Χειροτονία Διακόνου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020 τελέσθηκε στον Πανάγιο Τάφο η χειροτονία του μοναχού Μαρκέλλου σε διάκονο. Την χειροτονία πραγματοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιεραπόλεως και Γέρων Σκευοφύλαξ του Παναγίου Τάφου κ. Ισίδωρος.

Ο χειροτονηθείς διάκονος π. Μάρκελλος διακρίνεται για την Πανεπιστημιακή του παιδεία, την άρτια γνώση ξένων γλωσσών και την πολυετή μοναχική προετοιμασία του κοντά στον μακαριστό Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας. Επίσης, ο π. Μάρκελλος κατόπιν διετούς διακονίας του στο Προσκύνημα της Βηθλεέμ διορίστηκε προσφάτως από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο και την Αγία και Ιερά Σύνοδο ως Επιστάτης του Προσκυνήματος του Αγίου Γεωργίου στην Λύδδα.

Πριν την διεξαγωγή της χειροτονίας ο Αρχιεπίσκοπος Ιεραπόλεως και Γέρων Σκευοφύλαξ του Παναγίου Τάφου κ. Ισίδωρος απηύθηνε στον χειροτονούμενο τους ακόλουθους Πατρικούς Λόγους:

«Ευλαβέστατε Υποδιάκονε Μάρκελλε,

Η χάρις του Θεού μας αξίωσε να ευρεθούμε σήμερα εντός του Παναγίου Τάφου και υπακούοντας στις αποφάσεις της Αγίας και Ιεράς Συνόδου να προβούμε στην χειροτονία σου σε διάκονο. Ήταν όντως μία απόφαση, την οποία δεν περίμενες, ούτε είχες ποτέ σου σκεφτεί, διότι όταν αποφάσισες να εγκαταλείψεις τον κοσμικό βίο είχες ως πρότυπο ένα μεγάλο ασκητή, τον μακαριστό π. Εφραίμ, ο οποίος διετέλεσε μαθητής ενός μεγάλου αγίου του Ιωσήφ του Ησυχαστού. Εκείνου την ησυχία ζήλεψες και ήθελες να φτάσεις ακούγοντας τα λόγια του οσίου Πέτρου του Δαμασκηνού που λέγει ότι: «Η ησυχία είναι μεγαλύτερη από όλα και χωρίς αυτή δεν μπορούμε να καθαρθούμε από τα πάθη και να γνωρίσομε την αδυναμία μας και τις πανουργίες των δαιμόνων, αλλά ούτε και του Θεού τη δύναμη και την πρόνοια θα μπορέσομε να εννοήσομε από τα θεία λόγια που ψάλλονται και διαβάζονται».

Κάποια στιγμή οι Άγιοι Τόποι σε έθελξαν, όπως και πολλούς αγίους στο παρελθόν. Άφησες το αγαπημένο σου μοναστήρι στην μακρυνή Αμερική και ταξίδεψες χιλιάδες μίλια μακρυά, για να ψηλαφήσεις τα μέρη που ευλόγησε και αγίασε με την σωματική του παρουσία ο Σωτήρας. Αξιώθηκες να υπηρετήσεις στην Αγία Βηθλεέμ, όπου σε λίγες ημέρες θα γιορτάσουμε το χαρμόσυνο γεγονός της σαρκώσεως του Θείου Λόγου

Όμως οι απαιτήσεις των καιρών, οι ανάγκες του ποιμνίου, τα λογικά πρόβατα του Χριστού, σε ανάγκασαν να εγκαταλείψεις την αγαπημένη σου ησυχία και να εμπλακείς με τον θόρυβο του κόσμου. Τώρα πλέον θα περάσεις τον εαυτό σου από πνευματικές εξετάσεις.

Θα αγωνιστείς για να κρατήσεις τις τρεις αρετές της ησυχίας, δηλαδή την εγκράτεια, την σιωπή και την αυτομεμψία, δηλαδή την βασιλίδα των αρετών, που είναι η ταπείνωση, ταυτόχρονα με την ποιμαντική διακονία, την λειτουργική κατάρτιση, την διάκριση στην οικοδομή των ψυχών. Ο κόπος πολύς και ο χρόνος ελάχιστος. Θα χάσεις τον πολύτιμο χρόνο που είχες, όταν μπορούσες να αποσυρθείς στο κελί σου και να αφοσιωθείς στην αγαπημένη σου μελέτη και την προσευχή.

Τώρα θα στήσεις ευήκοον ούς στην αγωνία του γονιού, τον πόνο του ασθενούς, το παράπονο του αδικημένου και ταυτόχρονα θα επιπλήξεις πατρικά τον παραστρατημένο, θα επαναφέρεις στον ίσιο δρόμο τον πλανεμένο και θα στήσεις τον εαυτό σου ασπίδα, για να προστατεύσεις το ποίμνιο του Χριστού από τους ποικίλους εχθρούς της Εκκλησίας, τους εγγύς και τους μακράν.

Θα έρθουν στιγμές που δεν θα προλαβαίνεις να προσεύχεσαι όπως πριν. Όμως σε αυτές τις δύσκολες στιγμές θα φέρνεις στο νού σου τον Στάρετς Παρθένιο, ο οποίος θυσίασε τον εαυτό του στη διακονία των πιστών και όταν ήρθαν οι νοητοί λέοντες να τον καταπιούν, τότε οι προσευχές των πιστών τον προστάτευσαν από τον πειρασμό.

Η Εκκλησία των Ιεροσολύμων, ο Μακαριώτατος Πατήρ ημών και Πατριάρχης κ.κ. Θεόφιλος και η Αγία και Ιερά Σύνοδος, δεν σε στέλνουν μόνο και ανυπεράσπιστο σε αυτόν τον αγώνα. Αντιθέτως σε οπλίζουν με το μεγαλύτερο όπλο, την Ιερωσύνη, η οποία τελείται επί της γης αλλά έχει τη θέση της στον ουρανό.

Η θεία Χάρις του Παναγίου και Τελεταρχικού Πνεύματος θα σε σκεπάζει και θα σε φωτίζει για να πράττεις πάντοτε σύμφωνα με το θέλημα του Θεού και να οικοδομείς τις ψυχές των ταλαιπωρημένων από τον κοσμικό βίο και τις κοσμικές φροντίδες χριστιανών.

Δέξου λοιπόν με ταπείνωση το θείο αυτό δώρο και κλίνε το γόνυ ενώπιον της μεγαλωσύνης του Τρισαγίου Θεού, ειδικά εδώ εντός του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου, όπου έχεις την ιδιαίτερη ευλογία να στέκεσαι, και άφησε τον εαυτό σου να αλλοιωθεί από την Θεία Χάρη».

Ακολούθησε κέρασμα στο Γραφείο του Σκευοφύλακος και το πρωί ο χειροτονηθείς έλαβε την ευλογία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων