Boλοκολάμσκ: Αν δεν “φτιάξει” το Ουκρανικό ξεχάστε την ενότητα

της Έφης Ευθυμίου

Εάν δεν αποκατασταθεί η “κανονική τάξη” στην Ουκρανία, δεν θα αποκατασταθεί σε όλη την Ορθοδοξία, δήλωσε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, ομολογώντας τον “εκβιασμό” και εκφοβισμό της Ρωσικής Εκκλησίας στις Εκκλησίες που έχουν αναγνωρίσει την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, το Νο2 του Πατριαρχείου Μόσχας σχολιάζοντας τις αντιδράσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην απόφαση ίδρυσης “Αφρικανικής Εξαρχίας” από τη Ρωσική Εκκλησία, δήλωσε χαρακτηριστικά πως “το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ζει σε μια παράλληλη πραγματικότητα, την οποία δημιούργησε με τις ενέργειές του στην Ουκρανία. Αναμένουμε την αποκατάσταση της κανονικής τάξεως στην Ουκρανία, και τότε θα καταστεί δυνατό να αρχίσουμε να μιλάμε για την αποκατάσταση της κανονικής τάξεως σε όλη την παγκόσμια Ορθοδοξία”.

Επιβεβαίωσε ακόμη ότι η κίνηση αυτή της Ρωσικής Εκκλησίας (για τη δημιουργία της Εξαρχίας στην Αφρική) αποτελεί αντίποινα για την αναγνώριση της Εκκλησίας της Ουκρανίας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι “η κατάσταση, που διαμορφώθηκε στην Αφρική, αποτελεί άμεση συνέπεια των ενεργειών του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου για τη νομιμοποίηση του ουκρανικού σχίσματος, για την «αποκατάσταση στον οικείο βαθμό» προσώπων, τα οποία ουδέποτε δεν διέθεταν κανονική χειροτονία”.

Μάλιστα, προειδοποίησε ότι σε αυτή την κατάσταση του “κανονικού χάους” που δημιούργησαν οι “μονομερείς και εχθρικές ενέργειες του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως έναντι της Ρωσικής Εκκλησίας, οι Ορθόδοξες Εκκλησίες αναγκάζονται και θα χρειαστεί στο εξής να λαμβάνουν ασυνήθιστες αποφάσεις”.

Ο Μητροπολίτης Βολοκολαμσκ δηλώνει μεν ότι η Ρωσική Εκκλησία δεν τρέφει εχθρικά αισθήματα έναντι του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου, διευκρινίζοντας δε πως “όταν ο Πατριάρχης Θεόδωρος άρχισε να μνημονεύει τον σχισματικό ηγέτη και συλλειτούργησε με τους σχισματικούς, δημιουργήθηκε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση, με αποτέλεσμα οι Αφρικανοί κληρικοί να μην επιθυμούν να ακολουθήσουν τον Πατριάρχη τους στην αναγνώριση του σχίσματος και να απευθυνθούν στον Πατριάρχη Μόσχας”.

“Δεν βιαστήκαμε να αποφασίσουμε, αναμένοντας επί δύο χρόνια. Αλλά εφόσον η θέση του Πατριάρχη Θεοδώρου δεν άλλαξε και κανείς εκ των επισκόπων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας δεν εξέφρασε διαφωνία με τη θέση αυτή, κρίναμε ότι δεν μπορούμε πλέον να αρνούμαστε σε εκείνους τους κληρικούς, οι οποίοι είχαν ζητήσει από τον Πατριάρχη Μόσχας να τους δεχθεί στη δικαιοδοσία της Ρωσικής Εκκλησίας, για έναν και μοναδικό λόγο, τον ίδιο για τον οποίο αναγκασθήκαμε να διακόψουμε την κοινωνία με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας”, σχολιάζει στη συνέντευξη του ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας, διαλύοντας πλέον κάθε αμφιβολία για το ότι η παράνομη εισπήδηση του Πατριαρχείου Μόσχας σε εδάφη υπό τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, έρχεται ως αντίποινα στην αναγνώριση του Ουκρανικού Αυτοκεφάλου από τον Πατριάρχη Θεόδωρο.

Δήλωσε ακόμη ότι το Πατριαρχείο Μόσχας δεν σχεδιάζει να απαντήσει στις αντιδράσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας -τις οποίες χαρακτηρίζει “αναμενόμενες”- καθώς εκτιμά ότι η ανταλλαγή δηλώσεων είναι μια οδός “αδιανόητη και αδιέξοδη”.

Τέλος, “δανείζεται” μέρος του πρόσφατου άρθρου του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστασίου για το ζήτημα της ίδρυσης “Εξαρχίας Αφρικής”, για να ζητήσει Διορθόδοξη Σύνοδο.