Χειροτονίες Διακόνου και Πρεσβυτέρου στη Μητρόπολη Ζάμπιας

Δύο Χειροτονίες, Διακόνου και Πρεσβυτέρου, τελέστηκαν στην Ιερά Μητρόπολη Ζάμπιας την Κυριακή, 17 Μαρτίου 2024, στον Ιεραποστολικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου στη Λουσάκα.

Με τη χάρη του Θεού, ο Μητροπολίτης Ζάμπιας και Προϊστάμενος της Μητρόπολης Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης χειροτόνησε τον Αρχιδιάκονο Πρόδρομο σε Ιερέα στην Ενορία του Ιεραποστολικού Κέντρου Αγίων Βασιλείου και Δημητρίου.

Με την ευλογία του Μητροπολίτη ο νεοχειροτονηθείς προσφέρει τακτικά μαθήματα Κατήχησης και Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής στους μικρούς και μεγαλύτερους ενορίτες της Ιεραποστολής για την οργάνωση Μητροπολιτικής Χορωδίας.

Μετά την Ιεροχειροτονία του, ο Μητροπολίτης τον διόρισε επίσημα ως Εφημέριο της Ενορίας και του εγγυήθηκε τη στήριξη της Μητρόπολης και της Ελληνικής Κοινότητας, διότι, όπως είπε: «Ορθοδοξία και ελληνισμός συνεργάζονται πάντα μαζί».

Κατά την χειροτονητήρια προσφώνησή του ο πατήρ Πρόδρομος, στηριζόμενος στο ευαγγελικό απόσπασμα της Κυριακής της Συγχώρησης, ζήτησε από τον Μητροπολίτη συγχώρεση και ζήτησε τις θερμές προσευχές του για να αποκτήσει ταπείνωση, υπακοή στον Θεό (και στην Εκκλησία), αλλά και τη θεία σοφία και δύναμη να βαδίσει στο σωστό δρόμο και να υπηρετήσει την Εκκλησία, τον λαό του Θεού.

Ο κ. Ιωάννης, κατά την ομιλία του, χρησιμοποίησε δύο στίχους από τον 23ο Ψαλμό για να τονίσει στον νέο πρεσβύτερο την καθαρότητα με την οποία οφείλει να ζει ως ιερεύς
“Τίς ἀναβήσεται εἰς τὸ ὅρος τοῦ Κυρίου καὶ τίς στήσεται ἐν τόπῳ ἁγίῳ αὐτοῦ; ἀθῷος χερσὶ καὶ καθαρὸς τῇ καρδίᾳ”.