Χειροτονία διακόνου από τον Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Σταδίου στην Αθήνα (ΦΩΤΟ)

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023 ο Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, κατόπιν κανονικής αδείας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Σταδίου στην Αθήνα.

Εκεί, τέλεσε την χειροτονία του μοναχού Κωνσταντίνου, συλλειτουργούντος μετ’ αυτού του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ, Βοηθού Επισκόπου αυτού, και με την συμμετοχή πλειάδας κληρικών εξ Αθηνών και άλλων περιοχών της Ελλάδος και εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου οι οποίοι προσήλθαν να τιμήσουν και να συγχαρούν μετά του νέου διακόνου της Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος κατά τον λόγο του προς τον χειροτονούμενο, αναφερόμενος προς την διακονία του κληρικού προς τον πάσχοντα αδελφό σύμφωνα με την ευαγγελική περικοπή της τελικής κρίσεως και κατά το παράδειγμα και την διδασκαλία των αγίων της Εκκλησίας, μεταξύ άλλων είπε τα εξής:

«Το έντονον ενδιαφέρον σου εστιάζεται εις τον τομέαν της ποιμαντικής της υγείας και κυρίως εις την ποιμαντικήν φροντίδα των ανθρώπων που νοσηλεύονται εις τα νοσοκομεία. Αυτό μου θυμίζει τα σοφά λόγια του Αγίου Πορφυρίου όταν απήντησεν εις ένα πνευματικόν του τέκνον που τον ερώτησεν: «Πως μπορούμε να αγαπήσωμεν τον Χριστόν;».

Ο Άγιος Πορφύριος είπεν: «Μία απαραίτητος προϋπόθεσις είναι το να αγαπώμεν τα δημιουργήματα του Θεού· όμως η αγάπη προς τον αδελφόν μας συνάνθρωπον οφείλει να είναι ακόμη μεγαλυτέρα. Διά τούτο οφείλομεν να επισκεπτώμεθα τα νοσοκομεία, τας φυλακάς, τα ορφανοτροφεία, τα γηροκομεία. … Αυτό είναι και το θέμα της περικοπής του σημερινού Ευαγγελίου περί της Εσχάτης Κρίσεως. Ποίον θα είναι το κριτήριον εις την Κρίσιν; Είναι η αγάπη προς τον πλησίον ή, ακριβέστερον, η διακονία του πλησίον, αυτό που κατά συγκεριμένον τρόπον πράττομεν δι’ αυτόν, αυτό το οποίον οι Πατέρες, και ιδιαιτέρως ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος αποκαλούν το μυστήριον του αδελφού. …

Γίνου μιμητής των Αγίων της Εκκλησίας μας, οι οποίοι κινούμενοι υπό της αγάπης των προς τον Θεόν υπερέβησαν όλας τας δυσκολίας τας οποίας εσυνάντησαν, ώστε να μπορέσης κι εσύ επίσης να ανταποκριθής εις την νέαν ζωήν του κληρικού».

Κατά την χειροτονία του ο μοναχός Κωνσταντίνος μετονομάσθηκε σε Αδαμάντιο εις μνήμην του αειδήμου Μητροπολίτου Περγάμου Αδαμάντιου Κασαπίδη (1909-1958), ιεράρχου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που διετέλεσε σπουδαίο ποιμαντικό έργο στην Κωνσταντινούπολη, και προς τιμήν του μακαριστού πατρός Αδαμαντίου Αυγουστίδη, του και καθηγητού και μέντορος του νέου διακόνου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος, αφού συνεχάρη τους οικείους του νεοχειροτονηθέντος διακόνου Αδαμαντίου, ευχαρίστησε τους ιερείς της Ενορίας για την φιλοξενία, ιδιαιτέρως τον Ιερατικώς Προϊστάμενο του ναού αυτού και αποφοίτου της κατά Χάλκην Θεολογικής Σχολής Πρωτοπρεσβύτερο κ. Κυριακό Τσουρό, καθώς και τους λοιπούς κληρικούς για την παρουσία τους στο σημαντικό αυτό γεγονός της ζωής του νέου διακόνου της Εκκλησίας.

Ο χειροτονηθείς ιεροδιάκονος π. Αδαμάντιος έλκει την καταγωγή του από το Καρπενήσι. Τυγχάνει απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από την Θεολογική Σχολή του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβαίνης στην ποιμαντική των ασθενών.