχνότερα τίθεται ζήτημα της εναρμόνισης του ημερολογίου με τους υπολοιπους ορθοδόξους.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο Επιφάνιος δήλωσε ότι η Ουκρανική Εκκλησία δεν είναι έτοιμη προς το παρόν να θέσει αυτό ζήτημα για διάφορους λόγους, με κύριο ότι το 60% των Ουκρανών εμφανίζεται αντίθετο στην ημερολογιακή αλλαγή των εορτών.

Μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο, είπε ο προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας, θα πρέπει να γίνει ενημερωτική δουλειά από την Εκκλησία και τα ΜΜΕ, προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο σχίσμα με αυτή την αφορμή.

“Δεν έχει ξεκινήσει η μεταβατική περίοδος. Όταν ωριμάσουν οι πιστοί, θα ωριμάσει η εκκλησία τότε θα ληφθεί η ανάλογη απόφαση (…) Έχω πει επανειλημμένα ότι είναι ζήτημα χρόνου – θα γίνει, αλλά όταν φτάσει σε αυτό συνειδητοποιημένα ο ουκρανικός λαός” είπε ο προκαθήμενος.

Παράλληλα ο Επιφάνιος τόνισε ότι οι όποιες αποφάσεις της Εκκλησίας θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη συνυπολογίζοντας και τους πιστούς που σήμερα βρίσκονται υπό το Πατριαρχείο Μόσχας στην Ουκρανία και αργότερα θα περάσουν στην Αυτοκέφαλη Ουκρανική Εκκλησία.

Σήμερα, καθώς στην Ουκρανία υπάρχουν πιστοί διαφόρων δογμάτων, σε κρατικό επίπεδο και οι δύο ημερομηνίες (25 Δεκεμβρίου και 7 Ιανουαρίου) είναι επίσημες αργίες. Ορισμένοι πάντως ήδη γιορτάζουν τα Χριστούγεννα με το “νέο ημερολόγιο” ενώ άλλοι γιορτάζουν και στις δύο ημερομηνίες.