Αύριο το πρωί το Συνοδικό Δικαστήριο για την υπόθεση της Μονής του Οσίου Αββακούμ

Φωτό: Εκκλησία της Κύπρου

Στις εννέα αύριο το πρωί συνέρχεται το Συνοδικό Δικαστήριο, ενώ έχει ετοιμαστεί ήδη ο φάκελος, όπως ανέφερε στο sigmalive.com ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Θεολόγων ΟΛΜΕΚ, Γιάννης Αντωνιάδης.

Μιλώντας στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο, ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Θεολόγων ΟΛΜΕΚ, Γιάννης Αντωνιάδης, ανέφερε ότι «φαίνεται ότι κάποια στιγμή έφτασε ο κόμπος στο κτένι, πολλά ακούγονταν και για αυτό φαίνεται να είχαν ξεκινήσει να συλλέγονται πολλές πληροφορίες όσον αφορά τις δραστηριότητες της Ιεράς Μονής. Αλλά όλα φαίνεται ότι παίρνουν το δρόμο της δικαιοσύνης και της εκκλησιαστικής».

Ακολούθως ανέφερε ότι, «το σκάνδαλο είναι κάτι δεδομένο σε αυτή την περίπτωση. Ο κόσμος παρακολουθεί εμβρόντητος τα όσα βρίσκουν το φως της δημοσιότητας αυτή την στιγμή. Να πούμε ότι πάντοτε υπήρχαν σκάνδαλα στο χώρο της εκκλησίας, διότι κατά το ανθρώπινο μέρος υπάρχουν τα πάθη και οι αδυναμίες των ανθρώπων που είναι και εντός του χώρου της εκκλησίας.

Εδώ να πω ότι ο ίδιος ο απόστολος Ιούδας, ο μαθητής του Χριστού αποστάτησε, παρέκκλινε και αποστάτησε με τη συμπεριφορά του».

Όσο αφορά τις δημοσιεύσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, δήλωσε ότι «υπήρχε πολύ έντονο το στοιχείο της υπερβολής είναι κάτι το οποίο πολλές φορές ξένιζε και εμάς τους ίδιους που το βλέπαμε ότι ίσως δε συνάδει κάτι τέτοιο με το Ορθόδοξο μοναχικό ήθος».

Αναφερόμενος για το Συνοδικό Δικαστήριο που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, είπε ότι «όλα αυτά θα κατατεθούν με στοιχεία πιθανότητα από τον Μητροπολίτη Ταμασσού και στο Εκκλησιαστικό Δικαστήριο το οποίο εσπευσμένα θα συνέλθει αύριο 9:00 το πρωί. Έχει ήδη ετοιμαστεί ο φάκελος αλλά και η σύνθεση του εκκλησιαστικού δικαστηρίου και πιάνει αμέσως δουλειά. Δε θα πάρει πολλές μέρες, δε θα τραβήξει μέχρι το Πάσχα η όλη διαδικασία».

Το εκκλησιαστικό δικαστήριο έχει τη δικαιοδοσία να εφαρμόσει και από μόνο ου δικαιοσύνη, δηλαδή είτε να αθωώσει είτε θα εφαρμόσει την ποινή της αργία ή και την έκπτωση από τον βαθμό της ιεροσύνης, πρόσθεσε ο Γιάννης Αντωνιάδης.

Επίσης, όσον αφορά τους εράνους, ανέφερε ότι «ίσως με αυτό το περιστατικό γίνουν πιο αυστηρή η νομοθεσία και η εφαρμογή της νομοθεσίας και δεν είναι κακό σε περιπτώσεις ιερέων να εφαρμόζονται κανονικά οι νομοθεσίες όπως σε όλους.

Τέλος, σχολιάζοντας της παρουσία κουκουλοφόρων έξω από τη Μονή του Οσίου Αββακούμ, είπε ότι «αντιλαμβάνομαι ότι θα έπρεπε να διασφαλιστούν κάποια στοιχεία τα οποία υπήρχαν εντός της Μονής, πριν γίνει οποιαδήποτε προσπάθεια να αλλοιωθούν ή να γίνει οποιονδήποτε άλλη προσπάθεια να αλλοιωθεί το μαρτυρικό υλικό».