Χαιρετισμός Βαρθολομαίου στο WCC: Η μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη δεν είναι ο νέος κορονοϊός, αλλά η κλιματική αλλαγή

Αποστολή του orthodoxtimes.gr στην Καρλσρούη

Χαιρετισμό προς την 11η Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών στην Καρλσρούη της Γερμανίας απηύθυνε μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρει στην ομιλία του ότι μια από τις βασικές πεποιθήσεις και κεντρικές διδασκαλίες του Χριστιανισμού ανά τους αιώνες, είναι η πεποίθηση ότι το φως του Χριστού λάμπει πιο έντονα από οποιοδήποτε σκοτάδι στις καρδιές μας και στον κόσμο μας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, “εμείς οι Χριστιανοί βεβαιώνουμε και διακηρύσσουμε ότι η χαρά της Ανάστασης ακτινοβολεί και υπερισχύει από τον πόνο στον Σταυρό. Αυτό διατηρούμε. Αυτό κηρύττουμε και διακηρύσσουμε στον κόσμο. Πράγματι, εάν ο Χριστός δεν είχε αναστηθεί από τους νεκρούς, τότε το μήνυμα μας δεν έχει νόημα και η πίστη μας είναι μάταιη”.

Ωστόσο, πρόσθεσε, ακόμη και όταν κοιτάμε γύρω μας, είμαστε υποχρεωμένοι να ομολογήσουμε ότι δεν έχουμε εφαρμόσει -και συνεχίζουμε να υπολείπουμε- αυτό που έχουμε κηρύξει εδώ και 20 αιώνες. “Πώς μπορούμε να συμβιβάσουμε την υπέροχη πίστη μας με την έκδηλη αποτυχία μας;”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε ακόμη στη θεμελιώδη διαφορά μεταξύ της κοσμικής και της πνευματικής κοσμοθεωρίας. Όπως εξήγησε, το άτομο με κοσμική νοοτροπία αισθάνεται ότι είναι το κέντρο του σύμπαντος. Αντίθετα, το άτομο με πνευματική νοοτροπία θεωρεί ότι το κέντρου του σύμπαντος βρίσκεται αλλού και σε άλλους.

Υπάρχει ανάγκη, σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, για κοσμική μετάνοια και κοσμική ανάσταση. “Αυτό που απαιτείται, δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια ριζική αντιστροφή των προοπτικών και των πρακτικών μας.

“Το αίμα στον Σταυρό” αποκαλύπτει και υποδεικνύει διέξοδο από τα αδιέξοδα μας προτείνοντας την αυτοκριτική και την αυτοθυσία, ως λύσεις στον εγωκεντρισμό”.

“Η μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη δεν είναι ο νέος κορονοϊός, αλλά η κλιματική αλλαγή. Ο αυξανόμενος αλλά αγνοημένος απολογισμός από την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη, θα επισκιάσει πραγματικά τον τωρινό αριθμό των θανάτων από όλες τις μολυσματικές ασθένειες μαζί, εάν δεν περιοριστεί η κλιματική αλλαγή”, σχολίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι στον απόηχο της πανδημίας, ακόμη και το Παγκόμιο Οικονομικό Φόρουμ ζήτησε ένα μεγάλο reset στον καπιταλισμό, υποστηρίζοντας ότι η βιωσιμότητα θα επιτευχθεί μόνο μέσω δραστικών αλλαγών στον τρόπο ζωής.

“Αυτό είναι που περιγράψαμε ως την ανάγκη για μετάνοια από τις συνήθειες και τις καταστροφικές πρακτικές προς τους άλλους ανθρώπους, και σε σχέση με τους πόρους της φύσης”.

Καταλήγοντας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε ότι εάν θέλουμε να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε αλλαγή στις προτεραιότητες και στον τρόπο ζωής μας, πρέπει να το κάνουμε μαζί, ως Εκκλησίες και κοινότητες, ως κοινωνίες και έθνη.

Πρέπει να κουβαλήσουμε ο ένας το φορτίο του άλλου, εάν θέλουμε να εκπληρώσουμε τον νόμο του Θεού. “Και εδώ, ας θυμηθούμε τον πόλεμο και τα άδικα δεινά που υφίστανται οι αδερφοί και οι αδερφές μας στην Ουκρανία.

Πάνω από όλα, πρέπει να δεσμεύουμε στη μετάνοια και την μεταστροφή της καρδιάς και της ζωής μας.

Σήμερα είναι η “σωστή ευκαιρία. Η αποδεκτή ώρα και ημέρα της σωτηρίας. Η ώρα να δράσουμε για τον Κύριο, είναι τώρα”.