Άτυπες συνομιλίες μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Αγγλικανικής Ἐκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη

Οι άτυπες συνομιλίες μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Αγγλικανικής Κοινωνίας πραγματοποιήθηκαν στη Βασιλίδα των Πόλεων, στο Φανάρι, από τις 8 έως τις 10  Ιουνίου.

Την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποτέλεσαν ο Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, και συμπρόεδρος της Επιτροπής του Επισήμου αυτού Διαλόγου· ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος· ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού κ. Ιώβ και ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Χρήστος Χρηστάκης, ορθόδοξος γραμματεύς της Επιτροπής αυτής.

Την Αγγλικανική Κοινωνία εκπροσώπησαν ο Αγγλικανός συμπρόεδρος της Επιτροπής του Επισήμου αυτού Διαλόγου, Αρχιεπίσκοπος κ. Richard Clarke, εκ Ιρλανδίας· ο Αρχιεπίσκοπος κ. Michael Lewis, επικεφαλής των Αγγλικανών της Μέσης Ανατολής· ο Αιδεσιμολογιώτατος Δρ. William Adam, νέος αρχιδιάκονος του Αρχιεπισκόπου Καντουαρίας· και ο Αιδεσιμολογιώτατος κ. Neil Vigers, αγγλικανός γραμματεύς της Επιτροπής αυτής.

Οι δύο Αντιπροσωπείες αντάλλαξαν πληροφορίες για διάφορα εκκλησιαστικά θέματά των δύο Εκκλησιών, αλλά και κοινού ενδιαφέροντος. Οι ορθόδοξοι εκπρόσωποι ενημέρωσαν τους αγγλικανούς για διάφορα τρέχοντα ζητήματα αλλά και δραστηριότητες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς και για διάφορες εξελίξεις στην Ορθόδοξη Εκκλησία γενικότερα. Μετά την παρουσίαση των δύο αντιπροσωπειών, ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία δόθηκε ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων.

Τους εκπροσώπους εδέχθη σε ακρόαση ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος τόνισε την σημασία που αποδίδει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στους διμερείς διαλόγους μεταξύ Χριστιανικών Εκκλησιών και ιδιαιτέρως με την Αγγλικανική Κοινωνία.

Το βράδυ οι εκπρόσωποι παρακολούθησαν τον Εσπερινό για τα Σεπτά Ονομαστήρια του Οικουμενικού Πατριάρχου, ο οποίος έλαβε χώρα στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Μπαλουκλή. Ακολούθησε επίσημο δείπνο σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Πόλεως, στο οποίο τον Οικουμενικό Πατριάρχη εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Γέροντας Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ.

Στις 10 Ιουνίου οι Σύνεδροι παρέστησαν κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, επίσης για τα Σεπτά Ονομαστήρια του Πατριάρχου.

Τις τρείς αυτές ημέρες συνεδρίασε και η οργανωτική επιτροπή του Διαλόγου για την προπαρασκευή της Ολομελείας της Επιτροπής, που θα λάβει χώρα τον προσεχή Οκτώβριο στην Ιερά Μονή Πεντέλη στην Αθήνα.

Πηγή: Vema.com.au