Χειροτονία Διακόνου στην Ιερά Λαύρα του Αγίου Σάββα

Την Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2021, επί τη μνήμη του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου, τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία στην Ιερά Λαύρα του Οσίου Πατρός ημών Σάββα του Ηγιασμένου.

Της θείας Λειτουργίας προεξήρξε ο Αρχιεπίσκοπος Μαδάβων κ. Αριστόβουλος, συλλειτουργούντων αυτώ του Πνευματικού της Ιεράς Λαύρας, Αρχιμανδρίτου Ευδοκίμου, του Αρχιμανδρίτου Νεκταρίου, Γέροντος Καμαράση, του Οικονόμου π. Γεωργίου Μπανούρα, Εφημερίου εις το χωρίον των Ποιμένων, του Πρεσβυτέρου π. Αλεξάνδρου Γιάσεβιτς, Εφημερίου εις την Μπερ Σέβαν και του Ιερομονάχου Μιχαήλ, Εφημερίου της Ιεράς Λαύρας του Οσίου Σάββα.

Κατά την Θεία Λειτουργία ο Αρχιεπίσκοπος Μαδάβων κ. Αριστόβουλος τέλεσε την εις Διάκονον χειροτονία του Αγιοσαββίτου μοναχού π. Αναστασίου, τον οποίον προηγουμένως προσεφώνησε με πατρικές νουθεσίες, λέγων σε αυτόν να προσέχει από τον εκ δεξιών πειρασμό, ο οποίος θα σπείρει στην διάνοιά του λογισμούς υπερηφανίας και κατακρίσεως και θα προσπαθήσει να τον απομακρύνει από την ησυχία και την πνευματική ασφάλεια της Λαύρας, διά να τον κατασπαράξουν εις την συνέχειαν τα άγρια θηρία των παθών.

Ο Αρχιεπίσκοπος υπενθύμισε στον νεοχειροτονηθέντα Διάκονο τους λόγους του Κυρίου από την σημερινή Ευαγγελική περικοπή: “Εν τη υπομονή υμών κτήσασθε τας ψυχάς υμών” και: “ο υπομείνας εις τέλος σωθήσεται”, τονίζοντας, ότι δεν αρκεί να υπομείνουμε ικανό χρόνο τους πειρασμούς. Η σωτηρία της ψυχής μας θα επιτευχθεί μόνο, εφ’ όσον υπομείνουμε έως τέλους, όπως ακριβώς υπέμεινε ο Άγιος Δημήτριος το μαρτύριό του έως τέλους της επιγείου ζωής του, για να αξιωθεί κατόπιν όχι μόνο της επουρανίου βασιλείας, αλλά και της ιδιαιτέρας χάριτος του αναβλύζοντος μύρου εκ του ιερού αυτού λειψάνου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Πνευματικός της Ιεράς Λαύρας του Αγίου Σάββα, Αρχιμανδρίτης Ευδόκιμος παρέθεσε κεράσματα στους παρευρισκομένους πατέρες και λαικούς.