Χειροτονία διακόνου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Στη νυκτερινή θεία Λειτουργία της 14ης Οκτωβρίου 2021, ώρα 1.00-3.00 π.μ. στον Πανάγιο και Ζωοδόχο Τάφο, έλαβε χώρα η εις διάκονο χειροτονία του μοναχού Αναστασίου Κυρμιτσάκη.

Ο Μοναχός Αναστάσιος διακονεί επί διετία ως δόκιμος μοναχός στον Ναό της Αναστάσεως. Δοκιμασθείς καλώς κρίθηκε άξιος προσφάτως δι’ ένταξη ως μοναχός, διά κουράς στην Αγιοταφιτική Αδελφότητα, με απόφαση δε της Συνόδου κρίθηκε κατάλληλος και για το αξίωμα της Ιερωσύνης, πρώτο του βαθμού του διακόνου.

Την εις διάκονο αυτού χειροτονία τέλεσε ο Γέρων Σκευοφύλακας του Παναγίου Τάφου Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ιεραπόλεως κ. Ισίδωρος.

Προ της χειροτονίας ο χειροτονών Αρχιερέας του απηύθυνε λόγους πνευματικούς διά το αξίωμα της Ιερωσύνης:

«Ευλαβέστατε υποδιάκονε Αναστάσιε,

Η Αγία μας Εκκλησία, προ ολίγης ώρας ευχήθηκε διά των χειρών μου επί της κεφαλής σου και παρεκάλεσε το Άγιο Πνεύμα να σε αξιώσει με τα παρακάτω χαρίσματα:

Πρώτον: Να αγαπήσεις την ευπρέπειαν του οίκου του Θεού.

Δεύτερον: να στέκεσαι φρουρός στις πύλες του Ναού και να ανάβεις τον λύχνο, δηλαδή το καντήλι επί του σκηνώματος της Δόξης του Θεού,

και τρίτον: Να εγκατασταθείς και να ριζώσεις εντός της Εκκλησίας και να καλλιεργηθείς μέσα της, όπως ένα ελαιόδεντρο, παράγοντας καρπούς δικαιοσύνης, έως ότου τελειοποιηθείς με την χάρη του Αγίου Πνεύματος και απολαύσεις την αμοιβή, την οποία θα λάβουν όσοι ευαρεστήσουν τον Κύριο.

Είναι βέβαιο ότι αγάπησες την ευπρέπεια του οίκου του Θεού, διότι ήδη διακονείς και περιποιείσαι τον μοναδικό παγκοσμίως Ιερό Ναό, τον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως, ο οποίος περιέχει τον Πανάγιο και Ζωοδόχο Τάφο του Κυρίου μας και τον Φρικτό Γολγοθά.

Η χάρις του Αγίου Πνεύματος οδήγησε τα βήματά σου και σε ταξίδεψε από την πόλη του Αγίου Δημητρίου, την αγιοτόκο πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας Θεσσαλονίκη, και σε έφερε στην Αγία Γη.

Σε αξίωσε να σταθείς προ των πυλών του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου και να υποδεχθείς τους ευλαβείς Προσκυνητές όπως ακριβώς ο Άγγελος υποδέχθηκε τις Μυροφόρες και να τους αναγγείλεις το χαρμόσυνο άγγελμα ότι Ανέστη Χριστός!

Ήδη στάθηκες άγρυπνος και μετείχες ψάλλοντας στη Θεία και Ιερά Λειτουργία προπορευόμενος με την λαμπάδα των Τιμίων Δώρων κατά την Μεγάλην Είσοδον, όπως προπορεύθηκαν οι προφήτες και προετοίμασαν την έλευση του Υιού και Λόγου του Θεού.

Η υπακοή, την οποία επέδειξες, η υπομονή σου στις δύσκολες ώρες του πειρασμού, η πραότητά σου, η προθυμία σου στην τέλεση του διακονήματός σου, η αγάπη με την οποία περιβάλλεις τους αδελφούς σου, δεν πέρασαν απαρατήρητα.

Ο Μακαριώτατος Πατέρας μας και Πατριάρχης κ. κ. Θεόφιλος από καιρό παρακολουθούσε την πορεία σου και αφού εκτίμησε την πνευματική σου πρόοδο, αποφάσισε μαζί με την Αγία και Ιερά Σύνοδο να σε εντάξει στους κόλπους της Αγιοταφιτικής Αδελφότητος ως μοναχό και ακολούθως να σε προαγάγει σε Διάκονο.

Από τη νέα σου αυτή θέση του Διακόνου, καλείσαι να εισέλθεις εντός του Αγίου Βήματος, να σταθείς δίπλα στην Αγία Τράπεζα και να υπηρετήσεις τα Άχραντα Μυστήρια.

Στη διακονία σου αυτή θα έχεις ζωντανό παράδειγμα τον Πρωτοδιάκονο και Πρωτομάρτυρα Άγιο Στέφανο. Όπως ακριβώς εκείνος, θα βρεθείς και εσύ ανάμεσα σε ποικίλους πειρασμούς και θα κινδυνεύσεις. Για αυτό παρακαλούμε τη θεία Χάρη να σε γεμίσει με Πίστη και πνευματική δύναμη, ούτως ώστε να μπορέσεις να ξεπεράσεις κάθε πειρασμό.

Ο Μακαριώτατος Πατέρας μας και Πατριάρχης, η Αγία και Ιερά Σύνοδος και όλοι οι Αγιοταφίτες Πατέρες θα σου συμπαρασταθούμε και θα σε βοηθήσουμε στο νέο αυτό στάδιο για να φέρεις με τη βοήθεια του Θεού εις πέρας αυτόν τον πνευματικό αγώνα.

Η Χάρις του Θεού θα σε σκεπάζει και το Άγιο Φως, το οποίο αναβλύζει μέσα από τον Πανάγιο και Ζωοδόχο Τάφο θα σε φωτίζει και θα διαλύει το σκοτάδι του κόσμου τούτου.

Και τώρα, κλίνε το γόνυ και δέξου με ταπείνωση την έλευση του Παναγίου και Τελεταρχικού Πνεύματος, το οποίο θα σε αλλοιώσει και θα σε μετατρέψει σε σκεύος εκλογής Του».

Της θείας Λειτουργίας και χειροτονίας μετέσχον Αγιοταφίται Πατέρες και παρηκολούθησαν μοναχοί και προσκυνηταί, ο υιός αυτού, αναφωνήσαντες το «άξιος, άξιος»άμα τη χειροτονία.

Μετά την Απόλυσιν της θείας Λειτουργίας εδέχθη τον χειροτονηθέντα και τους τιμήσαντας αυτόν εις το Γραφείον αυτού ο Γέρων Σκευοφύλαξ Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ιεραπόλεως κ. Ισίδωρος.

Την πρωίαν, ο χειροτονηθείς απέδωσε τα σέβη αυτού εις τον Μακαριώτατον και εζήτησε την ευλογίαν Αυτού.