Χειροτονία νέου Διακόνου από τον Μητροπολίτη Σύρου στον Ιερό Ναό της Οσίας Ξένης

Στον Ιερό Ναό της Οσίας Ξένης, Μετόχιο της Ιεράς Μητρόπολης στην Αθήνα, ο Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεος Β’ συνιερούργησε το πρωί του Σαββάτου, 30 Μαρτίου 2024, μετά του νεοχειροτονηθέντος Επισκόπου Ανατολικού Κογκό κ. Πολυκάρπου και προέβη στην σε Διάκονο χειροτονία του Γεωργίου Φρ. Βιτάλη, από την ιερά νήσου Τήνου, ο οποίος συνδέεται με τον Επίσκοπο με ισχυρούς πνευματικούς δεσμούς και έχει στηρίξει το ιεραποστολικό του έργο στην Αφρική.

Συμμετείχαν, επίσης, λειτουργικώς ο Προϊστάμενος του Ναού, Αρχιμ. Μελέτιος Ζαχαρόπουλος και Εφημέριοι των Αθηνών.

Στην προσλαλιά του, ο κ. Δωρόθεος Β’ αρχικά αναφέρθηκε στην επικρατούσα παράδοση και τάξη της Εκκλησίας, η οποία διακρίνει σαφώς τους βαθμούς της Ιερωσύνης, Υποδιακόνου, Διακόνου, Πρεσβύτερου και Επισκόπου.

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος προς τον υποψήφιο Διάκονο, του ευχήθηκε όλα τα χαρίσματα και αρετές, με τα οποία τον προίκισε ο Θεός και τα οποία εκτίμησε ο Πνευματικός του, Αρχιμ. Μελέτιος Ζαχαρόπουλος, να τα διατηρήσει και να τα επαυξήσει με τις αρετές της διάκρισης, του φόβου προς τον Θεό και της αγάπης προς τον άνθρωπο, και ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ανατολικού Κογκό κ. Πολύκαρπο για την παρουσία του.

Ακολούθως, τελέστηκε η χειροτονία υπό τις ενθουσιώδεις επευφημίες «Άξιος» από τους παρισταμένους πιστούς, οι οποίοι τον γνώριζαν από την επιμελή εκτέλεση των καθηκόντων του, ως Νεωκόρος του Ναού.