Χωρίς αλλαγές το κείμενο του ΠΣΕ για την Ουκρανία – Νέες αντιδράσεις από τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ

Αποστολή του orthodoxtimes.gr στην Καρλσρούη

Χωρίς σχεδόν καμία αλλαγή σε σχέση με το προσχέδιο έγγραφο, εγκρίθηκε το κείμενο της 11ης Συνέλευσης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Χθες στο αρχικό κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα, είχε εκφραστεί δυσαρέσκεια από την πλευρά της Ρωσικής Εκκλησίας, η οποία έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει το κείμενο αντίστοιχου επιπέδου με τις ανακοινώσεις των Starbucks και των McDonalds.

Σήμερα, στην τελευταία συνεδρίαση του ΠΣΕ στην Καρλσρούη, η επιτροπή, αφού τόνισε πως δέχθηκε περισσότερα από 90 emails σχετικά με αιτήματα για τροποποιήσεις του κειμένου, αποφάσισε να μην προχωρήσει σε καμία σχεδόν αλλαγή.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της επιτροπής, “Εδώ είναι ένας χώρος όπου οι συζητήσεις συνεχίζονται, όπου υπάρχει ευκαιρία οι πληγές να θεραπευτούν”.

Οι δύο μόνο παρεμβάσεις που έγιναν στο αρχικό κείμενο, ήταν η αντικατάσταση της λέξης “πόλεμος” με τη φράση “ρωσική εισβολή στην Ουκρανία”, και η αντικατάσταση της λέξης “Ρωσία” (στην πρόταση: “η παρουσία των εκπροσώπων των εκκλησιών από την Ουκρανία και τη Ρωσία) με τη φράση “πολυεθνική αντιπροσωπία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας”.

Στο σημείο αυτό υπήρξε αντίδραση από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Συγκεκριμένα, ο Μέγας Σύγκελος Ιάκωβος Κρότσακ, πήρε τον λόγο και ζήτησε την αφαίρεση της λέξης “πολυεθνική”.

Η αντίδραση της Ρωσικής Εκκλησίας στο κείμενο του ΠΣΕ για την Ουκρανία

Αντιδράσεις στο τελικό κείμενο υπήρχαν και από την πλευρά της Ρωσικής Εκκλησίας.

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος, ο οποίος είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ρωσικής Εκκλησίας στην Καρλσρούη, αναφερόμενος στο κείμενο που εγκρίθηκε, τόνισε ότι “η αντιπροσωπεία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν μπόρεσε να υποστηρίξει το εν λόγω έγγραφο που εγκρίθηκε από τη Συνέλευση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών.

Ταυτόχρονα, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για τη θέση του ΠΣΕ, το οποίο κατά τη διάρκεια των εργασιών για το έγγραφο για την ουκρανική σύγκρουση, αρνήθηκε, παρά την πρωτοφανή πολιτική πίεση (η οποία εκφράστηκε μεταξύ άλλων με την ομιλία στη Συνέλευση του Προέδρου της Γερμανίας Φρανκ Σταϊνμάιερ και με τις δηλώσεις ορισμένων άλλων ατόμων που ζητούσαν τον αποκλεισμό της Ρωσικής Εκκλησίας από το ΠΣΕ), να συμπεριλάβει κατηγορίες κατά της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και αναγνώρισε τη σημασία της μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστικής αποστολής της για υποστήριξη των προσφύγων και των θυμάτων της σύγκρουσης, που πραγματοποιήθηκε με την ευλογία του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου”.

Ο κ. Αντώνιος ενώ χαρακτήρισε το τελικό κείμενο “σε μεγάλο βαθμό πολιτικοποιημένο”, δήλωσε ότι η συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο της Συνέλευσης, μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για το ΠΣΕ, για μια “αντικειμενική και αμερόληπτη μελέτη των αιτιών της μακροχρόνιας σύγκρουσης στην Ουκρανία, καθώς και για τις επακόλουθες ειρηνευτικές προσπάθειες”.

Στην ανακοίνωση του καταφέρεται και εναντίον της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, (“της λεγόμενης “OCU”, ήταν η ακριβής του δήλωση).

Συγκεκριμένα, εξέφρασε τη λύπη του για το ότι δεν συμπεριλήφθηκε στο έγγραφο η πρόταση των εκπροσώπων της Ουκρανικής Εκκλησίας να “καταδικαστούν οι μαζικές βίαιες καταλήψεις των εκκλησιών της κανονικής Εκκλησίας, τις οποίες ανέλαβε η λεγόμενη “OCU”.