Χειροτονήθηκε ο Μητροπολίτης Παραμυθίας κ. Σεραπίων (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου κ. Σεραπίωνος τελέσθηκε σήμερα το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, με τον οποίο συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος, Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος και Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλόχιος. Επίσης παρέστησαν πολιτικοί, τοπικές αρχές από την Θεσπρωτία, κλήρος και λαός.

Ο Μακαριώτατος, απευθυνόμενος στον νέο Μητροπολίτη κ. Σεραπίωνα, ανέφερε: «Γνωρίζοντάς σε από τις διάφορες θέσεις που υπηρέτησες επί 20 συναπτά έτη στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, διεπίστωσα την προθυμία με την οποία ανταποκρίθηκες, γι’αυτό και θέλω να πιστεύω ότι με την ανάλογη φροντίδα θα ανταποκριθείς και στις απαιτήσεις του επισκοπικού λειτουργήματος, με προθυμία και υψηλή αίσθηση του καθήκοντος στις διακονίες που σου ανατέθηκαν».

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, αναφερόμενος στην ακριτική Μητρόπολη Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου, τόνισε ότι πρόκειται για μία Μητρόπολη σημαντική, που είναι πέρασμα και κέντρο, που αναπτύσσεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια λόγω της έντονης εμπορικής, οικονομικής και τουριστικής δραστηριότητας της περιοχής και έχει να παρουσιάσει πολλά μνημεία μεγάλης ιστορικής αξίας, όπως η Ιερά Μονή Παναγίας Παραμυθιάς και η Ιερά Μονή Γηρομερίου.

«Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος με την τιμία ψήφο της σε εξέλεξε Μητροπολίτη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας εις διαδοχήν του Σεβαστού Μητροπολίτου πρώην Παραμυθίας κ. Τίτου, ο οποίος την διεποίμανε επί 50 σχεδόν έτη διακρινόμενος για την ευγένεια, την διακριτικότητα, την πραότητα και την ηπιότητα του χαρακτήρα του», είπε ο Μακαριώτατος στον χειροτονούμενο και συνέχισε: «Συχνά οι άνθρωποι επειδή σκεπτόμαστε με κριτήρια κοσμικά, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την αξία των παραπάνω χαρακτηριστικών και τις ενδεχόμενες οντολογικές προεκτάσεις τους. Γιατί, επηρεασμένοι από το κοσμικό πνεύμα, αξιολογούμε τους Μητροπολίτες με βάση την κοινωνική τους μόνο προσφορά. Παραθεωρούμε όμως ότι ο ιδρυτής της Εκκλησίας, ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, διήλθε όλη την επίγεια ζωή του κηρύττοντας την ερχόμενη Βασιλεία, χωρίς να δημιουργήσει καμία κοσμική δομή.

Αλλά ο Κύριος κηρύττοντας την ερχόμενη Βασιλεία, προέβαλε έναν τρόπο ζωής, ο οποίος είχε και κοινωνικές προεκτάσεις. Σύμφωνα με αυτόν τον τρόπο ζωής, όπως περιγράφεται στην Προς Διόγνητον επιστολή του 2ου αιώνα μ. Χ., οι Χριστιανοί δεν φαίνονται τόσο από αυτά που κάνουν, όσο από το ήθος τους. Αυτό το ήθος το σεμνό, το διακριτικό, το άκακο, το πράο, καλείσαι να προβάλλεις, όντας εις τύπον και τόπον Χριστού».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Μακαριώτατος είπε: «Είμαι βέβαιος ότι με αγάπη και ταπείνωση θα ποιμάνεις αυτήν την σημαντική ιστορική και ακριτική Μητρόπολη, ευαγγελιζόμενος την Ερχόμενη Βασιλεία του Θεού».

Στον χειροτονητήριο λόγο του ο νέος Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου κ. Σεραπίων είπε μεταξύ άλλων: «Αισθάνομαι βαθειά την ανάγκη, κατ᾽ αυτήν την ευλογημένη στιγμή, να δοξολογήσω και να ευχαριστήσω εξαιρέτως τον Κύριον ‘’κατά πάντα και διά πάντα’’, για τις πολλαπλές δωρεές και ευεργεσίες Του προς εμέ τον ανάξιο, τις φανερές και αφανείς, απ’ αρχής της ζωής μου μέχρι και σήμερα, οπόταν επέβλεψεν επί την ελαχιστότητά μου και επέτρεψε να φθάσω στην ώρα αυτήν της χειροτονίας μου εις Επίσκοπον της αποστολοβαδίστου και παναγιοφρουρήτου Εκκλησίας της Ελλάδος», ανέφερε συγκινημένος ο νέος Μητροπολίτης.

Εκτός από την πλήρη αφοσίωση και την απόλυτη προσηλώσή του στον Χριστό και το Άγιο Αυτού Ευαγγέλιο, ο κ. Σεραπίων, αφενός μεν εξέφρασε την προσήλωσή του προς τον πάνσεπτο Πατριαρχικό Θρόνο της Βασιλίδος των πόλεων και τον υιϊκό του σεβασμό προς τον Προκαθήμενό του, τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, και την περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδο της Μητρός Εκκλησίας, αφετέρου δε εξέφρασε την άπειρη ευγνωμοσύνη και την απόλυτη υπακοή και αφοσίωσή του στην Ιερά Σύνοδο της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος και τον Άγιο Αυτής Πρόεδρο κ.κ. Ιερώνυμο, οι οποίοι ορθοτομούν τον λόγον της Θείας Αληθείας, ως θεματοφύλακες των ιερών Κανόνων και των εκκλησιαστικών Παραδόσεων.

Εκφράζοντας όλως ιδιαιτέρως τις ευχαριστίες του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, σημείωσε: «Αισθάνομαι επιτακτικό το χρέος να μνησθώ, μετά βαθυτάτου υιϊκού σεβασμού και τιμής, της Υμετέρας Μακαριότητος, Σεπτέ άγιε Προκαθήμενε της Αγίας ημών Εκκλησίας, διότι από πολλών ετών περιβάλλετε με εύνοια το ταπεινό πρόσωπό μου και κατά τον αρμόδιο καιρό με ανεδείξατε ευμενώς, ομού μετά της Σεπτής Ιεραρχίας, Επίσκοπο της Εκκλησίας μας. Σας ευγνωμονώ, όχι μόνον διότι δια των τιμίων χειρών Σας εντός ολίγου θα λάβω την τρισμέγιστη χάρη της Αρχιερωσύνης, αλλά και για όλα τα αγαθά, τα οποία διδάχθηκα πλησίον σας όλα αυτά τα χρόνια, όπως το μέγα μάθημα της συνέσεως, της αρετής και της υπακοής στα κελεύσματα της Εκκλησίας. Όλα αυτά αποτέλεσαν και θα αποτελούν δι’ εμέ πολύτιμα θησαυρίσματα και πνευματικά εφόδια για την ταπεινή Αρχιερατική και Ποιμαντορική διακονία μου στον Αμπελώνα του Κυρίου μας».

Κλείνοντας τον χειροτονητήριο λόγο του ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραπίων, αναφερόμενος στον εκουσίως παραιτηθέντα Μητροπολίτη πρώην Παραμυθίας κ. Τίτο τόνισε ότι «τίποτε από όσα αγωνίστηκε να πραγματώσει δεν θα σταματήσει. Όλα θα συνεχιστούν με νέα πνοή» και συνέχισε: «Απευθύνω θερμό χαιρετισμό προς τον θεόλεκτο λαό των περιοχών της Παραμυθίας, των Φιλιατών, του Γηρομερίου και της Πάργας, διαβεβαιώνοντάς τους ότι, του Θεού συνεργούντος μοι, θα αγωνισθώ με ‘’καιομένη καρδία’’ και θα αναλώσω δι’ αυτούς κάθε ικμάδα μου, σωματική και πνευματική, στοιχώντας στον λόγο του Αποστόλου των Εθνών Παύλου: ‘’Σπούδασον σεαυτόν δόκιμον παραστήσαι τω Θεώ, εργάτην ανεπαίσχυντον, ορθοτομούντα τον λόγον της αληθείας’’».

Παρακολουθείστε παρακάτω τη χειροτονία του νέου Μητροπολίτη:

Φωτογραφίες: EUROKINISSI

Πηγή: epirusgate.gr