Χειροτονία πρεσβυτέρου στον πανηγυρίσαντα ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης St. Gallen Ελβετίας

Με την προσήκουσα εκκλησιαστική τάξη και την εμπρέπουσα ιεροπρεπή λαμπρότητα πανηγύρισε το διήμερο του Σάββατου και της Κυριακής, 21ης και 22ας Μαΐου 2022, ο ιερός ναός των Αγίων θεοστέπτων βασιλέων καί ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης της πολυπληθούς και γεωγραφικώς εκτεταμένης ενορίας του St. Gallen και του πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν.

Από το βράδυ της Παρασκευής, 20ής Μαΐου, έως των πρώτων ωρών της κυριωνύμου ημέρας, 21ης Μαΐου, τελέσθηκε ιερά αργυπνία, ιερουργούντος του φιλαγίου και φιλακολούθου Ιερατικώς Προϊσταμένου του ενοριακού ναού Αρχιμανδρίτου κ. Δαμασκηνού Κασσώτη, συλλειτουργούντος του Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Δημητρίου Μαρτζέλου, Ιερατικώς Προϊσταμένου της Ενορίας της του Θεού Σοφίας Βασιλείας-ΒΔ Ελβετίας, και διακονούντος του Διακόνου κ. Ιωάννου Φουσέκη. Το βράδυ του Σαββάτου τελέσθηκε ο Μ. Εσπερινός και εψάλη η παράκληση στους προστάτες και εφόρους Αγίους της Ενορίας.

Το πρωί της Κυριακής, 22ας Μαΐου, τελέσθηκε η ακολουθία του όρθρου και η Θεία Λειτουργία της Κυριακής της Σαμαρείτιδος, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Ελβετίας κ. Μαξίμου, ο οποίος και χειροτόνησε εις πρεσβύτερον τον Διάκονο κ. Ιωάννη Φουσέκη. Υπενθυμίζεται ότι ο νέος κληρικός της Μητροπόλεως Ελβετίας χειροτονήθηκε διάκονος την Κυριακή των Μυροφόρων στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου Ζυρίχης.

Απευθυνόμενος στον νέο άμισθο εργάτη του γεωργίου της καθ᾽ Ελβετίαν Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης τού υπέμνησε συνοπτικώς την περί του μυστηρίου της Ιερωσύνης διδασκαλία της Εκκλησίας, του απηύθυνε τις προσήκουσες συμβουλές για το αναλαμβανόμενο ύψιστο ιερατικό έργο του και τον ευχαρίστησε και τον επήνεσε για την ολόθυμη θυσιαστική προσφορά του προς την τοπική Εκκλησία, ως μιμητού του Αγίου Αποστόλου Παύλου, του καυχηθέντος ότι «ταίς χρείαις αυτού και τοις ούσι μετ’ αυτού υπηρέτησαν αι χείρες» του.

Το αντίδωρο διένειμε ο νέος πρεσβύτερος και δέχθηκε τις ενθουσιώδεις συγχαρητήριες ευχές του λαού του Θεού. Ακολούθησε εόρτιο άριστο με την συμμετοχή όλων, σχεδόν, των πιστών, ενοριτών και προσελθόντων από άλλες Ενορίες, ιδιαιτέρως της Ζυρίχης.

Συνοδοί του Μητροπολίτη από τη Γενεύη και μέτοχοι στη χαρά της πανηγύρεως της δραστηρίας και υποδειγματικώς λειτουργούσης αυτής Ενορίας των ΒΑ εσχατιών της Ι. Μητροπόλεως Ελβετίας και την πνευματική ευφροσύνη της χειροτονίας του νέου λαμπρού και φερέλπιδος κληρικού ήταν ο Αρχιμανδρίτης κ. Φανούριος Θολιώτης, Πρωτοσύγκελλος αυτού, ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Βασίλειος Κοτρότσιος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος αυτού, μετά της συζύγου αυτού πρεσβυτέρας Βασιλικής Κοτρότσιου, ο Αρχιδιάκονος αυτού κ. Γαβριήλ Baratashvili, η κα Γεωργία Βατσικούρα Νικολοπούλου και ο Δρ Κυριακός Βατσικούρας, Προϊσταμένη της Γραμματείας και Υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Μητροπόλεως, αντιστοίχως.

Φωτογραφίες: Gary Vachicouras